Now Reading
Kuo šaltesnė žiema, tuo geresnė knygų mugė (naujausia informacija lankytojui)

Kuo šaltesnė žiema, tuo geresnė knygų mugė (naujausia informacija lankytojui)

Kuo šaltesnė žiema

Dovilė Raustytė
Linos Sabaitytės nuotr.

Vasario 21–24 d. knygų mylėtojai net keturias dienas galės švęsti „naujuosius knygų metus“, tradiciškai prasidedančius Vilniaus knygų mugėje.

Į paauglystę įžengusi ir 14-ąjį kartą vyksianti mugė šiemet dėmesį koncentruos į paauglių ir jaunimo literatūrą. „Kuo gi gyvena paaugliai? Ar skaito? Ką skaito? Kas jiems įdomu? Kaip jiems sekasi ieškoti reikiamos informacijos jautriausiu gyvenimo periodu?“, – klausia knygų mugės organizatoriai ir pažada per ilgąjį savaitgalį pasistengti kuo išsamiau į visus klausimus atsakyti.

Beregint suabejojama – jei mugė skirta paaugliams, gal kitiems net neverta eiti? Mugės temos sumanytojai ir jos įgyvendintojai teigia, kad kaip tik šiemet visa renginių, pristatomų naujienų pasiūla orientuota į dar platesnę auditoriją nei praėjusiaisiais metais. Pavyzdžiui, organizuojamų diskusijų temos apima ne tik literatūros mylėtojus, jos kūrėjus, bet ir kultūrinius reiškinius, besidominčiuosius jais: „Socialinių tinklų karta: ką svarbu žinoti?“, „Apie Litą ir eurą be emocijų“, „2023-ieji: kas valdo – žmogus technologijas ar technologijos žmogų?“ ir t. t.

Akivaizdu, kad mugės programa skirta ne tik kad ne vien paaugliams, bet ir ne vien skaitantiesiems grožinę literatūrą. Jos, žinoma, taip pat netrūks. Savo knygas pristatys net 20 užsienio svečių iš 15 skirtingų šalių. Be naujų knygų ir vardų mugėje pirmą kartą bus įrengta bibliotekų erdvė, kur žmonės galės atsikvėpti nuo įprasto šurmulio, pabendrauti, ramiau pavartyti knygas. Norintieji įsiamžinti galės tai padaryti knygų mugės fotostudijoje. Čia apsilankiusiųjų nuotraukos plakatų pavidalu kabės visas mugės dienas. Neabejingi senų knygų kvapui galės juo mėgautis dar didesnėje bukinistų erdvėje. Muzikos mylėtojai bus kviečiami pasiklausyti pačios Alinos Orlovos ar daugeliui galbūt dar neatrastos, bet tikrai įdomios grupės „Betoniniai triušiai“ muzikos. O ar esate matę Rolandą Kazlą skaitantį Kristijono Donelaičio „Metus“?

Tai tik dalis to, ką siūlo tikrai įvairiapusė, tiek kokybiška, tiek kiekybiška mugės programa. Organizatoriai prasitaria – blogiausia tai, kad niekaip nepavyksta sudėlioti programos nedubliuojant dėmesio vertų renginių, knygų pristatymų, susitikimų su rašytojais ir pan. „Tam reikėtų 2 mėnesių, bet tiek sniego mes neturime“, sako organizatoriai, prieš tai pabrėžę, kad tradiciškai mugė vyksta, kai lauke spaudžia šaltis, o keliai į parodų centrą „Litexpo“ gausiai užpustyti sniego.

Taigi atlaisvinkite savo knygų lentynas, įsimeskite į bagažinę kastuvą ir pasirenkite naujiems įspūdžiams.


Oficialus mugės atidarymas – vasario 21 d. 10 val. „Litexpo“ konferencijų salėje 5.1. (5 paviljonas, II aukštas).

Mugės dienos:

  • vasario 21 d., ketvirtadienis, 10-19 val. – BIČIULIŲ DIENA
  • vasario 22 d., penktadienis, 10-21 val. – ILGASIS PENKTADIENIS
  • vasario 23 d., šeštadienis, 10-21 val. – NEKASDIENIŲ PASIMATYMŲ DIENA
  • vasario 24 d., sekmadienis, 10-17 val. – ŠEIMOS DIENA.

Bilietai: iki mugės ir mugės metu jie parduodami internetu bilietai.lt svetainėje. Mugės metu
bilietus bus galima įsigyti ir Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ kasose. Kainos iki mugės
išlieka tos pačios kaip pernai – vienkartinis bilietas kainuos 12 Lt, moksleiviams, studentams ir
senjorams – 10 Lt, keturių dienų bilietas – 28 Lt. Mugės metu bilietai bus 2 Lt brangesni.

Mugės autobusas: knygų bičiulių šiemet vėl laukia specialūs mugės autobusai, kurie lankytojus į mugę veš nemokamai nuo Katedros aikštės stotelės „Arkikatedra“ iki „Litexpo“ ir atgal. Tai Vilniaus savivaldybės dovana mugės lankytojams. Tikslus autobuso tvarkaraštis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Mugės dalyviai: 265 kompanijos iš 8 šalių: Lietuvos, Baltarusijos, Japonijos, Italijos, Lenkijos, Rusijos, Prancūzijos, Vokietijos. Pirmą kartą mugėje dalyvauja leidyklos iš Rusijos. Jų bus net 20.

Mugės renginiai: 386 ir dar per 40 kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“ renginiai. Daugiausia renginių – per 100 – vyks šeštadienį.

Mugės svečiai: 36 iš užsienio šalių, tarp jų – 22 knygų autoriai.

Visa renginių programa.

Mugė vyks trijose LITEXPO ekspozicijų salėse: 3-oje, 4-oje, 5-oje bei jų galerijose. Renginiai – dar ir konferencijų salėse.

  • 3-oji – mokslo, specializuotų ir akademinių leidinių stendai, „Diskusijų klubas“, „Forumas“, bibliotekos erdvė.
  • 4-oji salė tradiciškai skirta vaikams ir paaugliams. Čia įsikurs kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“, „Bukinistų pasažas“, meno parodos.
  • 5-oji salė – grožinės ir specializuotos literatūros stendai, „Rašytojų kampas“, LRT studija.
  • Kultūriniai renginiai vienu metu vyks 12-oje skirtingų vietų: 5.1, 5.2, 5.3, 5.5, 3.2 konferencijų salėse, „Rašytojų kampe“, LRT studijoje, „Forume“, kūrybinėje studijoje „Tu gali sukurti knygą“, „Kietoje (vaikų) scenoje“, Knygos kino salėje (konferencijų salė 1.1), bibliotekų erdvėje, „Literatų svetainėje“.
  • Meno parodos: 14, jos bus eksponuojamos 3-oje salėje, jos galerijoje ir kūrybinėje studijoje. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top