Now Reading
„Ištrūkęs Džango“: 10 įdomybių apie naujausio Quentino Tarantino filmo gimimą

„Ištrūkęs Džango“: 10 įdomybių apie naujausio Quentino Tarantino filmo gimimą

„Ištrūkęs Džango“: 10 įdomybių apie naujausio Quentino Tarantino filmo gimimą

Laikas.lt

Penkiems „Oskarams“ nominuotas naujasis Quentino Tarantino kūrinys „Ištrūkęs Džango“ (angl. „Django Unchained“) pagaliau pasiekė Lietuvos kino teatrus. JAV daugybę diskusijų apie vergovę ir jos vaizdavimą sukėlusi juosta neabejotinai sulaukė didžiulio pasisekimo – tą byloja gausybė apdovanojimų ir nominacijų bei itin aukštas, net 8,7 balų iš 10-ies vertinimas didžiausioje interneto kino bazėje Imdb.com bei solidus 81 proc. iš 100 vertinimas kino profesionalų gerbiamoje svetainėje Metacritic.com.

Tinklalapis Whatculture.com pasiūlė kino mėgėjams sužinoti 10 išskirtinių įdomybių, apie šio Q.Tarantino filmo gimimą:

1. Idėja kurti filmą „Ištrūkęs Džango“ Q.Tarantino kilo dirbant prie knygos apie italų kino režisierių. Q.Tarantino yra didžiulis vadinamųjų italų „spaghetti“ vesternų kūrėjo Sergio Corbucci gerbėjas. Būtent šis kinomenininkas sukūrė originalųjį 1966-ųjų filmą „Džango“. „Rašiau knygą apie Sergio Corbucci ir pamaniau, kad galiu tai padaryti“, – pasakojo Q.Tarantino.

2. „Ištrūkęs Džango“ yra pirmasis filmas per 16 metų, kuriame Leonardo DiCaprio nėra pristatomas kaip pagrindinė filmo žvaigždė. Leonardo DiCaprio neabejotinai yra viena ryškiausių šių dienų kino žvaigždžių. Filmai, kuriuose jis vaidino, uždirbo kalnus pinigų. „Ištrūkęs Džango“ tapo pirmąja juosta per daugelį metų, kuriame L.DiCaprio netapo ryškiausiu aktoriumi. Jo vardas ekrane pasirodo tik po Jamie Foxxo ir Christopho Waltzo. Teigiama, kad L.DiCaprio labai norėjo plantatoriaus Kalvino Kendžio vaidmens – jis laikomas pirmuoju aktoriaus suvaidintu tikru blogiuku – tad ryžosi bet kokioms sąlygoms.

3. Filme išsilaisvinusį vergą Džango vaidinantis Jamie Foxxas jodinėjo filmavimų metu savo žirgu. Didžiulis žirgų mylėtojas J.Foxxas savąjį žirgą dovanų gavo prieš ketverius su puse metų ir pradėjo mokytis jojimo meno. Taigi Džango ir jo ištikimas keturkojis palydovas Tonis tikrai puikiai pažįstami.

4. Aktorius Jamesas Remaras juostoje atliko du skirtingus vaidmenis. Akyliausi žiūrovai pastebės, kad vienoje pirmųjų filmo „Ištrūkęs Džango“ scenų, kai daktaras Kingas Šulcas derasi su vergvaldžiais, bei gerokai vėliau scenoje, kuomet plantatorius Kalvinas Kendis pasirodo su asmens sargybiniu, vergvaldys ir asmens sargybinis – vieno veido.

5. Leonardo DiCaprio paprašė Q.Tarantino įtraukti į scenarijų tekstą apie frenologiją. Frenologija – tai pseudomokslas, paremtas idėja, kad iš žmogaus kaukolės formos galima gauti žinių apie jo charakterį, pomėgius, protinius gabumus ir panašiai. Filme įtūžio pagautas L.DiCaprio herojus Kalvinas Kendis pademonstruoja Džango ir Daktarui Šulcui buvusio vergo kaukolę ir ima pasakoti apie savo „mokslinius“ pastebėjimus. Tais laikais, kuomet vyksta filmo veiksmas, frenologiją propagavo rasistai, mat juodaodžių kaukolės davė jiems pagrindo kalbėti apie jų ir baltaodžių skirtumus.

6. Leonardo DiCaprio filme iš tikrųjų susipjaustė ranką. Po audringos scenos, kurioje Kalvinas Kendis kalba apie frenologiją, jis trenkia ranka į stalą, sudaužydamas stiklinę. Tiesa, šio epizodo scenarijuje nebuvo – herojus neturėjo sudaužyti stiklinės, tai buvo L.DiCaprio improvizacija. Per filmavimą užuot paprašęs antro dublio, jis suvaidino sceną su supjaustyta ranka, o vėliau ši medžiaga buvo panaudota galutiniame filmo variante.

7. Vaidmuo filme buvo siūlytas ir Josephui Gordonui-Levittui. Šiam aktoriui Q.Tarantino buvo sumanęs vaidmenį, bet dėl milžiniško aktoriaus užimtumo, jis turėjo atsisakyti rolės filme „Ištrūkęs Džango“. J.Gordonas-Levittas pavadino Q.Tarantino vienu jo mėgstamiausių kino kūrėjų ir išreiškė viltį kartu padirbėti ateityje.

8. Q.Tarantino atliko nedidelį vaidmenį pats, nes „taupė laiką“. Juostos režisierius atliko Australijos kasybos kompanijos darbuotojo vaidmenį. Tiesa, kalbama, kad kalbėti su australišku akcentu Q.Tarantino išties nepavyko. Pats režisierius teigė buvęs suplanavęs kitą aktorių šiam vaidmeniui, bet kai vyras jam netiko, jis nutarė sutapyti laiko ir darbo imtis pats.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

9. Q.Tarantino užsakinėjo milžiniškus specialiųjų efektų sprogmenis. „Ištrūkęs Džango“ be konkurencijos laikomas žiauriausiu kino režisieriaus iki šiol sukurtu filmu. Kadangi Q.Tarantino pageidavo kuo daugiau „mėsos“, jis specialiųjų efektų komandos vadovui liepė rasti kone didžiausius įmanomus specialiųjų efektų sprogmenis. Dalis jų buvo tvirtinama „ant žmonių“.

10. Originaliame scenarijuje yra herojus „Scotty“, kuris įsimyli vergo Džango mylimąją Brumhildą. Q.Tarantino visuomet sakė, kad, jo nuomone, filmo scenarijus ir sukurtas filmas yra du atskiri meno kūriniai. Jis dažnai scenarijuose parašo tokių dalykų, kurių filmuose nerodo. Vienas tokių niuansų juostoje „Ištrūkęs Džango“ – taip ir nepasirodęs herojus Skotis. Teigiama, kad jį turėjo vaidinti Sasha Baronas Cohenas, vėliau – Jonah Hillas, bet abu jie negalėjo sudalyvauti projekte.

Trumpa filmo „Ištrūkęs Džango“ istorija tokia: veiksmas rutuliojasi JAV Pilietinio karo išvakarėse, laisvę atgavęs vergas keliauja gelbėti savo mylimosios, pakeliui žudydamas baltaodžius vergovės šalininkus ir kovodamas su neteisybe.

Naujojoje Q.Tarantino juostoje pasirodė ne tik Leonardo DiCaprio, suvaidinęs turtingą plantatorių, bet ir garsūs aktoriai Christophas Waltzas ir Samuelis L. Jacksonas bei pagrindinį herojų įkūnijęs Jamie Foxxas. Moteriško šarmo filmui pridėjo aktorė Kerry Washington.

Filmo „Ištrūkęs Džango“ anonsas:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top