Prasideda lietuvių pamėgto režisieriaus A. Louhimies retrospektyva

Laikas.lt

Nuo mažumės svajojęs būti kino režisieriumi ir šia svajone iki šiol sekantis suomis Aku Louhimies atvyksta pristatyti savo filmų vilniečiams . Jau ketvirtadienį jo filmų retrospektyvą kino teatre „Pasaka“ atvers „Sušalusi žemė“ („Paha maa“, 2005), prieš 7 metus „Scanoramos“ žiūrovų išrinkta geriausia festivalio juosta ir tarptautiniu mastu režisieriui pelniusi bene daugiausiai apdovanojimų. 

Sostinės kino mėgėjų pažintis su vienu kontroversiškiausių Suomijos kino kūrėjų tęsis 5 dienas – sausio 10–14 d. „Skalvijoje“ bei „Pasakoje“ suksis 5 vaidybiniai filmai („Sušalusi žemė“, 2005, „Sušalęs miestas“, 2006, „Apnuogintas žmogus“, 2006, „Įsakymas“, 2008, „Nuogas prieglobstis“ 2012) ir trumpo metro filmų programa.

Tiek žiūrovų, tiek kino kritikų mėgiamas A. Louhimies greičiausiai nebūtų įtrauktas į palankiausiai savo šalį reprezentuojančių menininkų gretas. Po naujausios režisieriaus juostos „Nuogas prieglobstis“ Suomijos ambasadorius Norvegijoje prasitarė, kad A. Louhimies filme atskleidė tokią Suomiją, kokios šis nebūtų rodęs pasauliui. Tačiau kūrėjas tik šyptelėjo ir paneigė vaizduojantis vien tik Suomijos juodulius. Anot jo, „Nuogas prieglobstis“ yra apie meilės paliktą randą, apie desperatišką bandymą sulaukti žmogiškojo ryšio, meilės ir pripažinimo, o tai – bendražmogiškos temos.

Per 30 filmų, pastebėtų ir įvertintų kino pasaulyje, sukūręs menininkas laiko save realistu, vaizduojančiu gyvenimą tokį, koks jis yra iš tiesų. Dar jis save vadina tiesos iliuzionistu, mėgstančiu dokumentinę kino kūrimo manierą.

„Man patinka kurti dokumentiką, tačiau kai kurias problemas, tokias kaip izoliacija, rasizmas, seksualinė prievarta, yra nepakeliama stebėti realioje aplinkoje. Kai šios istorijos yra aprašytos ir suvaidintos, jas tampa lengviau valdyti, lengviau suvokti“, – kalba režisierius, savo filmams pasirenkantis ne pačią lengviausią tematiką.

Nemėgsta A. Louhimies ir specialiųjų efektų kine. Dogmos maniera kūręs „Sušalusį miestą“, jis išsivertė su minimaliu biudžetu, o daugumą filmo aktorių pakeitė realiais žmonėmis – greitosios pagalbos darbuotojai, kalėjimo sargai, policininkai vaidino patys save.

A. Louhimies herojų likimai neretai absurdiški ir jaudinantys, tačiau pilni šilumos ir humoro. Ilgam įsimenantį kunigo Antti personažą režisierius rodo komiškoje dramoje „Apnuogintas žmogus“ , kuri iki šiol yra uždrausta gimtojoje šalyje. Aršias diskusijas sukėlusia juosta itin piktinosi bažnyčia, mat filmo herojus Antti primena dvasininko parodiją: jis groja roko grupėje, nevengia stikliuko ir bėgioja paskui sijonus.

Daugiau apie filmą „Apnuogintas žmogus“ bus galima išgirsti iš paties režisieriaus lūpų: penktadienį jis pats pristatys jį „Skalvijos“ kino centre. Pabendrauti su režisieriumi žiūrovai kviečiami ir ketvirtadienį „Pasakoje“ po „Sušalusios žemės“ seanso bei „Skalvijoje“ prieš trumpų filmų programą . Pastarojoje – du kūrėjo filmai iš studentiškų metų, tad šiame seanse itin laukiami kino specialybių studentai ir jaunosios kino kartos atstovai.

Aku Louhimies, kinas, nauji filmai, pasaka, retrospektyva, skalvija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai