Now Reading
V. Bareikio spektaklio „Kovos klubas“ premjeros metu scenoje išvysime apie 40 žmonių

V. Bareikio spektaklio „Kovos klubas“ premjeros metu scenoje išvysime apie 40 žmonių

V. Bareikio spektaklio „Kovos klubas“ premjeros metu scenoje išvysime apie 40 žmonių

Laikas.lt
Nuotr. Valstybinio jaunimo teatro

Valstybinis jaunimo teatras ir praėjusiame sezone ryškiausiu teatro fenomenu tapęs jaunųjų menininkų judėjimas „No Theatre” apjungia savo pajėgas ir lapkričio 10, 11 d. 17 val. kviečia į intriguojančią premjerą pavadinimu „Kovos klubas“. Spektaklis kuriamas pagal amerikiečių rašytojo Chucko Palahniuko to paties pavadinimo romaną.

Chuckas Palahniukas (g. 1962) – kultinis amerikiečių rašytojas ir žurnalistas, satyrinio romano meistras, kaltintas nihilizmu, perdėtai tamsia ironija ir žodiniu brutualumu. Jo romanuose persipina smurtinis siurrealizmas, įtampos kupinas nerimas ir psichologinio pasakojimo stilius. Savo amžininkų kartą smerkęs už beprasmišką norą naikinti tai, kas sukurta, rašytojas savo kūriniuose kalba apie vaikystę, moralę, mirtį, asmenybės laisvę, seksualumą ir Dievą. Pasak jo, pagrindinis ir akivaizdus visų jo knygų motyvas byloja apie „vienišą, izoliuotą žmogų bandantį sugyventi su kitais žmonėmis“.

1996 m. pasirodęs „Kovos klubas“ nesulaukė didesnio auditorijos susidomėjimo. Knygos protagonistas – pasakotojas – kenčia nuo nemigos. Gydytojui pasišaipius, kad nemiga nėra jau toks rimtas susirgimas, palyginti su tikrą skausmą išgyvenančiais sunkiais ligoniais, pagrindinis herojus nusprendžia lankyti psichologinės tarpusavio pagalbos grupių užsiėmimus, kuriuose apsimeta turintis vis kitą ligą. Tuomet jis sutinka paslaptingą vyrą vardu Taileris ir sukuria alternatyvią psichoterapijos buveinę – pogrindinį kovos klubą.

Paradoksalu, tačiau knygą išpopuliarino iki bestselerio 1999 m. pasirodęs dabar kultiniu laikomas režisieriaus Davido Fincherio filmas. Oskarui nominuotoje juostoje filmavosi tokios Holivudo žvaigždės kaip Bradas Pittas ir Edwardas Nortonas.

„Planuodamas kitų metų repertuarą bei patį „Kovos klubo“ pastatymą, svarsčiau kelias galimybes, kur galėtų gimti šis spektaklis. Galiausiai nusprendžiau, kad geriausia vieta šio romano inscenizacijai yra būtent Jaunimo teatras – teigia spektaklio režisierius Vidas Bareikis, – pirmiausia, jau šio teatro pavadinime yra užkoduota, kad tokia gaivališka ir jaunatviška medžiaga kaip Chucko Palahniuko „Kovos klubas” tiesiog privalo būti sukurta būtent čia. Šiuo metu tai yra viena pagrindinių mūsų užduočių -„versti“ teatrą savyje, ieškoti naujų kalbos galimybių bei šviežio dialogo su publika.

Romane rašoma: „Mūsų karta nėra mačiusi didžiulio karo ar didžiulės krizės , bet mes išgyvenam didžiulį dvasinį karą. Didžioji krizė – tai mūsų gyvenimas. Tai dvasinė krizė,“- būtent šių žodžių aštrumas bei aktualumas ir privertė režisierių imtis šio darbo. V. Bareikis tikisi, kad naujausias spektaklis Valstybiniame jaunimo teatre sukurs kažką įdomaus ir sunki, kontraversiška medžiaga į bendrą dialogą sujungs daug savo vidumi jaunų ir aktyvių žmonių.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pagrindinius spektaklio vaidmenis kurs „No theatre“ aktoriai Ainis Storpirštis, Vainius Sodeika, Dovydas Stončius, Elzė Gudavičiūtė, Agnė Kaktaitė ir Gabrielius Liaudanskas. Taip pat spektaklyje dalyvaus Valstybinio jaunimo teatro aktoriai: Jonė Dambrauskaitė, Giedrė Giedraitytė, Sergejus Ivanovas, Aleksas Kazanavičius, Lukas Petrauskas, Gediminas Storpirštis, Simonas Storpirštis, Antanas Šurna, Vytautas Taukinaitis bei didelė jaunų vyrų „armija“.


Režisierius ir inscenizacijos autorius Vidas Bareikis
Videorežisierius Jonas Tertelis
Scenografė Marta Vosyliūtė
Kostiumų dailinininkė Liuka Songailaitė
Kompozitorius ir atlikėjai SHEEP GOT WAXED, Paulius Vaškas, Adas Gecevičius, Simonas Šipavičius

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top