Festivalyje „Centras“ – nuo paskaitų iki išskirtinių meninių performansų

Laikas.lt

VIII tarptautinis medijų meno ir muzikos festivalis „Centras“ iki savo starto skaičiuoja paskutines minutes. Renginys prasidės iškart po Atvelykio – balandžio 8 d. ir tęsis visą savaitę, pristatydamas žymių šiuolaikinio meno kūrėjų darbus, naujus alternatyviosios muzikos projektus ir aktualių paskaitų ciklą.

Paskaitų antradienis

Praūžus festivalio „Centras“ atidarymo iškilmėms, jau kitą dieną, balandžio 9-ąją, lankytojai kviečiami dalyvauti „Paskaitų dienoje“, kuri vyks VDU menų galerijoje „101“, 17 val. Pranešimus skaitys tarpdisciplininio meno atstovai ir tyrėjai.

Socialinius tinklus, jų sudedamuosius elementus – tekstą, žodį ir vaizdą, tarpusavio sąveiką nagrinės filosofas Aidis Stukas. „Kalbėsime apie būdus, kaip suvokti aplinką, kurioje bendraujame. Socialiniai tinklai yra dažnas diskusijų objektas, apie juos daug kalbama ir daug rašoma. O kartais jie yra labiau piešiami nei vaizduojami,“ temą pristato lektorius. Šiuo atžvilgiu medijos suvokiamos trejopai: medijų sukūrimas, judėjimas medijose ir medijų vizualizacija.

Abstrakcijos temą gvildens italų profesorius Dario Martinelli. Jo paskaitoje tyrimų objektu tampa legendinė grupė „The Beatles“. Profesoriaus įsitikinimu, būtent „Bitlai“ atsakingi už daugelį pokyčių muzikos istorijoje ir netgi visuomenėje, nors jų kontribucija į modernaus video kultūros vystymąsi dažniausiai yra netinkamai įvertinama. Pasaulinė grupės šlovė ir jų susidomėjimas avangardu ženkliai prisidėjo prie video kultūros tapimo tokia, kokia ji yra šiandien: didelė reklamos dainininkui/muzikos grupei jėga ir didelio meninio potencialo produktu.

Tarp festivalio pranešėjų – ir kino režisierius Vytautas Tinteris. Ragavęs sociologijos, dailės istorijos mokslų, šiuo metu studijuoja audiovizualines medijas Talino universiteto Baltijos kino ir medijų mokykloje. Daugelis kino gurmanų jį įsidėmėjo kaip trumpametražinio filmo „Tylus šauksmas“ režisierių (2012). Domėjimosi sritys – ne tik „arthausinis“ kinas, bet ir prekybos centrų fenomenas, sovietinis architektūrinis paveldas ir ekskursijos Lazdynuose bei seksualumo Gariūnuose apraiškos. Pranešime „Seksualumas kine“, menininkas pasidalins savo patyrimais ir atradimais kūryboje, mintimis, kels netikėtus klausimus ir kvies kartu ieškoti atsakymų.

Trečiadienis – garso menui

Balandžio 10 d. 19 val. „Punto Jazz“ palėpėje festivalis „Centras“ pristatys garso meno programą, kurioje dalyvaus tiek alternatyviosios muzikos scenos grandai, tiek naujai susibūrę kolektyvai. Kauno auditorijai suteikiama neeilinė galimybė gyvai susipažinti su naujausiais ir išskirtiniais jų darbais.

Už intriguojančio projekto „Gana2“ pavadinimo slypintis garso meno ir eksperimentinės muzikos kūrėjas Antanas Dombrovskij šioje scenoje žinomas dėl savo veiklos įvairovės, skirtingų muzikinių požiūrių, bendrų projektų su įvairiais menininkais. Kūrėjo darbo priemonės varijuoja nuo vieno vienintelio nešiojamo kompiuterio iki keleto sulūžusių sintezatorių, kurie jau tapo savotiška vizitine kortele.

Projektas „Girnų giesmės“ laikomas vienu solidžiausiu Lietuvos post-industinės muzikos projektu. Jo įkūrėjas ir siela Laurynas Jukonis jau 18 metų gilinasi į baltišką pasaulėžiūrą, ieško jos išraiškų drone, ambient garsuose. „Girnų giesmių“ muzikoje tvyro nepakartojama garsų kosmologija, pilna archajiškų simbolių, surūdijusių pirmykščio garso sluoksnių ir psichodelinių tonų.


„Daina Dieva“ – dar vienas išskirtinis ambient / etnomuzikos projektas, kviečiantis į kelionę erdve ir laiku, išgirsti, mintimis išvysti save ir kitą per neįprastas vokalines gijas.

„Arma ir Refusenik“ – tai dviejų aktyvių Lietuvos eksperimentinės muzikos scenos veikėjų – Arturo Bumšteino ir Armanto „Armos“ Gečiausko bendras projektas. Festivalio „Centras“ lankytojai bus pirmieji, išvysiantys šio kolektyvo debiutą. Pagrindiniai jų kūrybos akcentai – naujais ir vintažiniais sintezatoriais kuriama elektroninė muzika bei nostalgijas keliančių garsų susipynimas su dabarties dvasia.

Garso meno programoje su nauju audiovizualiniu projektu taip pat pasirodys menininkai Lukas Petraitis ir Katrina Šatavo. Bendrame jų darbe atsispindi tarmių, lietuviškos poezijos, tautodailės ir neomodernistinio meno sintezė.

„Centro“ šeštadienį – išskirtinis Dieter Vandoren pasirodymas

Balandžio 13 d. 20 val. „Fluxus ministerijoje“ pasirodys kviestinis užsienio svečias iš Olandijos – vaizdo menininkas Dieter Vandoren, kuris pristatys tęstinį projektą „Integration.04“. Šio kūrėjo darbuose meninę kūrybą ir mokslinį diskursą skiria viso labo plonytė linija. Juose profesionaliai apjungiamos muzikos, informatikos, interaktyvios architektūros šakos.

Pastaruoju metu menininkas susitelkęs ties performanso „Integration“ plėtojimu, kuris tiek atlikėją, tiek žiūrovus perkelia į vientisą mediumą, apimantį fizinę erdvę, skaitmeninį garsą, šviesą ir žmogaus kūno išraišką. Naujojoje versijoje „Integration.04“ kuriama tridimensinė erdvė. Tamsų, tarsi rūko apgaubtą plotą skaldo keleto projektorių spinduliai. Tokioje šviesoje menininkas, atlikdamas specialius choreografinius judesius, savo kūną paverčia terpe, meniniu instrumentu, kuriuo reguliuojamas visos sistemos vaizdas ir garsas realiame laike.

D. Vandoren gimė Belgijoje, tačiau šiuo metu studijuoja Hagos karališkojoje menų akademijoje, Olandijoje. Jo darbai pristatyti tokiuose festivaliuose, kaip „TodaysArt“, „STRP“, „Glow“, „STEIM“, „NIMk“ ir kt.
Bilietai į festivalio renginius platinami „Bilietai.lt“.
Kviečiame tapti festivalio bičiuliais socialiniame tinklalapyje „Facebook“.

centras, festivalis centras, kauno festivaliai, performansai, renginiai Kaune

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai