Nežinomas Vilnius: Raudonųjų žibintų kvartalai

Laikas.lt
Nuotraukoje – Buvę elitiniai viešnamiai iki I-ojo pasaulinio karo

Daugeliui Vilniaus senamiestis asocijuojasi su praeities didybe, atsispindinčia išlikusioje įvairių epochų architektūroje, taip pat – su romantiškais pasivaikščiojimais klaidžiomis gatvelėmis... Tačiau yra dar vienas istorinis faktas, leidžiantis pažvelgti į mūsų sostinę per žmogiškųjų instinktų prizmę – Vilniuje iki pat sovietinės okupacijos legaliai gyvavusią prostituciją. Su šia tema galima susipažinti pramogų agentūros „Vaiduokliai“ organzuojamoje ekskursijoje „Nuodėmių miestas“. Vienintelė sąlyga – ekskursijos dalyviai turi būti sulaukę pilnametystės.

„Išdrįsome prabilti apie tai, kas daugeliui yra tabu, bei parodyti Vilnių ne tik karališką ir didingą, bet ir nuodėmingą, – teigia pramogų agentūros „Vaiduokliai“ vadovė Vaida Šulniūtė. – Kiekviena sostinės senamiesčio detalė pasakoja apie ne vieną amžių čia virusį gyvenimą, kadaise gyvenusius kunigaikščius, bajorus, carus ar sukrečiančius dvidešimtojo amžiaus neramumus, tačiau bene vienas labiausiai intriguojančių – seniausios pasaulyje profesijos – prostitucijos – klestėjimas amžių tėkmėje“.
 
Dviejų valandų trukmės ekskursijos metu, jos dalyviai, vaikščiodami po įvairias Vilniaus senamiesčio gatveles, skersgatvius, turės unikalią galimybę išgirsti apie Vilniuje buvusį Raudonųjų žibintų kvartalą, kuriame knibždėte knibždėjo laisvo elgesio merginų, sužinoti šokiruojančių faktų, kiek jos uždirbdavo, kaip gyveno ir kas jas globojo.
 
V. Šulniūtė pastebi, kad tikrai retas žino, jog pačioje Vilniaus širdyje stūgsantys prabangūs pastatai anuomet it musę prie medaus viliojo jaunus studentus ir neištikimus vyrus, tarp kurių buvo net didikų bei aukštų valstybės pareigūnų. „Juk iš dainos žodžių neišmesi – tokios žmonių ydos kaip gašlumas ar nepadorumas taip pat yra istorijos dalis, o ar pakito dorovės samprata nuo senojo iki mūsų laikų Vilniaus – tesprendžia „Nuodėmių miete“ apsilankiusieji“,– sako ji.

prostitucija, viešnamiai, vilnius

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai