Jau daugiau nei 100 metų fotografuoja ir gyvūnai

Grynas.lt
Giedrė Balčiūtė

Mes esame įpratę kameromis įamžinti gyvūnus, tuo tarpu kitose pasaulio šalyse gana dažnas reiškinys, kai patys gyvūnai tampa fotografais ar operatoriais.

Fotografuojantys ir filmuojantys gyvūnai, vabzdžiai, netgi augalai pasaulyje nėra retas reiškinys.
Pavyzdžiui, interneto svetainėje „YouTube“ apstu vaizdelių, kuriuos užfiksavo gyvūnai.

Dažniausiai fotografėmis įdarbinamos šokliosios ir landžiosios katės, kurioms prisegami antkakliai su nedideliais fotoaparatais, pramintais CatCam (kačių kameros). Šie fotoaparatai fotografuoja automatiškai kas kelias minutes.


Viena pirmųjų karvelių padarytų nuotraukų 
Foto: Wikimedia Commons nuotr.

Sakoma, kad kai kurios kačių padarytos nuotraukos atrodo taip meniškai ir įspūdingai, kad norisi jas eksponuoti.

Kol kas man nepavyko aptikti, kad kas nors tokias gyvūnų kameras naudotų Lietuvoje. Tačiau pasaulyje panašios kameros - seniai nebe naujiena.

Tiesą sakant, gyvūnai fotografais pirmąsyk įdarbinti daugiau nei prieš šimtmetį - 1907 metais, kai vokiečių vaistininkas Julius Neubronneris nusprendė pasekti savo pašto karvelius.

Vienas iš jo karvelių, naudotas vaistams pristatyti, kelionėje praleisdavo apie mėnesį. J.Neubronneriui pasidarė smalsu, ką balandis tiek laiko veikia. Tad jis prisegė prie paukščio krūtinės mažą kamerą, idant galėtų sekti jo keliones.

Karvelio nuotraukos buvo puikios. Taigi, paukščio šeimininkas užsakė didesnę kamerą, kad gautų geresnių nuotraukų.


Iš karto J.Nebronneriui nepavyko užpatentuoti savo balandžiams skirtos kameros, nes jis neteisingai apskaičiavo svorį, kurį galėtų panešti paukštis. Bet atlikus teisingu skaičiavimus, 1908 metais jam pavyko išradimą užpatentuoti.

Greitai sumanaus vaistininko karvelių padarytos nuotraukos pelnė pripažinimą. Už jas J.Neurbronneris gavo kelis apdovanojimus. Dalis karvelių padarytų nuotraukų buvo parduotos kaip atvirutės.

1930 metais J.Neubronnerio išradimą patobulino šveicarų laikrodininkas Christianas Adrianas Michelis. Patobulinta karvelių kamera buvo pritaikyta Šveicarijos armijos pašto karvelių tarnyboje.

Vėliau CŽV pagamino baterijomis įkraunamą karvelių kamerą, kuri naudota šnipinėjimo tikslais.
Antrojo pasaulinio karo metu taip pat naudoti „karo karveliai“, bet nėra žinių, ar jie buvo skirti ir aplinkos stebėjimui.

Gyvūnų kameros neretai naudojamos ir dabar, ypač mokslininkų, norinčių stebėti įvairių rūšių elgesį natūralioje aplinkoje. Kameromis stebimi tiek laukiniai, tiek ir naminiai gyvūnai.



fotografija, fotografuojantys gyvūnai, fotografuoti, gyvūnai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai