Vilnietė socialinį būstą pavertė kačių bendrabučiu

Grynas.lt
Inga Labutytė

Ankstų antradienio rytą prie daugiabučio V. Druskio gatvėje laiptinės rikiavosi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, bendrovės „Grinda“, savivaldybės įmonės „Vilniaus miesto būstas“, Gyvūnų teisių apsaugos organizacijos atstovai bei Viešosios tvarkos pareigūnai. Už jų nekantriai laukė ir GRYNAS.lt žurnalistai bei laiptinės kaimynai. Išgręžus durų spyną buvo atvertos durys buto, kuriame gyvena apie 20 kačių. Taip taip – bute gyvena vien tik katės. Tokiam tikslui dviejų kambarių butą specialiai nuomojasi viena kates be galo mylinti mergina.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos direktorės Brigitos Kymantaitės teigimu, Agnė Zabulytė senai užsiima įvairia savanoriška veikla. Ji iš įvairių organizacijų ima kates ir nuomojasi butus, kuriuose pati negyvena, tik laiko tuntus keturkojų. Pastarąjame bute nebebuvo nei elektros, nei vandens, itin nedaug baldų.

Apie „geradarišką“ kačių globėjos veiklą pranešė pačios gyvūnų globos organizacijos. Jų atstovai buvo matę į ką pamažu virsta butas ir prašė konfiskuoti kates, kol jos nepradėjo sirgti rimtomis ligomis. Manoma, jog tokiu būdu katės laikomos jau apie 1,5 metų.

Katės – visur, net lubose

Vos pravėrus duris nosį surietė nemalonus dvokas. Kriauklė ir šaldytuvas užversta kačių ėdalo skardinėmis, nuo dujinės viryklės, šaldytuvo ir netgi iš skylės lubose žvelgė nustebę snukučiai. Tiek svečių ir dar iš tiek skirtingų tarnybų jie niekad nebuvo matę.

Rainosios pastebėję sanitarinės tarnybos vyrų gaudykles, puolė slėptis.

Sanitarinės tarnybos „Grinda“ vyrai miaukles gaudė dviejuose buto kambariuose, traukė iš už viryklės, iš guolio po vonia ir iš lubų perdangos.

Iš viso sugaudyta ir į prieglaudą išvežta 23 katės: 10 katinų ir 13 kačių.

Mergina, kuri šiuo metu nuomojasi butą, „Vilniaus būsto“ darbutojų duomenimis jau porą dienų neįsijungia savo telefono. O kam apskritai priklauso šis būstas?

Išklausius kaimynų pasakojimo, atrodo, kad į šį klausimą atsakytų nebent detektyvas. Taurelės nevengiantis buto šeimininkas buvo iškraustytas į kaimą, o butą užvaldė ir bet kam nuomoja visai šalia už kelių laiptinių gyvenantis asmuo.

Vis dėlto tai – socialinis būstas, kurio laukia nesulaukia skurstančios šeimos.

Savavališka gyvūnų prieglauda

Tuo metu Gyvūnų teisių apsaugos organizacijos direktorė B. Kymantaitė ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovės diskutavo, kur kartais gali nuvesti per didelė meilė gyvūnams.

„Vos pabandome juos (savanoriškas gyvūnų globos organizacijas,- red. past.) pajudinti, ir įsprausti į kažkokius rėmus, taisykles… Būna toks riksmas, jog atrodo, kad genocidą vykdom. O gyvūnų globos organizacijos nesiregistruoja, kartais prieglaudose randame higienos ir veterinarijos taisyklių pažeidimų“, – teigė VMVT darbuotojos.

Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Rūta Bajorūnaitė konstatavo, kad katės neturi akivaizdžių ligos požymių, tačiau kai kurios iš jų yra sterilizuotos programos „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“ metu. Tai rodo nukirpti ausų kampučiai.

Veterinarės prisiminė, jog, gyvūnų gelbėtojų teigimu, „Grindoje“ esančių gyvūnų akys rodo beviltiškumą ir liūdesį, o vos pernešus į ankštą prieglaudą, neturinčią sąlygų išlaikyti gausybės gyvūnų – iškart spindi dėkingumu ir džiaugsmu.

Katės – sveikos, bus padovanotos naujiems šeimininkams

Praėjus kelioms valandoms po kačių sugavimo sanitarinės tarnybos „Grinda“ vyriausioji veterinarijos gydytoja Agnė Stasiūnienė GRYNAS.lt teigė, jog po pirmos apžiūros visos katės atrodo sveikos. Dauguma patinų yra kastruoti, kačių – sterilizuotos. Priešingai nei atrodė gaudant kates, jos visos yra naminės ir negali būti paleistos į lauką.

Dabar gyvūnai 14 dienų bus karantinuojami, o vėliau dovanojami gyventojams arba gyvūnų globos organizacijoms.

A. Stasiūnienė paneigė informaciją, kad katės bus užmigdomos praėjus 14-ai dienų. Veterinarės teigimu, dauguma jų yra sveikos ir gražios, kyla įtarimas tik dėl vieno galbūt sergančo katinėlio.

Nuomininkui teks išsikraustyti

Savivaldybės įmonės „Vilniaus miesto būstas“ Būsto administravimo skyriaus vedėja Gražina Baranovičienė teigė, jog įsilaužti į butą buvo gautas leidimas iš anstolių. Buto nuomininkas savivaldybei už būstą moka, tačiau pernuomoti būstą kam nors kitam yra draudžiama.

„Butui paskirta pilna dezinfekcija, o mes kelsime bylą dėl būsto nuomininko iškeldinimo (vyro, kuriam iš tiesų priklauso teisė į socialinį būstą, -red. past.) Pernuomoti socialinio būsto negalima – šį kartą mes greitai sureagavome į pranešimus ir išsprendėme susidariusią situaciją. Mergina taip pat negalės grįžti į šį butą", – teigė G. Baranovičienė.

Kur baisiau „Grindoje“ ar sausakimšoje prieglaudoje?

Iš tiesų kartais gyvūnai masiškai dvesia nuo prieglaudoje prasidėjusių ligos protrūkių. Jie atiduodami žmonėms neskiepyti, neapžiūrėti veterinarijos gydytojo, tad labai tikėtina, jog gali savo gyvenimą baigti vos po kelių dienų pas naująjį šeimininką. Savavališkai įkurtose gyvūnų globos organizacijose ne visuomet laikomasi veterinarijos reikalavimų, nėra vandentiekio, šildymo, gyvūnams trūksta erdvės.

Kai kurie gyvūnai beviltiškai serga, tačiau už žmonių paaukotus pinigus jiems leidžiami įvairūs vaistai, vos palaikantys gyvybę, tačiau jų eutanazija minima kaip baisiausias prakeiksmas ir meilės gyvūnams išdavystė.

Tokias gyvūnų globos sistemos bėdas pastebėjo pati gyvūnų gerovės tarnybai „Pifas“ vadovaujanti B. Kymantaitė.

„Žmonės „užsikrečia“ ta emocija – „Baisu, reikia greičiau gelbėti iš „Grindos“ gyvūnus!“. O yra žmonių, kuriuos vadinu „kaupikais“. Jie priima gausybę gyvūnų, nesvarbu, turi ar neturi sąlygų jų laikyti. Ir kai kurie savanoriai jiems tuos gyvūnus ir tempia. Šiuo atveju šiek tiek pikta dėl merginai kates ir kraiką, maistą davusių organizacijų elgesio. Juk jų atstovai matė, kokia situacija tame bute. Ar tai galima apibūdinti kaip gyvūnų globą ar gerovę? Ar šis butas geresnis už „Grindos“ suteikiamas sąlygas?“, – klausė gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ vadovė.

Ji pridūrė, jog nė viena Vilniaus gyvūnų globos organizacija nesutiko priimti šių kačių, motyvuodama tuo, jog neturi sąlygų priimti tiek gyvūnų vienu metu.

Agnės komentaras

GRYNAS.lt pavyko susisiekti ir su buto nuomininke Agne Zabulionyte. Mergina papasakojo, kad visos bute laikomos katės buvo surinktos iš kiemų. „Visos jos buvo sergančios. Pati jas gydžiau ir negalėjau iškarto paleisti. Netgi pati parsinešiau nuo jų ligų. Jiems pilnai pagijus planavau juos vėl paliesti į kiemą“, – pasakojo mergina.

Agnė teigė, kad katinus ir butą išlaikė iš savo algos. Už nuomą esą mokėjusi 400 Lt, papildomai atsieidavo ir komunalinės paslaugos, maistas, kraikas ir t.t.

„Informacija apie mano veiklą kažkaip pasiekė Lietuvos gyvūnų globėjų draugijos vadovę Danutę Navickienę. Ši ponia jaučia man seną neapykantą, todėl ir pasirūpino, kad katės ir butas būtų atimtas. Aš ir mano katės tapom šmeižto aukos“, – įsitikinusi A. Zabulionytė.

„Suprantu, kad niekas tiek kačių savo namuose nelaiko, bet tikrai nesu kokia pakvaišusi senutė, kuri veisia kates. Nei vienas mano augintinis nebuvo nei sulysęs, nei sergantis, tik viena katė buvo nesterilizuota. Pabrėžiu, kad kačių neveisiau. Tiek daug jų laikiau, ne dėl to, kad man jų reikia, bet kad gyvūnams reikia daug pagalbos“, – komentavo mergina.


kačių bendrabutis, katė, katės, naminiai gyvūnai

Naujausi komentarai
Pabaisa
2014-09-03, 08:39
Agnė ir vėl prikaupė, tik kitoj vietoj ir net svetimam name. Vėl beveik viso katės sergančios. Praėjusį kartą iš Grindos visos organizacijos ėmė ir gydė, dabar vėl, negi negalima istatymo būdu uždrausti Zabulytei artintis prie gyvūnų.
Agnė
2012-10-31, 17:51
Šaunuolė,pagarba.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai