15-oji „Mados infekcija“ jau pakeliui (foto)

Laikas.lt
Linos Sabaitytės nuotr.

Kartu su pavasariu į Vilnių ruošiasi ir kasmetinis mados festivalis „Mados infekcija“. Trečiadienio ryte, pristatant šių metų renginio programą ir dalyvius, spaudos konferencijos dalyviai raikė gardų gimtadieninį tortą, mat šiais metais renginys švenčia savo 15-ąjį jubiliejų, o jo organizatoriai jį pasitinka mistiškai prisidengę akis. Viena iš „Mados infekcijos“ organizatorių, dizainerė Sandra Straukaitė sako, kad madą reikia ne tik matyti, bet ir jausti, todėl kartais ne tik galima, bet ir reikia užsimerkti. „Bet tik iki tol, kol ant festivalio podiumo pasigirs pirmieji žingsniai“, – patikslina ji.

Kovo 22-23 dienomis Šiuolaikinio meno centre Vilniuje per dvi festivalio dienas iš viso bus parodyta 15 kolekcijų, o kartu su lietuviais savo kūrybą pristatys ir dizaineriai iš Vokietijos bei Danijos. Taip pat, šių metų renginyje laukiama ir performanso menininko, dizainerio iš Rusijos Andrey Bartenev.

Karaliaus vyriška mada

Anksčiau „Mados infekcijos“ organizatoriai labai aiškiai išskirdavo festivalyje savo kolekcijas pristatysiančius dizainerius į dvi linijas – konceptualios, eksperimentinės ir elegantiškos mados. „Šiemet taip nebus. Nesvarbu, ar į festivalį ateisite pirmąją ar antrąją dieną, abiejų renginių metu netrūks ir prêt-à-porter kolekcijų, ir nekasdienių kūrybinių eksperimentų“, – pabrėžia S. Straukaitė. 

Šįkart festivalyje itin gausu vyriškos mados. „Maždaug pusė visų „Mados infekcijos“ kolekcijų šiemet skirtos vyrams. Tikra vyrų mados savaitė Lietuvoje“, – juokiasi festivalio idėjinė vadė.

Vyrams skirtą rudens-žiemos sezono kolekciją ruošia dizainerė Lilija Larionova. Vyrams skirti ir dizainerio iš Danijos Asger Juel Larsen drabužiai bei naujausia Sandros Straukaitės kolekcija. Su eksperimentine džinsų kolekcija į festivalio gerbėjus vyrus nusitaikė dizainerių iš Vokietijos duetas „Balagans“.

Mišrias – tiek vyrams, tiek moterims skirtas kolekcijas ant „Mados infekcijos“ podiumo pristatys Egidijus Sidaras ir mados namai „Cantas“, išskirtinai tik iš natūralaus lino kuriantis ir po pertraukos į festivalį sugrįžtantis Giedrius Šarkauskas, iš „Injekcijos“ ant „Mados infekcijos“ podiumo patekę jaunieji dizaineriai labàdienà.

Moteriškos mados gerbėjoms kolekcijas ruošia „Mados infekcijos“ senbuvės Laura Dailidėnienė, Eglė Žiemytė ir Lina Gudanavičiūtė, dizainerės Diana Paukštytė ir Ieva Daugirdaitė bei festivalio naujokė Eva Baliul, galimybę parodyti savo darbus ant „Mados infekcijos“ podiumo pernai iškovojusi „Injekcijos“ konkurse. Moterims skirta ir Norvegijoje su šeima gyvenančios bei šioje šalyje kuriančios lietuvės Kristinos Vikøren kolekcija.

Laukiama staigmenų

„Maloniai turėtų nustebinti garsusis Rusijos performanso menininkas, dizaineris Andrey Bartenev. Į Lietuvą jis atvyks savaite anksčiau ir kartu su Vilniaus dailės akademijos studentais surengs kūrybines dirbtuves. Ant „Mados infekcijos“ podiumo festivalio gerbėjai išvys tai, ką dizaineris kartu su studentais sukurs per savaitę“, – pasakoja S. Straukaitė.

Ištikimiausi festivalio lankytojai turėtų prisiminti A. Bartenev pasirodymus „Mados infekcijoje“ – įspūdingų formų ir tūrių, ryškių spalvų savo darbus festivalio gerbėjams jis pristatė jau tris kartus. Paskutinį kartą savo darbus A. Bartenev rodė taip pat jubiliejiniame, dešimtajame, festivalyje. Simboliška tai, kad dizaineris vėl atvyksta į jubiliejinį, dabar jau penkioliktąjį, mados renginį Vilniuje.

Tai dar ne visos „Mados infekcijos“ gerbėjų laukiančios staigmenos. Festivalio organizatoriai žiūrovams palieka intrigą, kaip gi šįkart atrodys „Mados infekcijos“ podiumas. „Šiemet projektuodami festivalio podiumą įkvėpimo sėmėmės iš garsiosios Tokijo Shibuya perėjos. Yra daug įvairių variantų, kaip eiti per ją, ir nulis taisyklių, kaip tai daryti teisingai. Todėl festivalyje savo kolekcijas pristatysiantys dizaineriai galės rinktis tiek apgalvotą, tiek improvizuotą savo pasirodymų choreografiją bei judėti netradicine trajektorija“, – sako „Mados infekcijos“ prodiuserė Renata Mikailionytė.

Šį pavasarį festivalio erdvėje išliks rudens „Mados infekcijoje“ išbandytas ir patikrintas amfiteatras. Jis festivalio žiūrovams itin patiko, nes nė vienas, net ir įsigijęs stovimus bilietus, kojomis nelietė grindų: veiksmas ant „Mados infekcijos“ podiumo visiems buvo ir šiemet bus kaip ant delno.

Papildomi festivalio renginiai

Iki festivalio pradžios įvyks dar du itin didelio lankytojų dėmesio sulaukiantys renginiai.

Kovo 7 dieną 16 valandą prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“ vyks vieša modelių atranka festivaliui „Infekcijos kastingas“. Jo metu „Panoramos“ lankytojai galės stebėti, kaip dizaineriai ne tik iš modelių agentūrų, bet ir iš visų norinčių bei pareiškusių norą dalyvauti šiame renginyje atsirenka modelius festivalio kolekcijoms demonstruoti. Jau šeštą kartą viešą modelių atranką festivalis rengia dėl to, kad dizaineriai vis dažniau ieško savito, netradicinio tipažo modelių – šiemet modelių atrankoje ypač laukiama vaikinų.

Kovo 16 dieną 13 valandą „Panoramoje“ prasidės „Grožio infekcija“. Jos metu tarptautinės kosmetikos kompanijos ir jų grožio konsultantai nemokamai supažindins renginio lankytojus su naujausiomis pavasario grožio tendencijomis, o festivalio užkulisių meistrų komanda tradiciškai sukurs specialiai „Mados infekcijai“ skirtą makiažą.

1999-aisiais startavusi „Mados infekcija“ per keturiolika metų tapo ryškiausiu kasmetiniu mados įvykiu Lietuvoje. Festivalį devintą kartą iš eilės organizuoja renginių agentūra „Sick Service“ kartu su Šiuolaikiniu meno centru.


KOLEKCIJŲ PRISTATYMO PROGRAMA

Kovo 22 d., penktadienis, 19 val.

I dalis

1. labàdienà (Injekcija)
2. Laura Dailidėnienė (Daili)
3. Lilija Larionova

II dalis
4. Ieva Daugirdaitė
5. Eva Baliul (Injekcija)
6. Sandra Straukaitė

III dalis
7. Diana Paukštytė
8. Egidijus Sidaras ir mados namai „Cantas“

Kovo 23 d., šeštadienis, 19 val.

I dalis

1. Giedrius Šarkauskas
2. Lina Gudanavičiūtė
3. Balagans (Injekcija, Vokietija)

II dalis
4. Eglė Žiemytė (D.EFECT)
5. Asger Juel Larsen  (Danija)
6. KRISTAR DESIGN by Kristina Vikøren

III dalis
7. Andrey Bartenev (Rusija)

Andrey Bartenev, Balagans, Egidijus Sidaras, Giedrius Šarkauskas, labadiena, Laura Dailidėnienė, Lilija Larionova, mada, mados infekcija, mados injekcija, Renata Mikailionytė, Sandra Straukaitė, Šiuolaikinio mano centras

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai