Psichologai: pasaulio pabaigos kultu manipuliuojama silpnaisiais

Lsveikata.lt

Sklandančios propagandos apie rytoj, gruodžio 21 dieną, neva įvyksiančią pasaulio pabaigą atnešė pelną verslininkams, pakeitė jautresnės psichikos žmonių gyvenimą ir gali būti, kad tapo tragiškų nusikaltimų provokacija.

Skrydžių ir aviabilietų paieškos sistemos „Skyscanner“ administratoriai pranešė, jog pastaruoju metu daugiau nei 40 proc. padidėjo aviabilietų paieškos į Pietų Prancūziją. Beje, tik į vieną pusę. Pirėnų pietvakariuose esantį miestelį Bugarachą pranašai įvardino vieta, iš kurios pasaulio pabaigos dieną laimingieji erdvėlaiviu bus išgabenti iš žemės.

Liukso klasės bunkeriai

Amerikietis verslininkas Robertas Vicino jau prieš kelerius metus pradėjo statyti bunkerius Kalifornijoje, kurie padės išlikti, kai žus pasaulis. Jie pastatyti taip, kad tris savaites būtų galima išgyventi esant potvyniui, atlaikytų 16 km atstumu įvykusį 50 megatonų atominės bombos sprogimą, 10 balų žemės drebėjimą, 10 dienų trunkantį 680 laipsnių pagal Celsijaus skalę gaisrą. Bunkeryje saugoma tiek maisto ir drabužių, kad jame būtų galima išgyventi metus, o taip pat įrengtas gama spindulių detektorius, kuris atominės bombos sprogimą gali aptikti 160 km atstumu. 2010-aisiais pradėjus įrenginėti bunkerius R.Vicino projekte buvo numatyti ir specialūs šaldikliai, kuriuose bus saugomi gyvūnų DNR. Juk gali būti, kad liukso klasės bunkerio gyventojai taps tais, kurie iš naujo apgyvendins planetą...

Graibsto lėktuvų bilietus į vieną pusę

Skrydžių ir aviabilietų paieškos sistemos „Skyscanner“ administratoriai pranešė, jog pastaruoju metu daugiau nei 40 proc. padidėjo aviabilietų paieškos į Pietų Prancūziją. Beje, tik į vieną pusę. Pirėnų pietvakariuose esantį miestelį Bugarachą pranašai įvardino vieta, iš kurios pasaulio pabaigos dieną laimingieji erdvėlaiviu bus išgabenti iš žemės. Teigiama, kad erdvėlaivis slypi 1231 m. uoloje „Pic de Bugarach“. Pasklidus šiai žiniai, tūkstančiai žmonių pradėjo plūsti į Pietų Prancūziją, todėl vietos valdžia griebėsi priemonių, kad uolą apsaugotų. Bugarachas pasaulio pabaigos dieną bus akylai stebimas pareigūnų, kadangi baiminamasi ir dėl galimų masinių savižudybių. Dar viena stebuklinga kryptis – Turkija, į kurią skrydžių paieška padidėjo 30 proc. Anot mitologijos, ant kalno įsikūręs mažas Turkijos kaimelis Sirince yra šventas, nes nuo jo viršūnės į dangų pakilo Šventoji Mergelė Marija. Tikima, kad kalnas išlaikė teigiamą energiją, kuri pasaulio pabaigos dieną žmonėms atvers koridorius į kitą kosminę erdvę.

Priemonės išlikti

Populiariausia pasaulio pabaigos preke tapo išlikimo rinkiniai, kuriuose – muilas, degtukai, virvė, konservai ir taip toliau, o rusai tokį rinkinį dar papildė kortele, kuri padės atminties praradimo atveju... Nekalbant apie per pasaulio pabaigą padėsiančių išgyventi patarimų knygų pardavimus ar naujienas šia tema skelbiančių interneto portalų ir forumų lankomumą, atsirado poreikis ir apsilankyti sveikatos įstaigose, kur mokoma suteikti pirmąją pagalbą. Pasaulio pabaigos temos įkvėpti verslininkai Prancūzijoje pradėjo pardavinėti netgi „Išgyvenusiųjų“ vyną. Tuo metu kanalas „National Geographic“ per 15 gyvavimo metų sumušė visus reitingų rekordus, kai pradėjo kurti šou apie pasaulio pabaigą ir jai besiruošiančius asmenis.

Tragedijos

Pasaulį apskriejo tragiškos naujienos, kai nestabilios psichikos žmonės pasaulio pabaigas pradėjo kurti anksčiau, nei ji ateis. Praėjusią savaitę vienoje Kinijos mokykloje vyras peiliu sužeidė 23 vaikus. Guangšano apygardos administracijos pranešime teigiama, kad vyro psichinė būklė vertinama, tačiau pradiniai tyrimai atskleidė, kad užpuolėją šiam žingsniui pastūmėjo informacija apie artėjančią pasaulio pabaigą. Kaip įtariama, pasaulio pabaigos propaganda galėjo būti ir viena priežasčių, lėmusių tragediją Amerikos mokykloje. Pranešama, kad Konektikuto valstijoje 20 vaikų ir 6 darbuotojus iššaudžiusio ir galiausiai nusišovusio dvidešimtmečio Adamo Lanzos motina Nancy Lanza, kuri pirmoji mirė nuo sūnaus kulkų, paranojiškai bijojo pasaulio pabaigos ir jai ruošėsi savo dideliame name kaupdama maisto atsargas. Kas iš tiesų sukėlė tragediją aiškinamasi, tačiau ekspertai linkę manyti, kad dominuoja visuma: nuo vaikystės psichiką veikianti socialinė izoliacija, psichikos problemos, auklėjimas ir kt. Panaši nelaimė vos neatsitiko Urugvajuje, kai aštuoniolikmetis šį žudynių scenarijų bandė pakartoti ligoninėje.

Pasaulio pabaiga tapo kultu

Psichologai sako, kad pasaulio pabaigos fenomenas visuomenei padeda priešintis universaliai mirties baimei - kad nebūtų taip baisu, lengviau patikėti masine baigtimi. Panašiai aiškinamas ir tikėjimas pomirtiniu gyvenimu – tai viltis, kad ir po mirties egzistavimas tęsis. Turbūt todėl masės perka vienos krypties lėktuvų bilietus į Pietų Prancūziją, iš kur 21 dieną erdvėlaiviu bus išgabenti iš žemės. Be to, jautriems žmonėms būdinga užsikrėsti visuotine panika ir save stiprinti randant bendraminčių. Psichologai pastebi, jog nors ir visais laikais buvo pranašaujamos pasaulio pabaigos, daugiausia jų - ekonominių krizių metu, kai žmonės labiau pažeidžiami ir nesaugūs. Pavojai ir nežinomybė – vienos aktualiausių temų visuomenėje, tai susiję su savisauga ir išlikimu.

Psichologai akcentuoja, kad kalbos apie pasaulio pabaigą neduoda nieko gero, nes sukelia įtampą, kuri gali sužaloti psichiką. Pabrėžiama, jog tai ypač veikia vaikus ir paauglius, kurie negali suprasti visos informacijos, todėl trūkumus užpildo vaizduote. Amerikiečių psichologas ir žurnalo „Psychology Today“ redaktorius dr. Robertas Epsteinas sako: „Vienas iš dešimties amerikiečių tiki Majų mitu ir vienas iš dešimties būtinai imasi drastiškų priemonių. Majų pranašystė juos paperka, nes tai atitinka jau esamas tendencijas.“

Tuo metu NASA astronautas teigia mažiausiai kartą per savaitę gaunantis laišką, kuriame net vienuolikmečiai svarsto apie savižudybę, nes artėja pasaulio pabaiga.


Komentaras:

Asmenybės psichologijos istorijoje ir psichopatologijų srityse specializavęsis Pensilvanijos universiteto profesorius dr. Peteris Behrensas:

- Masinis pasiruošimas pasaulio pabaigai turi visas kulto modelio dalis. Žiūrint iš psichologinės perspektyvos, ruošimasis pasaulio pabaigai yra verslas. Tiek daug laiko žmonės praleidžia apie tai skaitydami, gilindamiesi. Šitie pasiruošimai yra ne kas kita, o bandymas manipuliuoti tomis žmonių silpnybėmis, kurių jie patys suvaldyti negali. Tai egoistiškas ir savanaudiškas manipuliavimas.

Galima išskirti žmonių tipus, į kuriuos nusitaikę pasaulio pabaigos mitus perkuriantys ir kultu verčiantys asmenys. Jautriausiai į tokio pobūdžio pranešimus reaguoja vieniši arba išskirtinėmis charakterio savybėmis pasižymintys žmonės, taip pat tie, kurie nesugeba suprasti ir atsirinkti prieštaringos informacijos. Jautriems žmonėms įskiepijama: „Mūsų protas valdo jūsų patiklumą“, tačiau pasiduodantys įtakai asmenys to nesupranta. Kasdienybėje jie randa „ženklų“ ir „įrodymų“, kurie sustiprina tikėjimą, kad būtent tai yra teisingas kelias.

Į kultą įtraukti žmonės nuolat jaučia savotišką kančią arba įtampą. Iliuzijų užvaldytais asmenimis manipuliuojama, o tolesni veiksmai priklausys nuo to, kur toli kultas ves. 


pasaulio pabaiga, psichologai, psichologija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai