„Penktadienio DJ“ grojaraštyje muzika pakvėpintas laiškas iš atlikėjos Girmantės Vaitkutės

Laikas.lt
Nuotr. Diana Zak

Šiam šventiniam savaitgaliui įkvėpimo ir muzikinio fono poilsiui semiamės iš gerai žinomos Lietuvos atlikėjos, šilkinio balso savininkės Girmantės Vaitkutės šulinio. Tikriausiai teko matyti ir girdėti ją ne viename amplua įvairių „tribute” projektų metu, kuriuose ji suskambo kaip Adelė, Beyonce ar Whitney Houston. Nenersime vardyti begalės jos esamų ir buvusių muzikinių veiklų (nes galime ilgai neišnerti), tarp jų – dainavimas savo veiklą šį sekmadienį baigiančioje grupėje „Bekešo vilkai“, acapella kolektyve „Voice Lab”, gospel chore „Sounds in G“, o šiuo metu atsidavusi asmeninei kūrybai, kaip „Girmantė“. Regis, kur bebūtų Girmantė, kartu su ja koja kojon žengia muzikos garsai.

Specialiai Laikas.lt skaitytojams - muzika įgarsintas Girmantės Vaitkutės laiškas:

Sveiki visi!

Šiam penktadieniui sudariau dešimtuką iš tų kūrinių, kurie mane džiugina, įkvepia, pakelia, nusmukdo, pravirkdo, verčia šypsotis... Esu muzikos žmogus. Muziką visada derinu prie nuotaikos. Jeigu man liūdna - nemėginu klausytis ko nors beprotiškai linksmo, nes žinau, kad man tai tiesiog nepadės. Tada mano namuose skamba tokia pat liūdna muzika ir aš esu ramybėje su savimi. Dažnai klausausi gyvų pasirodymų, todėl dešimtuke bus nemažai tokių video. Ko gero, taip yra todėl, kad gyvi pasirodymai man dar stipriau sužadina džiugesį, liūdesį ar skausmą. Gal būt dar ir todėl, kad pati esu dainininkė, gyvuose pasirodymuose atrandu daugiau. Beje, muzika devyniais atvejais iš dešimties ką nors primena - žmogų, emociją, jausmą, akimirką...

Šiaip, muzikiniai dešimtukai man nėra naujiena. Rašau blog'ą, kurį paskaito draugai ar tie, kam šiaip įdomu ir ten kartkartėmis įkeliu paskutinio meto 10 klausomiausių.

Taigi štai, kokia būtų mano šiandienos muzika. Dešimtukas sudėliotas visiškai atsitiktine tvarka - tikrai ne nuo labiausiai patinkančio iki mažiausiai.


1. John Frusciante - „Falling“

Šis kūrinys man - geriausia hipnozė, meditacija. Nuneša į pasąmonės gilumą, kai tiesiog gali klausytis ir žiūrėti pro langą į krentantį sniegą, lyjantį lietų, vėjo pažeme blaškomus lapus... Patartina klausytis kelis kartus iš eilės.




2. Lianne La Havas - „Gone“

Ši dainininkė puikiausiai atspindi mano liūdesį. Taip pat smarkiai įkvepia kūrybai. Iškart "užkabino" du dalykai: balsas ir tekstas.




3. Cinematic Orchestra (feat. Patrick Watson) - „To Build A Home“

Namų daina. Geriausiai veikia apsikabinus mylimąjį/mylimąją, susisupus į minkštą apklotą ir siurbčiojant vaistažolių arbatą... Arba pro langą spiginant sekmadieninei saulei, klausant „To Build A Home" naminės saulės vonios staiga ima ir įgauna prasmę...




4. Mumford and Sons - „Little Lion Man“

Vis prisimenu, kai didžiojo Stingo bendražygis, gitaristas Dominic Milleris tarstelėjo, jog nesupranta, kuo Stingą taip žavi country muzika... Pati sau galvoje dažnai kartoju, kad nesuprantu, iš yra kur mano susižavėjimas tokia muzika. Būdama „Reed No Brass“ ar „Saulės Brolių“ koncertuose ir trypdama pagal indie/folk motyvus negalvoju, ką pamanys aplinkiniai, pasiduodu muzikai.

Ši daina man būtent tokia. Trypti kojomis, ploti rankomis, mylėti atvirai ir gyventi gyvenimą. Taip, jog jaustum, kad gyveni.




5. John Mayer - „Free Fallin“ 

Johnas Mayeris tai atsiranda mano grojaraštyje, tai vėl dingsta. Bet daugmaž nuo tada, kai tik pradėjo groti. Labai mėgstu, kai muzikantas būna tokiu, nuo kurio negali atitraukti akių. Rodos, net nepadoriai spoksai. Tačiau nieko negali sau padaryti. Johnas Mayeris būtent toks.




6. Ewert and The Two Dragons - „Good Man Down“ 

Visų pirma, vėl šiek tiek country. O toliau - nuostabi daina, nuostabus video ir šie vyrai - mūsų kaimynai! Labai smagu kaimyninėje Estijoje rasti tokią grupę.




7. Laura Mvula - „Green Garden“

Esu linkusi pasekti užsienio muzikinio pasaulio naujienas, konkursus, didelius renginius. Štai ši dainininkė - šių metų BBC "Sound of..." dalyvė. Liko ketvirtoje vietoje, bet tai muzikos grožiui įtakos nedaro. Nuostabus ir gyvas pasirodymas iš BBC – paieškokite.




8. Fink - „This Is The Thing“ 

Liūdesio daina. Nuostabus balsas. Vienas iš tų atlikėjų, kurių visos dainos man patinka.




9. Sting - „Christmas At Sea“ 

Turiu atsiprašyti - dabar visai ne Kalėdos. Tačiau šis gabaliukas iš koncerto mane užburia. Vėlgi, galima spėti, kad dėl folk muzikos priemaišų... Bet niekam ne paslaptis, kad esu Stingo fanė iš didžiosios „F“. Jo balsas, energija ir muzika mano ausiai ir akiai sukuria tobulą visumą. Čia galėjo būti bet kuris Stingo kūrinys. Absoliučiai bet kuris.




10. James Blake - „Retrograde“

Ir pabaigai... Dar vienas toks atvejis - čia galėjo būti absoliučiai bet kuris James Blakeo kūrinys, pasirodymas ar įrašas. Jau dvejus metus juo sergu ir, rodos, nežadu pasveikti. Jo kūryboje mane žavi viskas: idėjos, talentas, balsas, keistos, kartais net „kreivokos“ mintys. Kaip tik 10-tuko pabaigai. Beje, jau visai netrukus išeina jo naujasis albumas "Overgrown". Kam patiko - pasidomėkite. Šis kūrinys - būtent iš šio naujojo gėrio.



Tikiuosi atrasite sau ką nors naujo ar užmiršto seno. Gražaus penktadienio ir smagių ateinančių švenčių.

Girmantė

atlikėja, dainininkė, dainų dešimtukas, girmantė vaitkutė, muzika, Penktadienio DJ

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai