Atvykstantis elektroninės šokių muzikos veteranas DJ Hidden: „Nebus kada ilsėtis“ (interviu)

Laikas.lt

Noelis Wesselsas, drum&bass ir hardcore gerbėjams geriau žinomas DJ Hidden vardu, kovo 15 dieną lankysis Lietuvoje, Vilniaus naktiniame klube „G.“ Apie beveik dvidešimties metų patirtį elektroninės šokių muzikos scenoje byloja ne tik visame pasaulyje pripažinta didžėjaus kūryba, bet ir skaičiai. DJ Hidden kūrinius leido daugiau nei 40 skirtingų įrašų kompanijų, autoriaus diskografijoje – per pusšimtį albumų su skirtingais muzikiniais projektais.

Apie muziką, publiką, kultūrą ir tėvystės vargus DJ Hidden kalbėjosi su radijo laidos Sunday Bug komanda.

Bus labai malonu tave vėl išvysti Lietuvoje, čia jau grojai 2007 metais. Ką pameni iš savo pirmojo apsilankymo čia?

Ar tai nebuvo tas renginys Raketose? Pamenu, kad vieta buvo paslėpta kažkur miške ir paleidus pirmą kūrinį aikštelėje iškart prisipildė žmonių. Tai buvo tikrai nuostabu!

Ar smarkiai skiriasi publika skirtingose šalyse? Kaip manai, nuo ko tai priklauso?

Skiriasi. Kai kuriose šalyse žmonės į vakarėlius ateina tiesiog pašokti ir gerai praleisti laiką. Žmogui, esančiam ant scenos tai suteikia tikrai labai didelį malonumą. Kitose šalyse minia dažniau pasirenka stebėti muzikanto pasirodymą pasyviai, bet po vakarėlio vis tiek pasako, kad gerai praleido laiką. Šiuo atvėju, pačiam muzikantui daug sunkiau suprasti ar minia mėgaujasi tuo, ką girdi pasirodymo metu.

Priežastys, kodėl vieni šoka daugiau už kitus, negali būti visiškai apibrėžtos, kita vertus - vakarėlių kiekis, į kuriuos žmonės turi galimybę nueiti, gali būti viso to priežastis. Kita priežastis gali būti aplinkinių spaudimas: kai kurie žmonės nedrįsta šokti, kai aplink esantys žmonės tiesiog stovi. Galiausiai tai gali būti muzika: vienoje šalyje žmonės mėgsta sudėtingesnę muziką, kitoje – labiau mėgstama „tiesiai šviesiai“ suprantamą muziką. Jei esi DJ‘us, tavo užduotis yra pačiam išsiaiškinti kokia auditorija susirinko į vakarėlį ir pagal tai pritaikyti savo pasirodymą.

Kaip formavosi tavo muzikinis skonis? Kaip apsistojai prie to, ką groji dabar?

Aš įaugau į muziką tiesiogine šių žodžių prasme. Kai buvau jaunesnis, elektroninė šokių muzika vis dar tebesiformavo ir daugybė žmonių eksperimentavo skirtingais garsais ir idėjomis. Iš šių eksperimentų išsivystė skirtingi žanrai ir vieni iš jų man atrodė patrauklesni už kitus. Muzika, kurią groju dabar, susiformavo pažinus skirtingus žanrus. Anksčiau mėgau jungle ir breakbeat, o šiandien groju drum an bass ir hardcore.

Kokią muziką mėgsti pats? Ar ji kaip nors susijusi su ta, kurią kuria Enduser, Current Value, Forbidden Society? Ar klausaisi savo paties kūrybos?

Tiesą sakant, namuose aš klausausi daug įvairios muzikos. Negaliu išskirti vieno žanro, kuriam skirčiau daugiausiai dėmesio, bet galiu pasakyti, kad mažiausiai mane domina šviežiausia komercinė muzika. Aš galėčiau pateikti sąrašą muzikantų kurių aš klausau, kita vertus, tas sąrašas keičiasi nuolat, todėl muzika, kurios klausau vienu konkrečiu metu, pilnai neatskleistų mano muzikinio skonio. Kartais klausau savo paties muzikos, kurią išleidau prieš tam tikrą laiko tarpą, kad galėčiau ją išgirsti taip, kaip išgirsta mano klausytojai. Techniniai aspektai ir struktūriniai sprendimai gali sutrukdyti prodiuseriui suprasti emocinį kūrinio turinį. Nekreipiant dėmesio į šiuos dalykus, muziką galima patirti pagal savo nusiteikimą.

Visi muzikantai, kuriuos išvardinote, turi išskirtinų sugebėjimų ir kiekvienas iš jų skamba unikaliai. Absoliučiai kiekvienas žmogus, kuriantis muziką, yra įkvėptas kitais darbais, todėl nenoriu meluoti ir sakyti, kad manęs niekas neįkvepia.

Šiek tiek sudėtingas klausimas: beveik visi didžėjai turi bendrą bruožą – jiems rūpi jų fanai. Kokia tavo nuomonė apie juos? Kokiais būdais stengiesi tobulėti? Kaip sugebi pasiekti tokių gerų rezultatų maišydamas skirtingus muzikos stilius?

Muzikos kūrimas man yra labai individualus ir asmeniškas. Puiku, kai mano emocijos sutampa su klausytojų. Nepaisant to, ką jie labiausiai vertina mano muzikoje, aš nejaučiu jiems nieko kito, kaip tik pagarbą. Teigiama reakcija paskatina bet kurį žmogų toliau veikti ir suteikia energijos bei drąsos realizuoti savo idėjas.

Ar esi girdėjęs kokių nors lietuvių atlikėjų kūrybą? Jei taip, kokia tavo nuomonė apie juos?

Tiesą pasakius, tokių nežinau, bent jau grojančių drum and bass muziką. Tad jeigu jūs čia, pasirodykite!

Žinome, kad pieši ir domiesi ne tik elektronine muzika. Ar šios sritys papildo viena kitą, ar yra atskiros?

Didžiajai daliai savo leidinių pats sukūriau ir vizualinę dalį, taigi manau, kad šios skirtingos sritys be jokių abejonių papildo viena kitą. Kalbant apie ne elektroninę muziką, dažnai joje ieškau įkvėpimo. Skirtingų muzikos stilių pažinimas padeda pažvelgti į dalykus kitu kampu, turint omenyje, kad elektroninė šokių muzika kartais gali pabosti iš anksto numatyta struktūra ir reikalavimais.

Turi didelį patirties bagažą. Tavo akimis vertinant, kaip pasikeitė pasaulinė drum and bass scena?

Per visą šį laiką daug dalykų pasikeitė, tačiau nemažai ir išliko tokie patys. Muzikos kūrimas tapo daug subtilesnis ir įvairesnis: drum and bass stilius įgavo skirtingas kryptis ir atspalvius. Kol šio stiliaus šalininkai vis dar bando atskirti "tikrąjį" drum and bass'ą nuo kitų, didžioji dalis žmonių yra atviri tokio plataus spektro muzikai, kuri yra atvira naujoms idėjoms, pavyzdžiui, mūsų išrastas "Crossbreed" žanras įrodo, jog žmonės mėgsta hardcore ir drum and bass mišinį. Žinoma, bet kuris žanras yra kur kas daugiau, nei tik skirtingų stilių sujungimas. Naujų garsų kūrimui įtakos turi daugybė kitų aspektų.

Jeigu galėtum grįžti į bet kurią vietą, kurioje esi kada nors grojęs, ką ir kodėl pasirinktum?

Renginiuose aš įsimenu tam tikrus dalykus, bet grįžimas į tą pačią renginio vietą nebūtinai sugrąžina tuos dalykus. Sukaupiau nemažai gražių prisiminimų iš įvairių vakarėlių, bet patirtis man įrodė, kad kaskart grįžtant į tą pačią vietą aš įgyju naujų, visiškai kitokių potyrių ir tai aš laikau teigiamu dalyku. Beje, mano gražiuose prisiminimuose yra ir tas vakarėlis, vykęs prieš keletą metų Raketose.

Tavo nuomone, trys perspektyviausi atlikėjai pasaulinėje elektroninės muzikos scenoje?

Kiekvieną savaitę atsiranda kažkiek naujų muzikos kūrėjų, todėl nėra lengva išskirti tris konkrečius muzikantus iš visos elektroninės muzikos scenos. Dažniausiai, kai susidomiu konkrečiu muzikantu, jis (ar ji) jau būna praleidęs nemažai laiko kurdamas savo muziką. Patirtis įgyjama praktikos dėka, todėl žmogus, kuris tik pradėjo kurti muziką, paprasčiausiai neturi pilno sugebėjimų bagažo. Gali manyti, kad turi, bet iš tikro – nieko panašaus, todėl žmonės, kuriuos laikyčiau perspektyviais, turėtų kurti bent keletą metų. Žinoma, tai nepastovus rodiklis: man teko susidurti su situacijomis, kai žurnalistai mane vis dar pavadino perspektyviu, žinant tai, kad kuriu muziką nuo 1996.

Ką manai apie tai, jog šiandien kiekvienas panorėjęs gali būti DJ? Kas tau yra DJ?

Supratimas, kas yra DJ, stripriai pasikeitė nuo laptopų ir sync mygtuko atsiradimo. Iš tiesų, kiekvienas, turintis tinkamą muzikos kolekciją ir norintis pasirodyti, gali lipti ant scenos. Aišku, galėjimas suderinti ritmus nėra vienintelis reikalingas įgūdis didžėjui. Geras set‘as iš tikro yra istorija turinti pradžią, vidurį ir pabaigą. Be viso šito, mano nuomone, geras set‘as taip turi būti ir įvairiapusis, įdomus, turi skatinti žmones judėti ir netgi būti truputį edukacinis. Kitaip tariant, didžėjavimas yra daugiau nei tiesiog muzikos grojimas žmonėms. Jei manai kitaip, tu turbūt gali įsijungti nešiojamą kompiuterį ir kiaurą naktį leisti muziką per WinAmp‘ą. Aišku, turėtų būt kažkoks papildinys, kuriuo galėtum dar ir perėjimus padaryti.

Pastebėjome, jog kas du metus išleidi po albumą. Paskutinysis pasirodė 2011, tad ar šiemet galime tikėtis tavo naujo leidinio?

Taip, galite, šiuo metu kūriu naują DJ Hidden albumą. Nors tikslios datos dar negaliu numatyti, bet tai tikrai įvyks šiemet. Beje, aš beveik kiekvienais metais išleidžiu po naują albumą, tik ne kaip DJ Hidden. Pavyzdžiui, praėjusiais metais išleidome trečią Outside Agency albumą.

Ar rūpiniesi savo sveikata? Ar naktinis gyvenimas jos nežaloja?

Paskutiniu metu neturėjau galimybių miegoti tiek, kiek to reikalauja mano organizmas, tačiau su tuo nėra susijęs mano darbas, o 8 mėnesių dukrelė, kuri dažnai pažadina mus vidurį nakties. Tačiau kai groju beveik kiekvieną savaitgalį, tenka rūpintis savo sveikata. Stengiuosi sveikai maitintis, nevartoju narkotikų ir alkoholio, nors kartais išgeriu alaus, kad atsipalaiduočiau po pasirodymo.

Ką manai apie šių dienų jaunimą? Ar jis moka linksmintis? Ką manai apie narkotikus, tapusius įprastu reiškiniu vakarėliuose?

Nemanau, kad turėčiau moralizuoti jaunimui apie narkotikų vartojimą - tai kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Elektroninės muzikos pasaulis dažnai siejamas su įvairiais narkotikais ir žmonės vartoja juos dėl skirtingų priežasčių. Vienintelis neigiamas dalykas, kurį pastebiu - nebemokėjimas linksmintis be narkotinių medžiagų. O taip juk neturėtų būti.

Kokie tavo artimiausi muzikiniai planai? Ar yra kažkas, ko dar nespėjai padaryti?

Kaip ir minėjau, dirbu su nauju Ad Noiseam albumu. Ką tik pasirodė mano trečia 12” Hidden Tracks įrašų kompanijos vinilinė plokštelė, netrukus pasirodys ir dar viena, kurią gaminame kartu su Freak Recordings. Taip pat šiems metams planuojame keletą leidinių su Future Sickness, Genosha Recordings, Genosha One Seven Five ir kitais. Vienintelis dalykas, kuriam neturiu laiko yra miegas. Nepaisant to, naujų idėjų susijusių tiek su muzika, tiek su vizualiu menu, netrūksta. Panašu, kad dar ilgai nebus kada ilsėtis.

dj hidden, elektroninė muzika, klubas g, šokių muzika, vakarėliai Vilniuje

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai