Now Reading
Trijų lietuvių dizaino idėjos – tarp 100 geriausių (foto)

Trijų lietuvių dizaino idėjos – tarp 100 geriausių (foto)

Trijų lietuvių dizaino idėjos – tarp 100 geriausių (foto)

Laikas.lt

Šiemet net trys lietuvės prasiveržė į geriausių dizaino projektų šimtuką tarptautiniame dizaino konkurse „Electrolux Design Lab 2013”, sulaukusiame apie 1700 darbų iš 29 šalių. Šiemet dizaino studentai konkursui galėjo kurti ne tik buitinius prietaisus, bet ir aksesuarus, pakuotes ar paslaugas, atitinkančias “Įkvepiamo gyvenimo mieste” temą.

Iš viso Lietuvos dizaino studentai konkursui pateikė 22 darbus. Į geriausių idėjų šimtuką pateko 2 Latvijos studentai (iš 36 pateiktų), 6 Lenkijos (iš 63 pateiktų). Daugiausia dalyvių konkurso rengėjai sulaukė iš Kinijos (149) ir Ispanijos (122).

Vilniaus dailės akademijos (VDA) dizaino specialybės II kurso studentė Evelina Kudabaitė, pasirinkusi socialaus gaminimo kryptį, konkursui pateikė gaminimo paviršiaus-staltiesės idėją „Cook cloth“. Ploną ir iš smulkių elementų sukonstruotą lankstų paviršių galima naudoti ir kaip pjaustymo lentą, ir kaitlentę, o taip pat išlaikyti maistą šiltą ir pasitelkti šį paviršių kaip foną kuriant teminio vakarėlio atmosferą. Pasinaudojus prietaisu, jį paprasta nuvalyti ir saugoti sulanksčius kaip staltiesę. Pasak autorės, toks sensoriniu būdu valdomas daugiafunkcinis prietaisas naudingas užsiėmusiems miesto gyventojams, kurie nori praleisti laiką su draugais gamindami namuose ar lauke.

To paties VDA kurso studentė Elena Rudzinskaitė, nusprendė savo idėją sieti su tyro oro poteme ir pasiūlė daugiafunkcį oro valytuvą-kabyklą LEAK, kuris ne tik valo namų orą, bet ir džiovina bei atšviežina pakabintus drabužius, pašalindamamas įsigėrusius nepageidaujamus kvapus.

Toje pačioje potemėje idėjų ieškojusi trečioji VDA studentė Austėja Stiklerytė žengė kitu keliu ir pasiūlė oro valytuvo-sagės „Airpin“ idėją, kuri užtikrintų šviežią orą ir bakterijų panaikinimą ją nešiojančio žmogaus asmeninėje erdvėje. Pasak autorės, tokį stilingą aksesuarą turintis žmogus galėtų nesibaiminti miesto smogo ar leisti laiką rūkančių draugų kompanijoje. Valymo ir bakterijų sunaikinimo efektą užtikrintų prietaiso viduje esančios titano dioksido kapsulės, kurių veikimą paskatintų ultravioletiniai spinduliai.

 

Pasak „Electrolux“ dizaino vadovo Thomas Johannson, kaip aksesuarai nešiojami prietaisai yra viena iš pagrindinių šių metų studentų darbų krypčių, tarp kurių taip pat socialiam gaminimui pasitelkiamos išmaniosios technologijos, įvairūs 3D spausdinimo technologijos panaudojimo būdai, naujas požiūris į integruotus prietaisų sprendimus bei koncepcijos, pasitelkiančios įvairius pojūčius ir išryškinančios atsiminimus.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Šiemet pakeitus konkurso tvarką, „Electrolux Design Lab 2013” dalyviai be šios TOP-100+ atrankos iki finalo turės pereiti tris lygius: objekto koncepcijos, formos ir funkcionalumo vystymą. Po jų liks atitinkamai 80, 25 ir 8 dalyviai. Spalio mėn. vyksiančiame finale bus paskelbti pirmų trijų vietų ir žmonių balso nominacijos nugalėtojai. Pirmosios vietos laimėtojas gaus 5000 EUR piniginį prizą ir apmokamą stažuotę globaliame „Electrolux“ dizaino centre, antrosios ir trečiosios – atitinkamai 3000 ir 2000 EUR prizus.

Praėjusių metų konkurse „Electrolux Design Lab 2012”, kurio tema buvo potyrių dizainas, du VDA studentai – Vilnius Dringelis su prietaisu „Šaldytuvo nosis“ ir Barbora Adamonytė su prietaisu „Druskinantis šaukštas“ – užkopė net iki 30-uko. Aukščiausias lietuvių pasiekimas „Electrolux Design Lab konkurse“ – Tomos Brunzdaitės patekimas į „Design Lab 2009” finalą su indaplove „Bifoliate“.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top