Virtuvė – šeimininkės veidas

SuperNamai.lt

Vadovaudamiesi liaudies išmintimi, sakančia, kad virtuvė – šeimininkės veidas, galėtume teigti, kad kiekvienuose namuose virtuvei ir jos baldams turėtų būti skiriamas ypatingas dėmesys. Specialistai mano, kad virtuvės baldai turėtų būti naudojami apie 15 metų, tačiau tinkamai prižiūrint juos galima išsaugoti gerokai ilgiau.

Itin svarbu suvokti, kiek aplinkos sąlygos gali turėti įtakos virtuvės baldų išvaizdai ir kokybei. Jie jautrūs šviesai, drėgmei ir jos trūkumui, šilumai ir šalčiui, be to, rekomenduojama vengti, kad bent vienas iš šių veiksnių veiktų baldus ilgą laiką, nes tai pagreitina lakuotų ir dažytų paviršių dėvėjimosi procesą ir medinių elementų deformaciją.

Norint kuo ilgiau išsaugoti kokybiškus virtuvės baldus, juos reikėtų reguliariai valyti. Rekomenduojama dulkes šluostyti drėgna kempinėle, nenaudoti abrazyvinių medžiagų. Kad apsaugotumėte viršutinį baldų sluoksnį, patariama kartą ar du per metus juos poliruoti ar vaškuoti specialiai tam skirtomis priemonėmis. Medienos „maitinti“ nereikia, užtenka patalpoje palaikyti reikiamą drėgmės lygį. Stiklą patariama valyti drėgna kempinėle, nes valydami jį specialiomis priemonėmis rizikuojame pažeisti greta esančią medieną.

Medžio baldams gali pakenkti drėgmė: skysčiui patekus ant paviršiaus dažniausiai lieka dėmių, o apdailos detalės bėgant laikui atšoka, todėl ant medžio paviršiaus statydami gėrimus ar kambarinius augalus turime nepamiršti po jais pakišti padėklų ar lėkštučių.

Neigiamai medžio paviršių veikia ir tiesioginiai saulės spinduliai, nuo kurių medis išblunka, o kartais netgi suskyla. Medžio baldus derėtų statyti atokiau nuo langų. Arti jų pastatyti šildytuvai ir kondicionieriai gali pakenkti medžio drėgmės pusiausvyrai. Ant tokių baldų nepatariama ilgesnį laiką palikti sintetinių, guminių, plastikinių daiktų, mat jų sudėtyje yra kenksmingų cheminių medžiagų, gadinančių baldų paviršių. Stalus gali apsaugoti staltiesės, tačiau kartkartėmis jas reikėtų nuimti ir patikrinti, ar ant baldų nėra išpiltų ir susigėrusių skysčių dėmių.

Norint išsaugoti lentynas, reikėtų jų neperkrauti ir žiūrėti, kad svoris būtų paskirstytas tolygiai. Kai spintelių durelės ir stalčiai sunkiai varstosi, vertėtų patikrinti, ar baldas stovi lygiagrečiai su grindimis.

Išsirinkus baldus marmuriniais stalviršiais taip pat būtina elgtis atsargiai, nes ant porėto marmuro lengvai susidaro dėmės. Marmurui būdingos šarminės ypatybės, todėl jo paviršių lengvai gali pažeisti rūgštis (alkoholis, sultys, gaivieji gėrimai). Ant marmuro išpiltus skysčius reikia kuo skubiau nuvalyti gerai sugeriančia šluoste. Norint išsaugoti marmurinius paviršius, nedera ant jų statyti gėrimų taurių ir karštų indų. Po indais, šviestuvais ir kitais ant marmuro paviršiaus statomais daiktais vertėtų padėti minkštus padėklus.

Mėgstantieji oda aptrauktus kampus turėtų žinoti, kad tokią medžiagą reikia nuolat valyti minkšta, balta šluoste arba dulkių siurblio specialiu minkštu antgaliu šepečiu. Ant odos apmušalo išlietus skysčius patariama kuo skubiau gerai nuvalyti minkšta švaria šluoste.


Taip pat skaitykite - 25 nuostabios virtuvės dizaino idėjos (foto)

interjero dizainas virtuvės interjeras, virtuvė, virtuvės dizainas

Naujausi komentarai
Skanu
2014-01-20, 21:30
Gražios, kokybiškų medžiagų, lengvai prižiūromos virtuvės http://www.baldlita.lt/virtuves-baldai
smagu gaminti valgyti
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai