Now Reading
Ekologiškas kiaušinių dažymas: kaip du kart du

Ekologiškas kiaušinių dažymas: kaip du kart du

Ekologiškas kiaušinių dažymas: kaip du kart du

Grynas.lt
Vitalius Zaikauskas

Besirengiant Velykoms visai nėra reikalo pirkti specialius kiaušinių dažus parduotuvėje.

Tiesa, jeigu jūsų, kaip juokaudama sako viena žinomiausių Lietuvos margučių margintoja žemaitė Angelė Rauktienė, prastas skonis, jums patinka ir jums reikalingi itin ryškios spalvos, kad jie šviestų iš tolo – palei bažnyčią ar turgelyje pirkti atvežtiniai dažai ir lakai – kaip tik jums.

Tačiau galima marginti ir natūraliais būdais, naudojant tai, kas visiškai po ranka, arba auga jūsų kieme. Tiesa, kai kurias žaliavas reiks pasiruošti iš anksto. Pavyzdžiui beržų pumpurais ar lapeliais išgauti švelniai žalsvą spalvą, jums reikės pasirūpinti gerokai iš anksto. Jaunos šakelės suskinamos dar gegužės mėnesį. Tačiau žinovės teigia, kad skinti galima net iki Joninių. Tas šakeles suskynus, reikia surišti jas kuokšteliais, panašiai kaip vantas ir laikyti ne saulėtoje vėsesnėje patalpoje.

Žinoma, pats populiariausias kiaušinių dažymo būdas – svogūnų lukštais. Tam nereikia didelio išmanymo ar patirties. Neblogai gaunasi iš pirmo bandymo. Jais išgaunama nuo šviesiai gelsvos spalvos iki rusvos ar net plytų raudonumo, visai rudos. Tačiau, anot margintojų, tai apsileidėlių ir tinginių margučiai. Nors, ne visiškai beviltiškas – gali juos ir pagražinti. Tam reikia, dar prieš kiaušinį apklojant svogūnų lukštais bei tvirtai aprišant audeklo gabalėliu, prispausti kokio nors, labiau reljefiškesnio kad ir kambarinio augalo lapelį. Jis, kai kiaušinis bus jau išvirta, išvadavus iš apmūturiuotų skudurėlių, rasite gražiai įsispaudusius to lapelio kontūrus – atrodys kaip spalvota rentgeno nuotrauka.

Beje, dažant bet kokia medžiaga, patariama nepamiršti atsižvelgti ar kiaušinio lukštas rudas ar baltas. Kuo bedažysite, tačiau rudasis visada bus tamsesnis.

Kita margučių meistrė dzūkė Audronė Lampickienė spalvą sustiprina įpildama ir verdamą dažą šiek tiek druskos. Kitos šeimininkės tam naudoja iš actą. Tačiau pilant į puodą actą, reikia turėti galvoje, kad tai yra šarminis produktas ir su kai kuriomis medžiagomis gali sureaguoti ir pavyktų išgauti visiškai ne tą spalvą, kokios tikėjotės. Tačiau siurprizai gali būti ir visiškai malonūs. Nebijokite ir paeksperimentuoti. Beje, spalvą sustiprina ir padaro sodresnę, į verdamus dažus įpilta stiklinaitė raugintų kopūstų raugo.

Audronė Lampickienė žino būdą kaip išgauti juodą spalvą – tam reikia juodalksnio žievės ir geležies. Geležis – tinka bet kokie daiktą: kuo labiau aprūdiję, tuo sodresnės spalvos reiktų laukti.

Dažnai naudojamos ir dilgėlės, tačiau kaip meistrės liudija, su jomis vargo kaip ir su svogūnų lukštais nedaug, tai taip pat neįnoringas būdas, tačiau reikia labai daug dilgėlių, pasidaryti nuovirui reikia labai daug lapelių. Dilgėlės dažo žalsva spalva, o jeigu visgi pavyko pasidaryti labai stiprų koncentratą – gausis žalia spalva.

Ciberžolė dažo švelnia geltona spalva.

Apdairesnė šeimininkė pasišluoja šieno pakratų – jais kiaušiniai dažomi nuo chaki iki žaliai pilkos spalvos, priklausomai nuo nuoviro stiprumo. Tiesa, pabirus reikia berti į puodą sluoksniais pramaišiui su kiaušinių sluoksniais.

Kadangi šiemet dėl nepalankios žiemos sąlygų rugių želmenys nepakilo, todėl įsidėmėkite kitiems metams- jais kiaušiniai dažomi įgauna nuo žalsvos iki švelniai salotinės spalvos.

Pas mus dar neseniai atrastas kiaušinių dažymo būdas, panaudojant graikiškų riešutų kevalų antpilą. Tiesa, kevalų prireikia išties nemažai, bet tokiame antpile virtas kiaušinis taps labai gražus – rausvai rudos spalvos ar raudonmedžio spalvos. Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, kad šie kiaušiniai nebus tinkami gardžiam valgymui – virti teks kantriai ne mažiau keturių valandų ant labai lėtos ugnies.

Raudonieji kopūstai duoda „įdomią“ spalvą – nuo mėlynos iki violetinės. Tačiau tam taip pat reiks kantrybės. Eksperimentuojančios kiaušinių margintojos ilgai ieškojo kol atrado būdą tokioms spalvoms išgauti. Jos taip pat pabrėžia, kad parduotuvėse pikti ispaniški ar itališki vaisiai kažkodėl netinka – reikia augintų Lietuvoje raudongūžių kopūstų. Paruošti juos paprasta, tačiau taip pat iš anksto – ne mažiau kaip vienai parai raudonojo kopūsto lapus užmerkti šaltame vandeny. Acto, spalvos sustiprinimui, vartoti negalima!

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Vaisinės ramunėlės dažo nuo žalsvos iki gelsvos spalvos.

Rausva spalva – raudonieji svogūnai.

Labai gaila žaloti obelis, tačiau jeigu turite obelų žievės, kurį laiką palaikytos prieš saulę, ji kiaušinius nudažys nuo raudonai plytinės iki raudonos ar rudos spalvos.

Ąžuolo žievės antpilas dažo – sodriai rudai.

Juodalksnio žieve dažomi kiaušinai bus panašūs kai ir dažyti kaip ir obelų žieve. Kiaušinius virti reikia taip pat ilgai – 4-5 valandas, taip pat ant lėtos ugnies. Kantrybės reikia, bet užtat ekologiška ir sutaupysit pinigų, kurių nereikia dažams išleisti, neužteršite ir vandens…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top