Now Reading
LNDT premjeroje „Lilijomas“ – intriguojantis dviejų kultūrų susitikimas

LNDT premjeroje „Lilijomas“ – intriguojantis dviejų kultūrų susitikimas

LNDT premjeroje „Lilijomas“ – intriguojantis dviejų kultūrų susitikimas

Laikas.lt

Pirmojo atsinaujinusio Lietuvos nacionalinio dramos teatro tarptautinio projekto rezultatus žiūrovai išvys jau netrukus: vasario 28 ir kovo 1 dienomis LNDT Didžiojoje scenoje įvyks vengrų režisieriaus László Bágossy ir gausios lietuvių teatro menininkų trupės statomo spektaklio premjera. Tragikomiška „pasaka suaugusiems“ kuriama pagal pasaulyje garsaus vengrų klasiko Ferenco Molnáro pjesę „Lilijomas“.

„Atnaujindami LNDT veiklą siekėme įskiepyti teatre naujas temas ir pradėti įgyvendinti „teatro-skėčio“ idėją, jungiančią iškiliausius Lietuvos režisierius. Per pastaruosius metus tai didžia dalimi pavyko padaryti, nors, aišku, daug darbų dar laukia priešakyje. Su „Lilijomo“ pastatymu į teatro veiklą įsijungia užsienio menininkai. Netolimoje ateityje jų – atstovaujančių skirtingas teatro kultūras,  bus daugiau. Kviečiu tokius užsienio menininkus, kurie, mano manymu, galėtų praturtinti mūsų teatro kultūrą, suteikti jai naujų kūrybinių impulsų, o mūsų publikai  naujų meninių įspūdžių“, – pristatydamas būsimą premjerą kalbėjo LNDT meno vadovas Audronis Liuga.

Prisistatydamas vienas žinomiausių šiuolaikinių vengrų teatro kūrėjų L. Bagossy teigė, jog nuo pat darbo Vilniuje pradžios jis gyvena smalsumu ir jauduliu dėl to, kaip Lietuvos žiūrovai priims klasikinę vengrišką pjesę. „Molnáras yra išskirtinis dramaturgas, jis meistriškai atskleidžia ir tragiškąją, ir komiškąją žmogaus gyvenimo puses. Būtent jas abi noriu parodyti lietuviams žiūrovams. Nesirengiu scenoje pateikti vengrišką „suvenyrą“. Šis spektaklis yra mano ir visos spektaklio kūrybinės grupės bei aktorių bendras darbas, visų mūsų kūrybinių įžvalgų, mūsų skirtingų tautinių kultūrų ir teatro tradicijų lydinys“, – kalbėjo L. Bagossy.

Pjesės veiksmas vyksta 20 a. pradžios ekonominės krizės paliestoje Vengrijoje ir pasakoja paprastų mažų žmonių – tarnų, vertelgų, smulkių verslininkėlių, veltėdžių – nepaprastas ir spalvingas istorijas. Pasak spektaklio režisieriaus, „Lilijomo“ veiksmą jis sumanė perkelti į ne tokius senus, dažnam lietuviui puikiai pažįstamus 20 a. 6-7 dešimtmečių laikus. Ypatingą vaidmenį spektaklyje atliks įspūdingas dailininko Gintaro Makarevičiaus kurta scenografija, LNDT Didžiąją sceną transformuosianti į dar visai neseniai Lietuvoje tokius dažnus apleistų industrinių pastatų vaizdus. „Lilijomo“ scenovaizdis yra tarsi metafora, kuri, tikiu, padės atskleisti pjesės esmę žiūrovams“, – kalbėjo scenografas. Spektaklio kompozitorius Gintaras Sodeika teigė, jog muzikinis spektaklio audinys labiausiai atspindės 20 a. vidurio muzikinį stilių.

„Lilijomo“ kostiumus kuria žinoma lietuvių rūbų dizainerė Dovilė Gudačiauskaitė. „Džiugu ir įdomu, kad mano kūryba šiame spektaklyje ilgainiui įgavo daug molnáriškos nuojautos. Juk svarbiausias kostiumų dailininko darbas spektaklyje yra padėti aktoriams, duoti laisvę jų darbui“, – pasakojo D. Gudačiauskaitė.

Pagrindinius vaidmenis „Lilijome“ kuriantys aktoriai pasakojo, jog patirtis dirbant su užsieniečiu režisieriumi yra ir iššūkis, ir puiki profesinė patirtis. „Juokauju, kad sutikau dirbti šiame spektaklyje kai išgirdau, jog siūlo pagrindinį vaidmenį… Iš tiesų, paviliojo naujo režisieriaus, kitokios teatro kultūros intriga“, – teigė pagrindinį Lilijomo vaidmenį spektaklyje kuriantis Dainius Gavenonis. „Jei vaidindamas Satiną spektaklyje „Dugne“ sakiau, kad „Žmogus skamba išdidžiai“, tai Lilijomo vaidmenyje susidūriau su žmogumi, kuris neskamba išdidžiai. „Lilijomas“ yra liūdna žmogaus-nevykėlio, kuris nemokėjo ir nerado laiko mylėti,  komedija, į kurią įdomu gilintis, ieškoti paralelių su šiandiena. Ypač kai dabar iš visų pusių tau trimituojama: „būk sėmingas“, „laimėk“, o tikrų, realių nevykėlių aplinkui kaip nemažėja, taip nemažėja“, – apie pjesę pasakojo D. Gavenonis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Spektaklyje taip pat vaidina aktoriai Miglė Polikevičiūtė, Marius Repšys, Toma Vaškevičiūtė, Nelė Savičenko, Algirdas Gradauskas, Vaiva Mainelytė, Saulius Balandis, Adelė Teresiūtė, Giedrė Kriaučionytė bei Arvydas Dapšys.

Spektaklio „Lilijomas“ premjera LNDT vyks š.m. vasario 28 ir kovo 1 dienomis.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top