Now Reading
Kofeinas: kiek galime sau leisti ir kaip neperlekti lazdos

Kofeinas: kiek galime sau leisti ir kaip neperlekti lazdos

Kofeinas: kiek galime sau leisti ir kaip neperlekti lazdos

Ekodiena.lt

Mokslininkai pabrėžia, kad „saugus“ kofeino dienos kiekis kiekvienam žmogui gali labai skirtis. Toleranciją gali įtakoti lytis, genetika, netgi moterų vartojamos kontracepcijos priemonės, dėl kurių sudedamųjų dalių kofeinas kartais gali būti skaidomas lėčiau, rašo dailymail.co.uk.

Kanados Vyriausybės reguliavimo agentūros atlikti sveikatos tyrimai nustatė, kad statistinis žmogus per dieną gali suvartoti „sveiką“ kofeino kiekį – 400 mg. Tačiau net taip vadinas „sveikas“ kiekis gali sukelti neigiamų padarinių, pavyzdžiui, nerimą ar širdies problemų.

Anot Maisto standartų agentūros, vidutinis „sveikas“ kofeinas besilaukiančioms moterims – 200 mg, o dešimties metų vaikui – 75 mg.

Standartiškai 236 ml užpiltos kavos puodelyje yra apie 113 mg kofeino, o tokio paties tūrio tirpioje kavoje – 93 mg. Energetinio gėrimo „Monster Energy“ 236 ml skardinėje yra 92 mg kofeino, „Red Bull“ – 83 mg. Buteliuke „Coca Cola“ kofeino yra 58 ml. Kofeino yra net karštame šokolade (apie 9 mg) ir kavoje be kofeino (5 mg).

Floridos universiteto Teismo ekspertizės toksikologijos direktorius Briusas Goldbergas sakė: „Žmonės dažnai nesupranta tokių gėrimų keliamos rizikos. Kofeinas yra stimuliantas ir suvartojus per didelį jo kiekį žmonės gali „sulaukti“ neigiamų pasekmių.“

Manoma, kad mirtina kofeino dozė, jei gėrimai suvartojami per kelias valandas, yra 10 gramų, o tai atitinka maždaug 75 puodelius (236 ml) kavos arba 120 skardinių energetinio gėrimo „Red Bull“.

Jungtinių Amerikos Valstijų Vaistų administracija 2012 metais yra pranešusi, kad vyksta tyrimas dėl penkių mirčių, susijusių su „Monster Energy“ energetinio gėrimo vartojimu. Bendrovė neigia bet kokias sąsajas su šiomis bylomis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nors greičiausiai visi puikiai suvokiame, kad besaikis kavos ar energetinių gėrimų vartojimas kenkia mūsų sveikatai, pernai gėrimų, kuriuose yra kofeino, pardavimas visame pasaulyje siekė 24,29 milijardus litų.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top