Kalėdinis daiktų turgus – kasmet tas pats, bet kitoks (interviu, foto)

Dovilė Raustytė
Nuotr. Rasos Barčaitės

Šis gruodis, atrodo, nieko neišsiskiria iš kitų: sniegas, šąlančios kojos, Kalėdos, Naujieji metai, Kalėdinis daiktų turgus „Daiktų viešbutyje“... Čia reikėtų sustoti vardyti, nes šį savaitgalį tradiciškai keliausime ieškoti dovanų sau ir draugams nebe į minėtąjį „Daiktų viešbutį“, o „Lietuviško dizaino bloko“ (angl. Lithuanian Design Block) namus. Kas jis toks, kur dingo numylėtasis „Daiktų viešbutis“ ir ką galėsime įsigyti turgelyje pasakoja dizainerė Dalia Mauricaitė.

Tai kas gi nutiko „Daiktų viešbučiui“?

„Daiktų viešbutis“ tiesiog atskyrė veiklas – kaip ir visada projektuoja interjerus, organizuoja renginius, tokius kaip „Dizaino savaitgalis“ ir „Kalėdinis daiktų turgus“.

Bet erdvės pavadinimas, kurioje, pavyzdžiui, vyks turgelis, pasikeitė? Dabar minimas „Lietuviškas dizaino blokas“...

Pavadinimas pakito kartu su parduotuvės idėja. 

Minėjai, kad buvo atskirtos veiklos. Kokia tada „Lietuviško dizaino bloko“ koncepcija?

„Daiktų viešbutis“ buvo dizainerių kurtų daiktų parduotuvė, į kurią jie atvykdavo iš viso pasaulio, tame tarpe ir iš Lietuvos dizainerių, ir apsigyvendavo čia tol, kol rasdavo tikruosius namus. Tuo tarpu „Lietuviško dizaino blokas“ – erdvė skirta tik Lietuvos dizaineriams. Laikui bėgant keleto kasmetinių renginių, skirtų lietuviško dizaino populiarinimui: Kalėdinio Daiktų Turgaus, „Dizaino Savaitgalio“, - jau nebepakako. Norint mūsų šalyje tinkamai pristatyti lietuvių dizainerių darbus reikėjo kažko kito. Taip ir atsirado „Lietuviško dizaino blokas“. 

O koks Popierinio baro ar Medžiagų bibliotekos likimas? Jie daugelio buvo suvokiami kaip „Daiktų viešbučio“ dalis...

Jie ir toliau toje pačioje erdvėje sėkmingai tęsia veiklą. Popierinis baras padidino erdvę ir praturtino asortimentą, o medžiagų biblioteka praplėtė savo veiklos ribas.

Tiesa, kad Lietuviškas dizaino blokas leis įsigyti prekių dizainerių kainomis?

Viena pagrindinių naujienų ir esminis skirtumas nuo „Daiktų viešbučio“ yra tas, kad čia kiekvienas dizaineris tarsi turi savo mini parduotuvėlę, kurioje pristato dizaino naujienas, išparduoda prototipus ar pavyzdinius gaminius.

Gal keitėsi ne tik Kalėdinio daiktų turgaus erdvės pavadinimas, bet ir jo paties idėja?

Kalėdinio daiktų turgaus koncepcija liko ta pati. Kaip ir kasmet, šį kartą sulaukėme daugiau dalyvių nei prieš metus, iš kurių atrinkome arti 50.

Ką šiemet bus galima įsigyti Daiktų turguje? 

Įvairovė tikrai didelė: žaislai, drabužėliai vaikams, dovanos vyrams, aksesuarai, kalėdiniai saldumynai, netgi natūralūs kalėdiniai vainikai bei kalėdinės eglutės. Atrinkdami dalyvius iš beveik dviejų šimtų norinčių stengėmės surinkti kuo įvairesnių ir įdomesnių daiktų spektrą.

Išvysime naujų veidų?

Ir labai nemažai. Be to labai džiaugiuosi, kad dalyviai kasmet ruošia lankytojams staigmenas ir naujienas.

Kaip Lietuviško dizaino bloko atstovė, patark, prašau, mūsų skaitytojams, kokios šių metų kalėdinių papuošimų tendencijos? Į ką rekomenduotumei atkreipti dėmesį puošiant namus/biurus?

Svarbu, kad dekoracijos būtų nuoširdžios, o ne gausios. Vis dažniau žmonės į namų puošimą žiūri techniškai – kaip į dar vieną darbą. O juk jo paskirtis nešti džiaugsmą!

Iki pasimatymo savaitgalį Lietuviško Dizaino Bloke. Kalėdinis turgelis vyks gruodžio 15–16 d. nuo 12 iki 18 val.

daiktų viešbutis, Dalia Mauricaitė, kalėdinis daiktų turgus, lietuviško dizaino blokas, lithuanian design block

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai