„Susipažinkime: aš – Kalėdų eglutė“ arba „Įdomūs faktai apie Kalėdų žaliaskarę“

Laikas.lt

Dalį pasaulio krečiant kasmetinei šventinei karštinei, siūlome trumpai stabtelti ir susipažinti su... Kalėdų eglute! Juk smagu žinoti, kieno globon patikite kalėdines dovanas ir gražiausius žaisliukus. Kita vertus, įdomūs faktai apie žaliaskares gali tapti smagia šventinio stalo pokalbių tema. Taigi, ar žinojote, kad...

...Europoje kiekvienais metais Kalėdoms užauginama daugiau nei 60 milijonų eglučių.

...broliai latviai aplenkė ne tik mus, bet ir visą pasaulį: pirmąjį kartą kalėdinė eglutė buvo papuošta 1510 metais Rygoje – tą oficialiai patvirtino JAV nacionalinė Kalėdų eglučių asociacija (NCTA).

...garsiojo elektros lemputės išradėjo Thomo Edisono padėjėjas Edwardas Johnsonas taip pat įrašė savo vardą į istoriją – 1882-aisiais jam šovė mintis pagaminti elektrinę kalėdų eglutės girliandą. Dar po aštuonerių metų šis jo išradimas pasirodė masinėje prekyboje.

...Gineso rekordų knygoje užfiksuota didžiausia pasaulyje Kalėdų eglutė visgi nėra mūsų televizijos bokštas – 2,8 milijono žaisliukų papuošta tikra žaliaskarė, siekianti net 82 metrus, buvo įžiebta egzotiškoje Brazilijoje.

...visus metus žaliuojantys medžiai buvo naudojami žiemos šventėms dar prieš Jėzaus gimimą, o eglutės puošimo istorija turi sąsajų su pagonybe.


 

...kalėdinę eglutę galima ne tik puošti, bet ir valgyti! Žaliaskarės spygliai – puikus vitamino C šaltinis.

...vienas akras eglučių kiekvieną dieną pagamina tiek deguonies, kiek jo reikia 18-ai žmonių.

...dirbtinės eglutės gali puošti jūsų namus keletą metų, tačiau po to, kai jas išmesite, prireiks amžių joms suirti. Taigi, jei jums rūpi pasaulio ateitis, pamirškite mitą, kad dirbtinės Kalėdų eglutės yra ekologiškiau už tikras.

...tikros kalėdinės eglutės kuriam laikui tampa ne tik interjero puošmena, bet ir jūsų namų tvarkytojomis – žaliaskarės iš oro pašalina dulkes.

...pasauliui sparčiai žengiant į priekį, įvairiose internetinėse parduotuvėse galite įsigyti maždaug pusę milijono tikrų kalėdinių eglučių. Smagu, kad ir mes šiuo atžvilgiu neatsiliekame – Lietuvoje internetu žaliaskarę užsisakyti galima, pavyzdžiui, „eglutės.lt“.

įdomūs faktai, Kalėdos, Kalėdų eglutė

Naujausi komentarai
Daiva
2014-02-07, 21:17
Aš irgi dalyvavau! Bet labai keista, kad rezultatai prastesni nei pernai, nes prekybininkų teigimu parduodamų eglučių skaičius tikrai nemažėja. O ecoservice šį kartą ne tik iš specialių konteinerių, bet ir iš kiemų tas eglutes rinko, ir vis tiek... Kur dingo eglutės? :D
O, kolega
2014-02-03, 15:00
Tikrai vyksta bet tokiu egluciu likimas man nezinomas. Siandien naujiena suzinojau - kiti laiko eglutes iki grabnyciu. Vadinasi tuo laiku akcijos jau buna pasibaigusios ir medeliai tiesiog paliekami suput.
Jan
2014-01-31, 17:40
Turbūt negalima... Asmeniškai man Kalėdos be tikros eglutės - ne Kalėdos. Nebereikalingą medelį galima palikti specialiame konteineryje, o dirbtinė užima namuose vietą. Aš šiais metais pirmą kartą dalyvavau "ecoservice" akcijoje. Kituose miestuose taip pat vyksta kažkas panašaus, tereikia pasidomėti.
In
2012-12-19, 19:34
o Dirbtinių eglučių perdirbti negalima ?
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai