„No Doubt“ Paryžiuje: į pensiją jiems dar anksti (koncerto apžvalga, foto, video)

Karolis Vyšniauskas
Nuotr.: beaconstreetonline.net; JustJared.com

Geriau kuriam laikui išsiskirti, kad vėliau į sceną grįžtum su tokiu polėkiu, kokį antradienio vakarą Paryžiaus konferencijų centre „Maison De La Mutualite“ parodė „No Doubt“. Šiemet atsikūrę Kalifornijos pop-ska-rokeriai įtikino, kad laikas vis dar yra jų pusėje.

Koncertas buvo ypatingas dėl daugelio priežasčių. Nors šiemet keliomis neeilinėmis progomis „No Doubt“ publikai jau buvo pasirodę („Teen Choice“ apdovanojimai, „iHeart Radio“ festivalis, Jungtinės Karalystės „X Factor“), solinį koncertą jie surengė pirmą kartą po trejų metų pertraukos. Taip pat tai buvo pirmasis grupės koncertas po to, kai jie išleido „Push and Shove“ – pirmąjį studijinį albumą nuo 2001-ųjų.
 
Šis koncertas nebūtų įvykęs, jei ne kompiuterijos gigantė HP ir „No Doubt“ leidybinė kompanija „Universal Music Group“. Suvieniję jėgas jos sukūrė naują internetinę muzikinę platformą „HP Connected Music“. HP vartotojams, turintiems „Windows 8“ sistemą, ji leis naudotis milžinišku „Universal“ globojamų atlikėjų muzikos archyvu ir laimėti internetu neperduodamas patirtis, pavyzdžiui, pietus su Madonna. Išsamiau apie naująją paslaugą skaitykite čia.
 
Koncerto dieną „HP Connected Music“ buvo pristatyta į Paryžių pakviestiems dešimčių skirtingų valstybių žurnalistams ir tinklaraštininkams. „No Doubt“ pasirodymas – HP ir „Universal“ bendradarbiavimo pradžios šventės finalas, kuriame dalyvavo tik žiniasklaidos atstovai, minėtų korporacijų partneriai ir nedidelė dalis laimingiausiųjų fanų. Iš viso – apie 2 tūkst. žmonių.
 
„No Doubt“ sugrįžimas buvo vienas svarbiausių muzikinių įvykių šiemet. Nors per daugiau nei dešimtmetį, praėjusį nuo paskutinio albumo pasirodymo, pasikeitė ir popmuzikos kontekstas, ir klausytojų skonis, „No Doubt“ žvaigždė vis dar ryški. 33 milijonai parduotų įrašų, dvi „Grammy“ ir šešios MTV statulėlės bei sėkminga vokalistės Gwen Stefani solinė karjera – prisiminkime „What You Waiting For“ ir „Hollaback Girl“ – yra pakankamos priežastys, kad oro uoste grupės lauktų paparaciai ir gerbėjai, kukliai prisipažįstantys: „I love you“:


 
Sugrįžti į žaidimą po ilgos pertraukos yra rizikinga. Visada bus tų, kurie sakys, kad verčiau reikėjo tyliai užsikonservuoti istorijoje užuot darius savo pačių parodiją. Ir dažnai jie bus teisūs – prisiminkime, kas liko iš atsikūrusių „Blink 182“ ar „Guns N' Roses“. Vidutinis „Push and Shove“ pasirodymas topuose (nebuvo pakilęs aukščiau trečios vietos nė vienoje šalyje, kol kas nė vienas singlas nepateko į top-5) liūdną lemtį prognozavo ir „No Doubt“, tačiau koncertas Paryžiuje suteikė vilčių.
 

Prieš koncertą: gitaristas Tom Dumont (kairėje) ir būgnininkas Adrian Young

 
Nors žinant situaciją atrodė, kad „No Doubt“ tą vakarą koncertuos „iš reikalo“, jų šešetukas į pasirodymą sudėjo širdį. Seniai teko matyti grupę, taip pasiilgusią scenos. Setlisto pagrindą sudarė per 26 metų karjerą šimtus kartų sugroti singlai, tokie kaip „Sunday Morning“, „Hella Good“ ar daugiausia filmuojančių išmaniųjų sulaukusi „Don't Speak“, tačiau grupė juos atliko su dinamika, puikiu vienas kito pojūčiu ir tokia energija, kokios nepavyksta išspinduliuoti daugeliui perpus jaunesnių kolegų.
 

Don't Speak

 
Trys nauji kūriniai – „Looking Hot“, „Settle Down“ ir encore paliktas titulinis „Push and Shove“ – greatest hits nuotaikos nesugadino. Priešingai – pažintis su jais koncerto metu atrodė daug gaivesnė nei įraše.


Settle Down

 
Šventei vadovavusi Gwen Stefani atrodė kaip ką tik nužengusi iš 95-ųjų grupės klipo „Just a Girl“, tik mėlynas sportines kelnes iškeitusi į languotas ska. Kiek jai, priminkite? 43-eji? Sakote, ji dviejų vaikų motina? Matant ją scenoje faktai tampa neįtikimi. Atsiliepdami apie koncertą komentatoriai ir apžvalgininkai dažniau rašė apie Gwen pilvo raumenis, nei apie vis dar puikų jos balsą. Nekorektiška, bet suprantama.


Gwen Stefani
 

Paradoksalus, bet būtent sprendimas nesikeisti yra „No Doubt“ raktas į sėkmę. Su gitaristo „Converse“ sportbačiais ir Gwen kerzais jie atrodo archajiški, bet kartu ir neturintys analogų šiandienos pop muzikoje. Kai Madonna, „Green Day“ ir daugelis senųjų vilkų bando adaptuoti save prie naujosios kartos klausytojų, „No Doubt“ pabandė klausytojus adaptuoti prie savęs. Matant Paryžiaus indie jaunimą besilinksminant taip, tarsi dabar būtų 90-ųjų ska bangos pikas, kurį patys „No Doubt“ kadaise ir sukūrė savo proveržio albumu „Tragic Kingdom“ (1995 m.), supranti, kad bent vienam vakarui grupei tai pavyko.


Koncerte skambėjusių dainų sąrašas. Visos jos yra nufilmuotos fanų. Video galite rasti čia.

 
Galerijoje – nuotraukos prieš, per ir po koncerto:

Gwen Stefani, hp connected music, koncerto apžvalga, Maison De La Mutualite, No Doubt, Paryžius, universal

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai