Now Reading
„Rinkis profesiją“ – startuojame su dvyliktokais!

„Rinkis profesiją“ – startuojame su dvyliktokais!

„Rinkis profesiją“ – startuojame su dvyliktokais!

Eglė Kirliauskaitė
Laikas.lt

Įpusėjus paskutiniam žiemos mėnesiui, daugelis vis dažniau pradedame svajoti apie saulėtas dienas, lengvus drabužėlius, o kur dar ilgi, šilti ir smagūs vakarai… Visgi kai kam šis pavasaris atneš ne tik nerūpestingas nuotaikas, bet pareikalaus ir didelio susikaupimo, šaltų nervų ir lemtingų sprendimų priėmimo. Taip, kalbame apie tuos, kurie mokyklos suole jau spėjo išsėdėti gerą duobę (maždaug 12 metų „didumo“)  ir skaičiuoja paskutiniuosius mėnesius iki jų didenybės baigiamųjų brandos egzaminų.

„Laikas.lt“ komanda, dar patys prisimindami šiuo neramiu laikotarpiu kylančius pasvarstymus, dvejones, baimes, skuba į pagalbą ir jau šiandien atidaro naują rubriką „Rinkis profesiją“. Čia iki pat pavasario pabaigos abiturientams ir visiems besidomintiems specialybės pasirinkimu pristatysime aktualią informaciją iš pirmų lūpų: apie įvairių profesijų subtilybes, privalumus bei trūkumus pasakos prityrę vilkai ir vilkiukai, kitaip tariant – profesionalūs tos srities atstovai.

„Vis dar svarstau“, „Dar nesu visiškai tikras“, „Net neįsivaizduoju“, –  tokius atsakymus dažnai išgirsite iš dvyliktokų, paklausę su kokios specialybės studijomis sieja savo ateitį. Niekas neabejoja, jog šis pasirinkimas, nors ir nėra nekeičiamas, turi nemažai įtakos jauno žmogaus tolimesniam gyvenimui.

„Iki galo dar neapsisprendžiau, visgi galvoju apie tarptautinių santykių, žurnalistikos studijas. Norėdama geriau susipažinti su pastarąja specialybe, lankau Lietuvos žurnalistų centro sekmadieninę mokyklą“, – sako Vilniaus Simono Daukanto gimnazijos abiturientė Kotryna. Mergina, kaip ir dalis jos bendraamžių, galutinai apsispręsti ketina po baigiamųjų egzaminų. Žinoma, yra ir tokių abiturientų, kurie jau dabar ar netgi prieš keletą metų tvirtai žinojo, kokios prefesijos atstovais nori tapti.

Dvyliktokės Paula ir Kotryna dar nėra iki galo apsisprendusios, kokias studijų programas rinksis

„Kokios specialybės atrodo patraukliausios? Biochemijos, biomedicinos ir biotechnologijos mokslų – jau žinau, kad būtent čia ir stosiu. Man tai atrodo įdomi specialybė, be to, ir atlyginimas turėtų būti nemažas“, – sako gimnazistas Vykintas. Vaikino nurodyti pasirinkimo kriterijai bene dažniausiai tampa lemiamais, renkantis vieną ar kitą studijų programą – juk daugelis svajojame (-ome) apie nenuobodžias, įtraukiančias studijas, vėliau – ir įdomų, perspektyvų darbą, už kurį dar ir gerai mokėtų. Džiugina tai, kad vis rečiau išgirsi apie tokį nelaimingą vaikį, kuris, svajodamas apie aktorystės ar tapybos studijas, tėvų verčiamas stoja į finansų ar ekonomikos mokslus – panašu, jog gimdytojai šiuo atžvilgiu tampa vis demokratiškesni. Iš kitos pusės, būtent minėtosios specialybės (kartu su socialinių mokslų, medicinos sritimis) yra vienos geidžiamiausių dabartinių dvyliktokų tarpe.

„Stosiu į su ekonomika ir finansais susijusias studijų programas – ši sritis man patraukli, be to žada geras ateities perspektyvas“, – savo pasirinkimą aiškina abiturientas Dovydas ir dar kartą paneigia piktų močiučių šnekas, kad „šiuolaikiniam jaunimui tik vėjas galvoj“. O gal tikrai būtų ne pro šalį kiek pravėdinti nuo mokslų užkaitusias galveles? Juk išsivysčiusiose užsienio šalyse labai populiaru po mokyklos  baigimo pasidaryti metų pertrauką, skirtą ne tik poilsiui bei pramogoms, bet ir geresniam savęs pažinimui.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Labai rimtai apie tai svarsčiau, nes sudėtinga iš karto po mokyklos suprasti, ką nori studijuoti, taip pat norisi pailsėti nuo mokslų“, – sako Kotryna. Jai antrina ir dvyliktokė Paula: „Jei neįstosiu į sau patrauklią specialybę, pagalvosiu apie metų pertrauką. Juk geriau nesimokyti išvis, nei gaišti savo laiką ten, kur nesmagu“. Abi merginos pastebi, kad dalis jų draugų jau žvalgosi užsienio universitetų ir ateitį planuoja būtent ten.

„Daug iš mano draugų planuoja važiuoti į Olandiją arba Didžiają Britaniją dėl ten suteikiamų geresnių sąlygų ir aukštesnio lygio išsilavinimo“, – sako Kotryna, nurodydama pagrindines jaunų ir perspektyvių žmonių nutekėjimo geografines kryptis. Ir, net būdami didžiausi patriotai, negalime išvažiuojančių teisti, juk kiekvienam – savas kelias, savos studijos ir profesija. Belieka „tik“ atrasti savąją. Taigi, kerpame rubrikos „Rinkis profesiją“ atidarymo juostą ir labai tikimės, jog ji bus naudinga, įkvepianti ar, mažų mažiausiai – idomi.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top