Now Reading
Gamtos stebuklai: Vaitomo jonvabalių urvai (foto)

Gamtos stebuklai: Vaitomo jonvabalių urvai (foto)

Gamtos stebuklai: Vaitomo jonvabalių urvai (foto)

Grynas.lt
Theluxuryspot.com nuotr.

Vaitomo jonvabalių urvai šiaurinėje Naujosios Zelandijos saloje – garsi ir populiari vieta dėl urvuose gyvenančių švytinčių jonvabalių. Mažyčiai, melsvai žaliai šviečiantys jonvabaliai rachnocampa luminosa gyvena tik Naujojoje Zelandijoje.

Vaitomo urvus 1887 m. atrado maorių vadas Tane Tinorau kartu su britų tyrėju Fredu Mace‘u, informuoja amusingplanet.com. Vietos maoriai žinojo apie požemio urvus, tik niekas nebuvo jų tyrinėjęs. T. Tinorau ir F. Mace‘as padirbo plaustą iš linų stiebų ir su žvakėmis rankose įplaukė į urvus.

Pirmiausia jie įplaukė į Jonvabalių grotą ir buvo sužavėti mirksinčių švieselių – jonvabalių ant lubų. Kiek toliau juos apstulbino kalkakmenio dariniai.

Džiaugdamiesi atradimu jie dar daug kartų grįžo į urvus, toliau juos tyrinėjo, nuplaukdavo vis toliau. Per vieną kelionę maorių vadas T. Tinorau aptiko aukščiau esančią angą į urvą, kuri dabar yra įėjimas į urvą. 1889 m. T. Tinorau su žmona Huti už nedidelį mokestį ėmė lydėti turistų grupes į urvą. 1906 m. urvo priežiūrą perėmė valdžia.

Urvų su jonvabaliais dar yra Gipslando ežerų pakrantės parke Australijoje ir Tojamos įlankoje Japonijoje.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top