Now Reading
Filmai, kuriuos turite pamatyti iki 2013-ųjų vasaros (rekomendacijos)

Filmai, kuriuos turite pamatyti iki 2013-ųjų vasaros (rekomendacijos)

Filmai

Kinomaistas.lt
Rasa Barčaitė

Pasiklysti naujų filmų vandenyne labai paprasta, todėl „Kinomaistas“ eilinį kartą skubą į pagalbą. Šį kartą atrinkome naujus, iki šių metų vasaros pasaulio kino teatruose pasirodysiančius filmus, kuriuos būtina pamatyti. Keletas filmų šiame sąraše atsidūrė iš praėjusių metų, tačiau tik todėl, jog, manome, galėjo būti nepelnytai pamiršti arba dar nematyti. Kai kuriuos iš jų matėte šiųmetinio festivalio „Kino pavasaris“ metu.

10. Laukinės atostogos / Spring Breakers

Iš pirmo žvilgsnio filmo „Laukinės atostogos“ anonsas, plakatai bei aktorės gali būti įtartini: krūva bikiniais apsirengusių paauglių, tarp kurių – „Walto Disney‘aus“ mergaitės Selena Gomez ir Vanessa Hudgens.

Taip, filmas atrodo ir turi būti vartojamas kaip pop saldainis, nes būtent to siekė kultinis režisierius Harmony Korine. Jo ankstesni filmai „Gummo“ „Julien Donkey-Boy“, „Mister Lonely“ ir kiti puikiai parodė, jog menininkas kuria ne kiekvieno skoniui prieinamus darbus, pilnus šoko, balansavimo tarp kičo ir visuomenės kritikos, smurto, sudėtingos vaikystės ir erotikos. „Laukinės atostogos“ tęsia režisieriaus pamėgtą audringo paauglio gyvenimo temą ir pasakoja apie koledžo studentes Faith, Brit, Candy, ir Cotty bei jų laukines atostogas, kurioms panelės neturi užtenkamai pinigų. „Tai filmas apie naująją kartą, kartą, kuri užaugo su televizija, „Youtube“, video žaidimais. Kartą, užaugusią pasaulyje, kuriame žingsnis nuo žiūrėjimo iki darymo yra labai mažas“, – konstatuoja H.Korine ir palieka jums spręsti, ar „Laukinės atostogos“ yra saldus kičinis filmas, ar labiau parodantis, koks kičinis yra mūsų pasaulis. O H.Korine jūsų nuomonė mažiausiai svarbi.

„Laukinės atostogos“ Lietuvos kino žiūrovams buvo pristatytos šių metų festivalyje „Kino pavasaris“.

9. Stokeris / Stoker, 2013

Į sąrašą įtraukėme ir vieną siaubo filmą, kuris vertas dėmesio dėl puikaus režisieriaus ir aktorių dueto. „Stokeris“ – tai pirmasis Pietų Korėjoje gyvenančio režisieriaus Parko Chan-wooko anglakalbis filmas, nufilmuotas, pasak režisieriaus, per 480 valandas. Beje, kino mylėtojai Parką Chan-wooką puikiai pažįsta iš 2003 metų filmo „Senis“ („Oldboy“). Filmas pasakoja istoriją apie 18-etę merginą Indią (aktorė Mia Wasikowska) ir jos motiną Evelyn (aktorė Nicole Kidman), į kurių namus, po vyro ir tėčio mirties, atsikrausto paslaptingasis dėdė Charlie. Pamažu tiek nestabilios psichikos mama, tiek dukra suvokia, jog šis dėdė jas ypač patraukė. Tuomet Stokerių namuose prasideda beprotiški dalykai.

Filmas daugumos pasaulio kino teatrus pasiekė kovo pradžioje.

8. Dvi motinos / Two Mothers

Režisierės Anne Fontaine darbas „Dvi motinos“ („Two Mothers“) sukurtas remiantis britų rašytojos Doris Lessing knyga „The Grandmothers“. Filmas pasakoja apie dvi Naujasis Pietų Velse, Australijoje, gyvenančias vaikystės drauges ir mamas Roz (aktorė Naomi Watts) ir Lilę (aktorė Robin Wright), kurios suvilioja viena kitos paauglius sūnų. „Dvi motinos“ buvo pristatytas šių metų „Sundance“ kino festivalyje.

Rekomenduojame todėl, jog filme pasakojama istorija tikrai nestandartinė ir kažin ar bus priimtina vyriškai auditorijai. Tai odė apie moteris, sulaukusias brandesnio amžiaus, apie jų dramas, seksualinius troškimus bei draugystę.

„Dvi motinos“ pasaulio kino teatruose pasirodė balandžio pradžioje.

7. Atsuk tai atgal! / Rewind This!

Daugeliui vyresnių filmų gerbėjų turbūt vis dar yra išlikę atsiminimai apie juodas plastikines dėžutes, kurių gausybę turėjo kiekviena šeima. VHS – namų vaizdajuosčių sistema – savo egzistenciją pradėjo 1977 metais ir gyvavo iki pat 1997-ųjų, kuomet ją nurašė ir į rinką karaliauti atėjo visagalis DVD formatas. Tačiau nors ir trumpas, vos 10 metų trukęs VHS laikmenos karaliavimas, ne tik visiškai pakeitė filmų vartotojišką kultūrą, bet ir visą kino istoriją. Apie VHS paliktus pėdsakus kultūros istorijoje pasakoja naujas režisieriaus Josho Johnsono (interviu su juo rasite čia) dokumentinis darbas „Atsuk tai atgal!”

„Rewind This!”. Režisierius pakalbino kino kūrėjus, archyvistus, vaizdajuosčių nuomos punktų atstovus, kolekcionierius, medijų ekspertus, taip sukurdamas išsamų VHS klestėjimo eros paveikslą, pilną ypač retų kadrų ir negirdėtų pasakojimų.

„Atsuk tai atgal!” pasaulio kino teatruose pasirodė kovo pradžioje.

6. Kraujo broliui / Blood Brother

Šių metų „Sundance“ festivalyje režisieriaus Steve‘o Hooverio dokumentinis filmas „Kraujo broliui“ gavo JAV dokumentinių filmų Didžiojo žiuri apdovanojimą. Juosta taip pat gavo JAV dokumentinių filmų kategorijos žiūrovų apdovanojimą. Tad filmas tikrai vertas dėmesio ir ypač patrauks kelionių po Indiją mėgėjus. „Kraujo broliui“ pasakoja istoriją apie jo geriausią draugą Rocky Braatą ir jo gyvenimo odisėją Indijoje. 22 metų vaikinas pirmą kartą į Indiją nuvyksta kupinas romantinių iliuzijų, tačiau netikėtai aplankyta AIDS sergančių benamių vaikų prieglauda padaro jam didelę įtaką ir vaikinas nusprendžia pasilikti bei padėti vaikams išgyventi. Taip Rocky paskyrė savo gyvenimą darbui benamių prieglaudoje.

Steve‘as Hooveris nuvyko į Indiją aplankyti savo draugo ir įamžinti jo naujo gyvenime kino juostoje. Tai paprastas ir nuoširdus filmas, kurio siunčiama žinutė sujaudins ne vieną žiūrovą.

5. Didysis Getsbis /The Great Gatsby

„Didysis Getsbis“ („The Great Gatsby“) – filmas, kurio laukė daugelis. Ir ne vien dėl pagrindinio vaidmens atlikėjo Leonardo DiCaprio ar aktorės Carey Mulligan, apie kurios puikų vaidmenį filme „Gėda“ („Shame“) mes jau rašėme. Filmo režisierius – garsusis australas Bazas Luhrmannas (turbūt pamenate jį iš filmų „Moulin Rouge“ ar „Australija“), o scenarijus parašytas pagal F. Scotto Fitzgeraldo novelę. „Didysis Getsbis“ pasakoja istoriją apie Nicką Carraway – Long Islande gyvenantį vyriškį, kuris pabaigęs tarnybą kariuomenėje grįžta namo ir išsinuomoja namą šalia paslaptingojo Jay Gatsby. Nickas netrukus tampa apsėstas noro sužinoti daugiau apie paslaptingojo kaimyno Jay Gatsby gyvenimą. Filmo veiksmas prasideda 1922 metais, todėl „Didysis Getsbis“ žiūrovams pažers pluoštą to laikotarpio suknelių, šukuosenų, automobilių ir kitų retro stilistikos atributų.

4. Tik Dievas atleidžia / Only God Forgives

Kodėl visgi iš visų filmų, kurie šiais metais pasirodo po aktoriaus Ryanas Goslingo pavarde, pasirinkome „Tik Dievas atleidžia“ („Only God Forgives“), o ne šių metų Kino pavasaryje debiutavusį „Niujorko šešėlyje“ („The Place Beyond the Pines“ )? Galbūt todėl, jog „Niujorko šešėlyje“ šešėlyje jau ir taip daugumos pamatytas ir išgirstas, o štai danų režisieriaus Nicolaso Windingo Refno filmas „Tik Dievas atleidžia“ mums atrodė daug įdomesnis be to, režisierius ir R.Goslingas kartu bendradarbiavo kuriant filmą „Važiuok“ („Drive“, 2011). Filmo istorija pasakoja apie britą Julianą, kuris kartu su broliu Billiu Bankoke turi bokso sporto klubą. Tačiau tailandietiško bokso klubas tėra tik priedanga šeimos verslui – narkotikų gabenimui į Angliją. Netikėtai nužudomas Billis ir vyrų mama, taip pat narkotikų klano atstovė Jenna, prisaikdina Julianą surasti, kas nužudė brolį. Prieš filmavimus R.Goslingas keletą mėnesių praleido Tailande, kur treniravosi pas profesionalius Muay Thai boksininkus.

Filmas pasaulio kino teatruose startuoja gegužės pabaigoje.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

3. Į Stebuklą / To the Wonder, 2012

2011 metais „Auksinė palmės šakelę “ už filmą „Gyvenimo medis“ („The Tree of Life“) Kanų kino festivalyje nuskynęs režisieriaus Terrence’as Malickas sugrįžo su nauju kūriniu „Į Stebuklą“ („To the Wonder“). Filmo „Į Stebuklą“ istorija pasakoja apie amerikietį Neilą (aktorius Benas Affleckas), kuris kelionės Europoje metu įsimyli Paryžiuje gyvenančią vienišą mamą Mariną (aktorė Olga Kurylenko). Porelė kartu keliauja į Mišelio salą Prancūzijoje, kuri dar kitaip vadinama stebuklu. Neilas pakviečia Mariną su dukrele apsigyventi JAV, tačiau ten jų santykiai šąla ir Marina paguodos ieško pas kunigo Quintaną (aktorius Javieras Bardemas). Netrukus Marina su dukra grįžta į Prancūziją prasitęsti vizos, o Neilas iš naujo užmezga romaną su savo jaunystės meile (aktorė Rachel McAdams). Ko tikėtis iš „Į Stebuklą“? Visų pirma, puikios kinematografijos, nes filmo operatorius Emmanuelis Lubezki kartu su T.Malicku dirbo kuriant „Gyvenimo medis“. Visų antra – dramatiškos meilės išdavystės, kurioje svarbiausia ne istorija, o pati išdavystė. Filmas patiks tiems, kurie į kiną eina ne vien pamatyti kitų gyvenimo istorijų, bet ir pajusti, kad slepiasi už kino paslapties šydo, kurį T.Malickas puikiai atskleidė ne viename savo filme.

Filmas pasaulio kino teatruose pasirodė vasario pabaigoje.

2. Karo ragana / War Witch

Kanadiečių režisieriaus Kimo Nguyeno filmas „Karo ragana“ („War Witch“, prancūzai verčia „Rebelle“) nuskynė ne vieną svarbų kino apdovanojimą: dalyvavo konkursinėje programoje Berlyno kino festivalyje, o aktorė Rachel Mwanza pasiėmė sidabrinį lokį už geriausios aktorės vaidmenį. Šių metų Oskarų apdovanojimuose filmas buvo vienas iš pretendentų geriausio užsienio filmo kategorijoje, o Kanados kino apdovanojimuose susišlavė net 10 statulėlių. „Karo ragana“ buvo inspiruota realiais vaikų karių pasakojimais iš Birmos. Štai kokią istoriją filme 14-etė Komona pasakoja savo dar negimusiam kūdikiui: pilietinio karo Subsacharinėse Afrikos valstybėse metu 12-etė Komona priverčiama būti vaiku-kariu. Jai duodamas ginklas ir liepiama rinktis – nušauti savo tėvus pačiai, ar stebėti, kaip jie nužudomi mečete.

Mergaitė pasirenka pirmą variantą ir kartu su kitais vaikais išgabenama į vaikų karių bazę, kurioje jie treniruojami, kankinami ir alinami badu. Tačiau Komonos išsigelbėjimas – jos vaizduotė, kurią ji suaudrina vartodama tam tikrą haliucinogeną, kuris leidžia jai matyti dvasias, tarp kurių pasirodo ir mergaitės tėvai. Šios dvasios perspėja Komoną apie artėjančius priešus ir ji tampa karo ragana. Filmas buvo sukurtas Demokratinėje Kongo Respublikoje, dauguma jame vaidinusių aktorių yra neprofesionalai, atrinkti iš gatvės.

„Karo ragana“ buvo pristatyta 2013 metų kino festivalyje „Kino pavasaris“, tad jei dar nematėte, tikrai rekomenduojame.

1. Dienų puta / L’ecume des jours

Prancūzų režisieriaus Michelo Gondry filmas „Dienų puta“ („L’ecume des jours“) sukurtas pagal legendinę prancūzų klasiko Boriso Viano knygą tuo pačiu pavadinimu. „Dienų puta“ laikomas vienu daugiausiai žadančių 2013 metų prancūzų filmų. „Dienų puta“ pasakoja istoriją apie keistą Koleno (aktorius Romain Duris) ir Chlojos (aktorė Audrey Tautou) meilę, kurią parklupdo merginos plaučiuose esanti keista liga – juose auga vandens lelija, o vieninteliai vaistai – kitos gėlės. Bent jau knygoje (beje, ji išversta ir į lietuvių kalbą) B.Vianas sukuria išties fantastinį pasaulį: didžiojo šikšnosparnio odos sandalai, paštetas iš ungurio, gyvenusio šalto vandens čiaupe, kalbančios pelės ir daugybė keisčiausių aplinkos detalių supa rafinuoto pasaulio herojus. Sprendžiant iš filmo „Dienų puta“ anonso, knygos atmosfera išlaikyta – jame rasite ir permatomus limuzinus, neįtikėtinus batelius, skraidančius debesų formos automobilius bei kitokius keistus scenografijos elementus bei išties šaunų garso takelį.

Pasaulinė „Dienų puta“ premjera – balandžio 23 d.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top