Now Reading
8 „Antrojo kosmoso amžiaus“ buitiniai prietaisai (foto)

8 „Antrojo kosmoso amžiaus“ buitiniai prietaisai (foto)

8 „Antrojo kosmoso amžiaus“ buitiniai prietaisai (foto)

Lanksti modulinė ar net virtuali virtuvė, buto išorėje tvirtinamas ar „žele“ užpildytas šaldytuvas, kompostą gaminanti indaplovė, sraigę primenantis kaitintuvas, nešiojama skalbiamoji mašina ar drabužius valanti spinta — tokios koncepcinių buitinių prietaisų idėjos šiemet įtikino tarptautinio konkurso „Electrolux Design Lab“ komisiją.

Šių metų konkurso dalyviai siūlė prietaisų idėjas, kaip žmonės gamins ir laikys maistą, skalbs drabužius, plaus indus savo namuose 2050-aisiais, kuomet, kaip prognozuojama, 74 proc. gyventojų gyvens miestuose, o jų gyvenamoji erdvė sumažės beveik perpus.

Šie 8 geriausi iš 1300 atrinkti projektai, kuriuos pristatė studentai net iš 17 pasaulio šalių, dėl pirmosios vietos varžysis finaliniame renginyje, š. m. rugsėjo 23 d. vyksiančiame Londone.

Skirtingai nuo praėjusių metų, kuomet finale varžėsi Vilniaus dailės akademijos bakalaurės Tomos Brundzaitės indaplovė „Bifoliate“, šiemet tarp aštuonių geriausiųjų nepateko nei vienas iš 22 Lietuvos studentų pateiktų projektų.

Finalo vertas virtuvių koncepcijas šiemet sukūrė net du studentai

Amerikietis Mathew Gilbride konkursui pristatė modulinę ant sienos tvirtinamą sistemą „Elements“, kuri siūlo lanksčius virimo, šaldymo, oro kondicionavimo, apšvietimo ir aplinkos dizaino variantus, panaudojant nedaug erdvės. Prietaisas naudoja energiją, kuri nuotoliniu būdu gaunama iš sienoje įmontuoto „powerman“ įrenginio, be to, papildomai jos gauna iš saulės baterijų. Įvairūs skyriai ir paviršiai kontaktuoja tarpusavyje naudodami protingą belaidį tinklą, be to, gali būti individualiai komponuojami, priklausomai nuo vartotojų poreikių.

Tuo tarpu australas Daniel Dobrogorsky pasiūlė „The Kitchen Hideaway“ — virtualios realybės koncepciją, kuri leidžia daugiabučio gyventojams jausti, jog jie virtuvėje gamina maistą, kai tuo tarpu jų mintys būtų perduodamos robotams, kurie visam pastatui skirtame maisto ruošimo ceche, remdamiesi šalmą dėvinčiojo smegenų impulsais, pagamintų įsivaizduojamą patiekalą. Faktiškai, specialus šalmas pakeičia realios virtuvės įrangos poreikį ir leidžia sutaupyti erdvės. Be to, sutaupomas laikas apsipirkimui, nes maisto produktai į cechą pristatomi centralizuotai.

Tarp 8 šių metų finalininkų pateko ir du koncepciniai šaldytuvai

Ruso Yuriy Dmitrijevo sukurtas keturis kartus mažesnis nei įprastas šaldytuvas „Biorobotas“ dėl liuminescencijos atšaldo biopolimerinį gelį. Vietoj lentynų naudojamas nelipnus, bekvapis gelis įsiurbia produktus, taip sukurdamas jiems atskirą erdvę ir kartu garantuodamas lengvą išėmimą. Atsisakius durų, lentynų ir motoro, 90 proc. erdvės skiriama esminei funkcijai, be to, visi produktai išsaugo savo kvapą ir yra laikomi jiems optimalioje temperatūroje. Šaldytuvas gali būti pritaikytas įvairioms patalpoms: pasirenkant iš įvairių matmenų, jis montuojamas ir vertikaliai, ir horizontaliai.

Tuo tarpu prancūzui Nicolas Hubert išorinio šaldytuvo idėją padiktavo du metai, praleisti Kinijoje, kurios šiaurinėje dalyje maistas žiemą laikomas balkonuose, taip taupant vietą ir energiją. Šis šaldytuvas yra tvirtinamas ant išorinės gyvenamųjų pastatų sienos ir išnaudoja žemą lauko temperatūrą. Jai pakilus, saulės baterijos generuoja energiją, reikalingą palaikyti žemą temperatūrą. Ši koncepcija atspindi „Electrolux“ vertybes — paprastas dizainas ir švarios linijos, pastelinės spalvos ir ramus apšvietimas leidžia darniai integruoti prietaisą į šiuolaikinę urbanistinę aplinką.

Iranietis Ahi Andy Mohsen į finalą pateko su mobilia indaplove „Eco“, kuri kartu yra ir komposto gamybos prietaisas, naudojantis ultragarsą jonizuojant maistą ir paverčiant jį į panaudojamas atliekas. Ši koncepcija aktuali didėjančiam skaičiui namų ūkių, kuriuose gyvena vienas žmogus, ir atitinka dvejopas prognozes: pirma, ateities maistas bus pateikiamas kapsulėse, taip sumažinant jo paruošimo vartoti prietaisus; antra, bus sutrumpinamas iki šiol įprastiems buities darbams skiriamas laikas. Ekovalytuvas yra kartu ir žalias, ir taupantis vietą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Indas Peter Alwin konkurso komisiją sudomino mikroindukciniu kaitintuvu „Sraigė“. Tai kompaktiškas mobilus kaitinantis elementas, paremtas magnetine indukcija. „Sraigė“ prilimpa tiesiai prie puodo, keptuvės, puodelio ar kitos talpos ir kaitina jo turinį. Ji nereikalauja tiek vietos kaip įprastos viryklės, kaitlentės ar mikrobanginės, be to, gali būti naudojama bet kurioje vietoje. Didelio tankio cukraus kristalų baterija generuoja energiją, kuri įkaitina spiralę, sukuriančią magnetinę indukciją. Į prietaisą integruoti sensoriai identifikuoja kaitinamo maisto tipą ir automatiškai parenka tinkamą laiką ir temperatūrą. Procesą leidžia stebėti lytėjimui jautrus ekranas su vartotojo sąsaja.

Kompaktiško drabužių valymo srities finalininkas kinas Lichen Guo mano, jog ateities gyventojams labiausiai praverstų išmontuojama skalbiamoji mašina, viename prietaise apjungianti skalbimo prietaisą ir skalbinių krepšį. Kapsulė su nešvariais drabužiais yra montuojama ant sienoje įtvirtinto motoro („energijos kaiščio“), kuris užima labai mažai vietos. Jis taip pat generuoja garus, užtikrinančius efektyvų valymą. 

Tuo tarpu švedas Michael Edenius pasiūlė valančią drabužinę, kuri skenuoja drabužius, aptikdama nešvarumus ir valymui naudoja molekulinę technologiją, kuri pašalina ir purvą, ir kvapus. Koncepcija padaro nebereikalingą skalbinių krepšį, skalbimo mašiną bei džiovyklę ir taupo vietą, be to, nenaudoja vandens.

Čia galite pamatyti visų dizanų 3D vizualizaciją:

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top