Kava – ritualas, narkotikas ar mada?

Laikas.lt
Reda Barkauskaitė

Kava visada, o ypač šiuo metu – kultas. Nepaisant daugybės legendų, pirmą kartą kavamedis buvo aptiktas Etiopijoje, I a. pr. Kr. Tačiau kava kaip gėrimas pradėta vartoti tik XII a., na, o XVIII a. kava tapo populiari visame pasaulyje.

Šiandien gyvenimas apskritai neįsivaizduojamas be kavos. Madinga eiti Vilniaus senamiesčiu ir laikyti rankose popierinį kavos puoduką su populiariu pavadinimu. Arba nuvykus savaitgaliui į Paryžių seniausioje pasaulyje kavinėje „Le Procope“ išgerti mažą espreso kavos puodelį. Tiek Vilniuje, tiek Paryžiuje kava – natūralus skrudintų ir maltų kavamedžio pupelių gėrimas. Bet tai tik žodyninė versija. O kas kava yra iš tiesų – ritualas, narkotikas ar tiesiog madingas gėrimas?

Ritualas

Tikriausiai ne sykį teko girdėti, ar net patiems patirti, kad kavos ritualas – vienas iš gero tono ženklų verslo etikete. Jau kuris laikas verslo susitikimai nebevyksta sausakimšame dokumentų tvankiame kabinete, o jeigu ir jame – tai kavos puodelis partneriui garantuotai bus pasiūlytas. Užsukus svečiams irgi kone prie durų kviečiame kavos, sykiais net nežinodami, ar bičiulis ją geria. Na, o kavos, kaip ritualo ar netgi ceremonijos, apibūdinimas atsirado dar Etiopijoje, kur prie kavos būtini grūdai ir saulėgrąžos. Ten iki šiandien kava – svarbi kultūros dalis. Trukdyti moterų pasisėdėjimus prie kavos yra prasto skonio ženklas. Juk panašiai kaip ir pas mus, ar ne?

Narkotikas

Kai kurie sveikatos specialistai mėgsta tokią frazę: „Kava – legalus narkotikas.“ Kofeinas pažadina iš miegų, suteikia energijos, daugeliui jis būtinas pradedant dieną. Naudojant funkcinį magnetinį rezonansą pavyko pastebėti, kad žmonėms, geriantiems kavą, aktyvuojasi smegenų žievės dalys, atsakingos už dėmesį ir atmintį. Tačiau, pasak medikų, tokia energija yra apgaulinga ir trumpalaikė, beveik kaip narkotikų. Moksliniuose straipsniuose nurodomos ligos, kurias gali sukelti kava, dauguma jų – nervinio pobūdžio. Be to, ši cheminė medžiaga priklauso narkotikų grupei amfetamino pagrindu. Nuosprendis atsisakyti kavos kai kurių sveikatos specialistų irgi sulygintas su narkotikais – prasideda galvos skausmai, dar didesnis nuovargis, kartais lengvos formos depresija, bet tai jau kraštutinumai. Šiai dienai nėra įrodyta, kad kava iššaukia priklausomybę.



Madingas gėrimas

Kad kava yra madingas gėrimas – akivaizdu. Anksčiau geru tonu laikytus porcelianinius puodelius pakeitė popieriniai, plastmasiniai, skirti išsinešti. 2009 m. popierinis puodelis persikėlė ir ant podiumo, kai garsieji Dsquared savo kolekcijos pristatyme įtraukė manekenes, žingsniuojančias podiumu su vienkartiniais kavos puodeliais ir cigaretėmis rankose. Gyvenimas kosmopolitiškas ne tik ant podiumo. Gyvenimo būdas diktuoja savas madas. Sunku ir įsivaizduoti vietą, kur nekvepėtų kava, kur jaunuoliai neskubėtų nešini puodeliu, ant kurio madingas pavadinimas, ar biuro, kuriame ant kiekvieno stalo puodelis, o už spausdintuvo netyčia paslėpta kava.

Ir pabaigai...

Buvo laikas, kai Vatikanas visomis jėgomis priešinosi kavos invazijai, draudė kavą ir vadino tai šėtono gėrimu. Bet neišlaikęs Italijos espreso „apgulties“, pasidavė. Dabar kava – dažnas bažnyčios tarnų gėrimas. Ne išimtis ir Popiežius. Ką jau kalbėti apie mus – nuodėmingus žmones. Ir visgi kava yra trys viename – ritualas, narkotikas ir mada, prie kurių gimsta nauji pokalbiai, idėjos ir įkvėpimai.

kava, kava išsinešti, mada, narkotikas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai