Now Reading
Gera savijauta šventinio maratono metu

Gera savijauta šventinio maratono metu

Gera savijauta šventinio maratono metu

Lsveikata.lt

Kaip nepersivalgyti šventiniu periodu ir išlaikyti žvalią savijautą? Paruošę gausų švenčių stalą pasiruoškime tinkamai juo pasinaudoti. Pateikiame keletą svarbiausių taisyklių, kurios padės mėgautis šventinėmis vaišėmis.

1. Atsakingai rinkitės produktus šventiniam stalui. Nors tenka skubėti, tačiau prieš Kalėdas bei Naujuosius, kaip ir visuomet, atkreipkite dėmesį į savo pirkinių krepšelį. Jei šventę rengiate namuose ar ketinate savo gamintus valgius neštis į svečius, būtinai patikrinkite perkamų produktų galiojimo laiką, tinkamai juos paruoškite bei laikykite.

2. Nepamirškite valgymo režimo. Viena pagrindinių klaidų, kurią darome švenčių metu, – pamirštame savo įprastą mitybos režimą, atsisakome pusryčių, pietaujame netinkamu metu. Jei per Kalėdas ar Naujuosius visą dieną nevalgote ir laukiate šventinės vakarienės, apsunkinate išalkusi organizmą, kyla grėsmė, jog persivalgysite.

3. Gerkite daug vandens.
Pasirūpinkite, jog ant šventinio stalo netrūktų natūralaus mineralinio vandens. Arbatos bei mineralinio vandens patariama išgerti likus kelioms valandoms iki šventinės vakarienės, tai padės jūsų organizmui pasiruošti virškinimo procesui, o pertraukėlėse tarp maisto gerdami šiltą arbatą arba vandenį taip pat pagreitinsite virškinimą.

4. Apgalvokite, kokius užkandžius pasirinkti. Vaišių stalas paprastai būna nukrautas daugybe skirtingų, neretai sunkių, riebių patiekalų. Jų pakanka pasisotinti, tačiau visuomet vilioja užkandžiai, kuriuos valgome tarp pagrindinių patiekalų. Pasistenkite jų valgyti kuo mažiau ir rinkitės tik lengvus bei naudingus sveikatai, pavyzdžiui, neriebias salotas, alyvuoges, vaisius.

5. Saikingai ragaukite. Galite valgyti visus šventinius patiekalus, tačiau tai reiškia, jog kalėdinius bei naujamečius gardumynus turite ragauti saikingai. Jei norite išmėginti daugiau nei keletą patiekalų, į lėkštę jų įsidėkite tik truputį – taip išmėginsite visas norimas vaišes, tačiau nepersivalgysite ir nesijausite apsunkę.

6. Pertraukėlės tarp valgio. Jei norite išvengti skrandžio skausmų ir virškinimo problemų, neignoruokite taisyklės, jog sotumo jausmas ateina vėliau. Nemėginkite savo skrandžio galimybių ir pajutę lengvą sotumo jausmą sustokite. Jei prie šventinio stalo ketinate praleisti daugiau laiko, pailsėkite, padarykite pertraukėlę, naudinga netgi pasivaikščioti.

7. Atsisakyti maisto nėra nemandagu. Svečiuose, kartais esame priversti ragauti mums nepatinkančių, neskanių patiekalų. Mandagiai atsisakykite jums nepriimtino šventinio patiekalo, ypač jei tai riebus, kaloringas maistas, ir rinkitės kitus patiekalus iš gausaus šventinio stalo. Taip bereikalingai neapkrausite savo organizmo.

8. Skanus desertas – saikingas desertas. Jei esate saldumynų mėgėjas, neturėtumėte savęs varžyti ir atsisakyti šventinio deserto. Tačiau svarbu nepamiršti, jog saikingai turite valgyti tiek pagrindinius patiekalus, tiek šventinį tortą, pyragaičius ar kitus skanėstus. Savo skrandžiui padėsite, jeigu desertą pasidalinsite su artimaisiais ar bičiuliais.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

9. Saikingai vartokite alkoholį. Jei per šventes ketinate vartoti alkoholį, nepamirškite, jog jis ne tik svaigina, tačiau ir skatina alkio jausmą. Alkoholis keičia cukraus kiekį kraujyje, todėl net ir pavalgę sočią šventinę vakarienę, galite pajusti alkį. Kalėdoms bei Naujiesiems metams rinkitės tik itin kokybišką alkoholį, tokį kaip sausas vynas, viskis ar tekila.

10. Iškrovos diena – skrandžio poilsiui. Jei visgi praradote saiko jausmą ir kitą rytą po gausios šventės jaučiatės itin apsunkę ar varginami pagirių, leiskite organizmui pailsėti. Tą dieną turėtumėte susilaikyti nuo gausių vaišių, gerti daugiau mineralinio vandens, valgyti tik liesus ir lengvus patiekalus, nepamiršti fizinio aktyvumo, pavyzdžiui, pasivaikščiojimo.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top