Now Reading
Kam reikalingi protiniai dantys?

Kam reikalingi protiniai dantys?

Kam reikalingi protiniai dantys?

Sveikata.lt

Išdidžiai “protiniais” vadinami dantys dažniausiai sukelia vienas problemas. Retas kuris gali pasigirti tvirtais ir sveikais protiniais dantukais. Taigi, kodėl jie išauga, kam jie mums reikalingi ir ar nevertėtų jų ištraukti, kaip dažnai rekomenduoja gydytojai.

Kada išauga protiniai dantys?

Suaugę žmonės turi 32 dantis, tačiau kramtymo funkciją atlieka tik 28 iš jų, tai yra visi, išskyrus protinius, kurie randasi tolimiausioje žandikaulio dalyje (viršuje ir apačioje). Šie dantukai išdyksta vėliausiai, dažniausiai nuo 16 iki 25 metų. Kodėl jie vadinami “protiniais” niekas nežino. Matyt sąvoką “protas” kažkada kažkas prilygino sąvokai “amžius”. Vienaip ar kitaip protiniai dantys išauga tikrai ne vaikystėje, o visas jų augimo laikotarpis kartais užsitesia net kelerius metus, neretai sukeldamas aibę problemų.

Kam mums reikalingi protiniai dantys?

Kaip tik apie šių dantų naudingasias funkcijas praktiškai nieko nežinoma. Tiesą sakant, protinius dantis galima laikyti tiesiog primityvia natūra, nes jie niekaip nedalyvauja maisto apdorojimo procese. Jei paklausinėtumėte savo draugų, pažįstamų ir giminaičių, paaiškėtų, kad tikrai ne pas kiekvieną iš jų tie protiniai dantys išdygo. Labai tikėtina, kad su laiku jie aplamai išnyks.

Dabar vyrauja tokia nuomonė: kadaise žmogui buvo būtini 32 dantys, kad galėtų susmulkinti kietą maistą. Šiandien tokios būtinybės nebėra, kadangi pradėjome maitintis apdorotais produktais, kurie lengviau kramtosi, taigi 28 dantų pilnumoje pakanka. Be to, pasikeitė ir mūsų išvaizda: žandikaulis šiek tiek sumažėjo, o štai dantų dydis išliko toks pat. Taigi protiniams dantims neliko nei vietos, nei darbo. Štai kodėl jie sukelia tiek daug problemų.

Dažniausiai pasitaikančios protinių dantų sukeliamos problemos:

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

  • Dažniausiai jie auga kreivi, kartais net pažeizdami žandikaulį;
  • Jie labai ilgai auga ir kol dar slepiasi po dantenomis, spėja “pasigauti” ėduonį;
  • Dantenos aplink protinius dantis ištinsta, prasideda skausmai ir kartais netgi reikia chirurgo pagalbos;
  • Kadangi protiniai dantys auga žandikaulio gilumoje, juos ne visuomet pavyksta tinkamai išvalyti, taigi kaupiasi kariesas;
  • Kartais ėduonis persiduoda ir kitiems dantims, nes tarpdančius esančius šalia protinių dantų išvalyti labai sunku;
  • Sugedę protiniai dantys dažnai sukelia nervų uždegimus;
  • Jei protiniai dantys auga sveiki, tačiau augimo procesas lėtas, burnos apnašos pradeda rinktis “dantų kišenėlėse”, o tau sukelia prastą kvapą;
  • Kadangi protiniams dantims žandikaulyje trūksta vietos, jie smarkiai prisipaudžia prie gretimų dantų ir kenkia jų emaliui.

Taigi kaip matote, naudos iš protinių dantų iš tiesų nėra. Štai kodėl dauguma gydytojų siūlo juos šalinti, o ne gydyti. Nes gydymas paprasčiausiai – beprasmis.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top