Now Reading
Ką verta žinoti, perkant daržoves žiemą

Ką verta žinoti, perkant daržoves žiemą

Ką verta žinoti

Sportokuras.lt

Bendra taisyklė žiemą perkant daržoves prekybos centre – rinktis tas, kurių kelias iki prekystalio buvo kaip galima trumpesnis. Tai reiškia, kad jos buvo mažiau apipurkštos cheminėmis medžiagomis.

Svarbiausia – kruopščiai nuplauti

Mitybos specialistai Europos šalyse atliko tyrimus ir nustatė, jog žymiai vertingesni gyvenamojoje vietovėje užauginti vaisiai ir daržovės, net jeigu jie yra šaldyti ar džiovinti, už atvežtinius iš tolimesnių kraštų šviežius vaisius ir daržoves.

„Importinės“ daržovės ir vaisiai dažniausiai yra surenkami ne iki galo prinokę, kad atvežti dar būtų pakenčiamos prekinės išvaizdos. Todėl juose daugiau nei įprastai yra nitratų. Žiemą nitratų daugiausia yra žalumynuose, ypač laiškiniuose svogūnuose, po to seka kopūstai, agurkai ir pomidorai, bulvės. Tokias daržoves rekomenduojama ypač kruopščiai nuplauti, galima net ir su muilu, bei 30-40 min. pamerkti į virintą vandenį. Geriausia daržoves mirkyti skaidriame inde ant palangės, mat dienos šviesa padeda pašalinti nitratus. Prisiminkite, kad bulvių negalima virti tame pačiame vandenyje, kuriame jos mirko.

Prieš valgydami taip pat kruopščiai nuplaukite ir citrusinius vaisus – apelsinų ir greipfrutų raudoni šonai dažniausiai nusiplauna. Tai reiškia, kad odelė buvo padengta dažomosiomis medžiagomis. Tokių vaisių vaikams geriau neduoti. Atvežtinius obuolius geriausia valgyti nuluptus – neretai juos padengia ne vašku, kaip mes galvojame, o pigiu parafinu, kurio nei viena priemonė nenuplauna.

Dažniausiai vartojami daržovių ir vaisių „gyvenimą“ ilginantys konservantai yra sieros dioksidas (E220) ir ortofenilfenolis (E231).



Ką derėtų atminti?

Bulvės

Jeigu ant bulvių ilgai neatsiranda daigų, reiškia jos padengtos cheminėmis medžiagomis, stabdančiomis daigų dygimą. Jeigu bulvę perpjovus ji toje vietoje nepatamsėja, greičiausiai tai genetiškai modifikuota daržovė.

Kopūstai

Rinkite Lietuvoje augintas gūžes. Beje, kuo ilgiau laikomi kopūstai, tuo mažiau juose išlieka nitratų. Vertėtų žinoti, kad atvežtiniai kopūstai netinkami rauginimui.

Pomidorai ir agurkai

Kad ir kaip gražiai ant prekystalio atrodytų atvežtiniai pomidorai ar agurkai, jų skonis neprilygs vasarą iš savo daržo lysvės nuskintiems. Žiemą rinkitės vyšninius arba iš Izraelio (šiltasis sezonas šioje šalyje tęsiasi ilgiausiai) atvežtus pomidorus.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Citrusiniai vaisiai

Saldžiausi mandarinai atvežami iš Maroko, antroje vietoje – Ispanija.

Obuoliai

Jeigu atpjauta ar atkąsta obuolio vieta neparuduoja, toks vaisius – nieko vertas.

Braškės

„Plastmasinės“ – taip neretai apibūdiname indeliuose nusipirktas braškes. Visos iš Ispanijos, Danijos ar Graikijos atvežtos uogos yra auginamos šiltnamiuose.

Svarbu:

Priimta manyti, kad šiltnamiuose užaugintuose daržovėse ar vaisiuose mažiau vitaminų nei augusiose lauke. Tačiau tai netiesa. Vitaminų kiekis yra vienodas. O skonio savybės skiriasi: po saule užaugusių daržovių skonis sodresnis nei tų, kurioms dienos šviesą atstojo elektros lemputė.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top