„Loftas Fest“ užbaigs elfiškos muzikos kūrėjai iš Islandijos „múm“ (interviu)

Laikas.lt

Jau aišku, kad šių metų „Loftas Fest 2013“ sekmadienio laukiamiausiais šiemet taps Islandijos muzikos ikonos „múm“. 

Eksperimentinė islandų grupė „múm“ kalbant apie šios šalies sceną visad eina priekinėse eilėse kartu su Björk, „Gus Gus“ ir „Sigur Rós“. Pastarieji šiemet atvyksta į kaimyninę Latviją, o kiti du Lietuvoje jau koncertavo kelis kartus.

„Múm“ atvykimas į Lietuvą „Loftui“ reiškia daug – tai profesionalūs įvertinti muzikantai, gerbiami visame pasaulyje. Net Kylie Minogue neseniai pasitikėjo jų prodiusavimo sugebėjimais ieškodama naujo savo skambesio“, – sako islandus į Lietuvą pakvietęs Victoras Diavara.

Jų muzika sunkiai apibrėžiama – kartais tamsi ir minimalistinė, o kartais saldi, kone pop ledinukas. Neretai jų kūryba prilyginama pasakai, ypač dėl koncertuose naudojamų neįprastų instrumentų ir jų sąskambių.

Taigi kviečiame susipažinti su „múm“ iš arčiau – išskirtinis Ingos Norkes interviu su islandų grupės žaviuoju lyderiu Örvaru Smárasonu.

Örvarai, labai malonu su tavimi susipažinti. Laukiam nesulaukiam jūsų pas mus. Kur tu dabar esi?
Man ir labai malonu. Šiuo metu esu Reikjavike, universiteto skaitykloje. Turėčiau rašyti esė, tačiau nerašau. Mintys kažkur klajoja. Be to, štai kalbuosi su tavimi. Žodžiu, atidėlioju mažiau malonius darbus (juokiasi).


„Múm“ „Loftas Fest 2013“ gros sekmadienį. Ši festivalio diena bus dedikuota Islandijai už tai, kad jūs pirmieji pripažinote mūsų nepriklausomybę. Ar pats kažką žinai apie šį istorinį momentą?
Žinoma, kad žinau. Islandija – labai maža šalis, taigi šis istorinis įvykis tikrai yra įstrigęs visų islandų atmintyje. Beje, vienas mano draugas, Eiríkuras Örnas Norðdahlis, neseniai gavo Islandijos literatūrinę premiją už romaną. Romano istorija yra apie merginą iš Lietuvos, kuri atvyko į Islandiją. Knygoje daug kalbama apie tautiškumą. Tikiuosi, kad šis romanas bus išverstas ir į lietuvių kalbą. Jis tikrai to vertas.

Islandija išties nedidelė šalis, tad neabejoju, jog visi jūs ten pažįstami, ypatingai muzikos pasaulyje. Björk, „Sigur Rós“…

Taip, Islandija maža, o visi muzikantai čia yra normalūs žmonės, kurie kuria muziką, bet kartais ir bendrauja (juokiasi).

Ar pažįsti lietuvių kilmės muzikantą Ryaną Karaziją (Low Roar), kuris gyvena Islandijoje? Jis grojo praeitame „Loftas Fest”.


Neeee, nepažįstu. Gal vis dėlto Islandija nėra tokia maža (vėl juokiasi). Ką jis čia veikia?

Kuria muziką, kaip ir jūs. O jūs patys kokiame kūrybiniame etape dabar esate?

Nuo paskutinio albumo praėjo daugiau nei trys metai. Kitą planuojame rugsėjį. Iki „Loftas Fest“ jau turėsime pirmuosius albumo singlus ir vaizdo klipą. Būsite vieni pirmųjų, kurie galėsite tai įvertinti. Jei yra pageidavimų, ką norėtumėte išgirsti koncerto metu – sakykit, irgi išpildysim.

Neseniai pasirodė „múm“ daina su Kylie Minogue. Pasakok!!!

Viskas įvyko labai greitai. Ji vaidino filme „Jack and Diane“, kuriam „múm“ kūrė garso takelį. Taigi filmo režisierius spontaniškai pasiūlė mums su Kylie įrašyti bendrą dainą. Ji skamba filme, scenoje, kuri vyksta naktiniame klube.

Klube? Bet ta daina pakankamai lėta…

Čia kita istorijos dalis (juokiasi). Su filmo režisieriumi Bradley Rust Gray kalbėjomės telefonu, kai jis pasiūlė man įrašyti daina su Kylie. Dėl blogo girdimumo supratau, kad jis nori baladės. Mes ir sukūrėme baladę. Tačiau ir Kylie, ir Bradley daina patiko ir ji vis tiek buvo panaudota klubo scenai.

Ar pats buvai susitikęs su Kylie?

Tuo metu kaip tik buvau išvykęs į muzikinį turą su „FM Belfast“, tačiau Gunni (kitas „múm“ narys – aut. past.) vyko į Londoną. Ten jiedu su Kylie įrašė vokalinę gabalo dalį, vėliau mes ją tobulinom jau čia, Islandijoje.

Islandija – vienas iš tų taškų, kurį visi mano draugai nori aplankyti. Ką ten rekomenduotum pamatyti?

Aišku, pirmiausia labai rekomeduoju nuvykti į West Fjords. Tai pati gražiausia vieta visoje Islandijoje. Taip pat siūlau aplankyti patį geriausią mūsų festivalį „Aldrei fór ég suður“. Aišku, visada galima tiesiog pasiimti automobilį ir paklajoti, kur akys veda – tam ši šalis ideali.

O kaip yra su naktiniu gyvenimu ten?

Reikjavikas yra žinomas dėl savo, galima sakyti, barbariško naktinio gyvenimo (šypsosi). Čia „tūsų turizmas“ labai populiarus dalykas. Aš pats, aišku, naktinėju kur kas mažiau nei anksčiau. Tačiau vis dar neatsispiriu vasariniams reivams gatvėse ir „Iceland Airwaves“ festivalio nuotaikai lapkritį – visas miestas tada ūžia.

islandija, loftas, Loftas Fest, menų fabrikas, mum, Reikjavikas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai