Now Reading
36,6 °C: tatuiruotė skirta išreikšti asmens pasaulio suvokimą (foto)

36,6 °C: tatuiruotė skirta išreikšti asmens pasaulio suvokimą (foto)

36

Laikas.lt
Justina Maciūnaitė
Parodos organizatorių nuotr.

Paroda „36,6 °C“ – neįprastas pavadinimas atitinkantis originalią mintį fotografuoti tatuiruotes įvairiose kūno vietose. Projektas, kurį organizuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) bakalauro pirmo kurso meno vadybos studentės Gabija Žilionytė, Elzė Verbutė ir Donata Laukytė, yra skirtas parodyti, kad piešiniai ant kūno nėra blogio ženklai, o meno išraiška: „Tatuiruotė – menas, kuriuo išreiškiamas kiekvieno žmogaus unikalus pasaulio suvokimas bei požiūris į jį, tačiau dažnai į piešiniais savo kūną pasipuošusius žmones aplinkiniai žiūri skeptiškai“, – teigia pačios parodos rengėjos.

Pagrindinė parodos idėja yra pakeisti susidariusią nuomonę apie tatuiruočių meną, parodyti, kad piešiniai ant kūno yra ne tik gražu – jie gali reikšti svarbų atsitikimą, nuopelną, nuotykį žmogaus gyvenime. Kaip sako projekto organizatorės, tatuiruotė yra įrankis išreikšti asmens individualų pasaulio suvokimą ir negalima už tai jo netoleruoti. Visi žmonės yra lygiaverčiai visuomenės nariai. Būtent tai norėta pasakyti ir parodos pavadinimu „36,6 °C“ – turi žmogus tatuiruotę ar ne, jis lieka toks pat, nuo to nesukeičia jo fizinė būklė ar sugebėjimai.

LMTA studentės tokią savo darbo tematiką pasirinko ne iš karto. Buvo svarstyta ir apie kitas tolerancijos problemas, su kuriomis susiduria vaikai ir suaugusieji – neįgalumą, rasių, socialinės padėties skirtumus. Tačiau parodos organizatorės sako, kad nusprendė pasirinkti joms aktualiausią ir arčiausiai jų esančią temą: „Aš pati turiu tatuiruočių ir žinau, kaip jos trikdo mūsų visuomenę, ypač sukelia problemų ieškant darbo. Niekas nenori įdarbinti, jei ant tavo kūno yra piešinių. Turbūt dėl stereotipų: vienų teigimu, tai kūno žalojimas, kitų – jaunystės klaida ar buvusių kalinių žymė “, – savo patirtimi dalinosi viena iš parodos rengėjų Gabija Žilionytė. 

Su tokiais rūpesčiais susiduria ir žmonės, kurie bendradarbiavo merginoms ruošiant parodą. Artūras Žabas („Beissoul“), Marius Berenis („Tru Sabaka“), Naglis Bierancas (profesionalus šokėjas, modelis) ir dar daug kitų garsių bei niekam nežinomų savanorių leido merginoms fotografuoti tatuiruotes ant jų kūno ir jas viešinti. Šalia nuotraukos galima perskaityti trumpą aprašą apie tai, kaip jie tatuiruotes gavo, ką jos jiems reiškia ir kokios visuomenės reakcijos jie sulaukia dėl išpiešto kūno. Projekto organizatorės teigia, kad daugiausiai žmonių jas darėsi tiesiog dėl to, kad jiems tai yra gražu ir patrauklu.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Paroda „36,6 °C“ vyks dar iki gegužės 19 d., prekybos centre „Panorama“. Projekto pristatymo metu studentės sulaukė nemažo susidomėjimo ir pirmųjų sveikinimų. Organizatorės priduria, kad yra labai dėkingos visiems bendradarbiavusiems, padėjusiems, o ypač savo draugams Živilei, Miglei ir Edvardui, kurie sutiko fotografuoti tatuiruotes ant žmonių kūno. Taip pat merginos viliasi, kad joms pavyks nors šiek tiek pakeisti stereotipinį visuomenės mąstymą: „Šiuo renginiu yra siekiama išprovokuoti diskusiją, o gal net pakeisti klaidingą žmonių mąstymą. Tikimės, jog susidomės ne tik jaunimas, bet ir vyresnio amžiaus žmonės. Čia nėra amžiaus, lyties, religinių pažiūrų, rasės cenzo. Skatinama tik pagarba.“

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top