Now Reading
13 filmų, kuriuos verta pamatyti iki 2013-ųjų pradžios ir pradžioje

13 filmų, kuriuos verta pamatyti iki 2013-ųjų pradžios ir pradžioje

13 filmų

Kinomaistas.lt

Iki 2013 metų liko visai nedaug laiko – du su truputėliu mėnesių. Tačiau pasaulio ir Lietuvos kino kompanijos iki to laiko kino mylėtojams siūlo ne vieną įdomią premjerą. Gaila, kad dauguma iš jų Lietuvos kino ekranus pasieks tik kitais metais (arba išvis nepasieks), tačiau šis kino gidas padės orientuotis kokių filmų laukti ir į ką atkreipti dėmesį interneto filmų lobynuose. Beje, desertui pridėjome dvi lietuviškas premjeras. O kad nebūtų nuobodu – vietoj eilinio dešimtuko gavosi tryliktukas.

1. KOGANO SANDĖRIS/KILLING THEM SOFLY

 Pasaulio kino teatruose jau startavo režisieriaus Andrewo Dominiko filmas „Killing Them Softly“ (lietuviai jį verčia „Kogano sandėris“ – tai knygos, pagal kurią sukurtas filmas, pavadinimas), kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Bradas Pittas.

Trumpai nupasakojant siužetą – „Kogano sandėris” tai istorija apie mafijos gyvenimą, pinigus ir pokerį.
Gal jums jau teko matyti A.Dominiko 2007 metų darbą „Džesio Džeimso nužudymas, kurį įvykdė bailys Robertas Fordas“ („The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford“), kuriame taip pat vaidina tas pats Pittas.

Filmas Lietuvos kino teatrus pasieks lapkričio 2 dieną.

2. SILVER LININGS PLAYBOOK

Kartais tavo gyvenimas nesiklosto pagal iš anksto sugalvotą planą. Bent jau buvusiam mokytojui Patui Solatanui, kuris netikėtai praranda viską: namus, darbą ir žmoną ir aštuoniems mėnesiams patenka į psichiatrinę ligoninę. Vienintelė išeitis grįžus iš reabilitacijos – kraustytis gyventi pas savo tėvus. Patas visais būdais stengiasi iš naujo susikurti savo gyvenimą. Netikėtai vyras sutinka kaimynę Tiffany – paslaptingą ir nemažai problemų turinčią merginą, kuri pasiūlo Patui padėti susigrąžinti žmoną. Ir čia prasideda didžiosios režisieriaus Davido O. Russello Silver Linings Playbook“ dramos.

Filme pagrindinius vaidmenis atlieka Bradley Cooperis, Jennifer Lawrence ir Robertas De Niro. Beje, filmo scenarijus parašytas remiantis to paties pavadinimo Matthew Quicko knyga.

Kiek teko skaityti atsiliepimų apie „Silver Linings Playbook“ , vertinamai tiktai labai gerai, o šių metų Toronto kino festivalyje filmas laimėjo pagrindinį apdovanojimą.

Tad laukiame dar vienos geros premjeros ir Lietuvoje (kol kas kino platintojai nežada šio filmo atgabenti į mūsų šalies kino teatrus). O pasaulio salėse filmas žada pasirodyti šių metų pabaigoje arba 2013-ųjų pradžioje.

  3. MOKYTOJAS / THE MASTER

Jau senokai ką begirdėjome iš režisieriaus Paulo Thomo Andersono (kuris sukūrė tokius filmus kaip kad „Hard Eight“ (1996), „Boogie Nights“ (1997), „Magnolia“ (1999), „Punch-Drunk Love“ (2002), „There Will Be Blood“) stovyklos. Todėl jo naujas filmas „Mokytojas“ („The Master“) laukiamas su nekantrumu.

Apie ką pasakoja šis filmas? Antrajame pasauliniame kare atitarnavęs charizmatiškas intelektualas Lancasteris Doddas grįžęs namo įkuria religinę organizaciją, kuri, kaip jis tikisi, suteiks naują prasmę jo gyvenimui. Vyrui, visų vadinamam Mokytoju, padeda jaunas pasekėjas Freddie. Kiek teko skaityti atsiliepimų, tai nelengvas filmas, to vien reikia tikėtis iš religinės temos.

 

Filmo scenarijus sukurtas remiantis Thomaso Pynchono knyga „Inherent Vice“. Beje, „Mokytojas“ nufilmuotas 65 mm kino juosta, ir yra pirmas fiksinis filmas, nufilmuotas tokiu būdu nuo 1996 metų, kuomet režisierius Kennethas Branaghas sukūrė filmą „Hamletas“. O filmo anonsas išties puikus – įtrauksime jį į geriausių anonsų dešimtuką.

Kada „Mokytojas“ pasieks Lietuvos kino ekranus, kol kas nežinome. Tačiau Venecijos kino festivalio žiūrovai filmą galėjo pamatyti rugsėjį.

4. ATSKALŪNO LAIŠKAI / THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER

Greitai pasirodysiantį filmą „Atskalūno laiškai“ („The Perks of Being a Wallflower“ ) atradau netikėtai, o įvedus į lietuvišką google sužinojau, kad knyga, pagal kurią sukurtas filmas – StephenO Chbosky „Atskalūno laiškai“ – yra išleista ir lietuvių kalba. Beje, knygos autorius Stephenas Chbosky yra ir šio filmo režisierius.

Grįžkime prie filmo. Daugelį jis sudomins dėl hariopoteriškos aktorės Emmos Watson, mus taip pat patraukė jauno aktoriaus Ezra Miller, kurį jau matėme filme „Mums reikia pasikalbėti apie Keviną“ (2011), pavardė.

„Atskalūno laiškai“ – tai istorija apie vienus paauglio gyvenimo metus. Pagrindinis filmo herojus, penkiolikmetis Charlie (aktorius Loganas Lermanas) nuolat siunčia laiškus tikru paštu visai nepažįstamam žmogui.

Laiškuose jis išpasakoja savo sunkias dienas ir yra labai atviras. Bent jau tokia istorija pasakojama knygoje, o filme išplėtojama Charlie meilės Sam (aktorė Emma Watson) meilės linija. Sam kartu su įbroliu Patricku (aktorius Ezra Milleris) pradeda rūpintis problemų kamuojamu Charlie.

Nors gali atrodyti, jog šis filmas skirtas paauglių ar MTV auditorijai, kiek teko skaityti iš atsiliepimų – „Atskalūno laiškai“ verti kiekvieno dėmesio. Mes visi buvome ar dar esame paaugliai, su tomis pačiomis problemomis ir bėdomis.

„Atskalūno laiškai“ pasaulio kino teatruose pasirodys spalio mėnesį. Beje, vienas iš filmo prodiuserių – pats Johnas Malkovichius.

5. RŪDYS IR KAULAS / DE ROUILLE ET D’OS

Artimiausiu metu kino ekranus pasieks išties dėmesio vertas filmas. Bent jau taip atrodo iš filmo anonso ir puikių aktorių. Jūsų dėmesiui – prancūzų režisieriaus Jacqueso Audiardo (kai kas jau pažįsta jį kaip filmo „Pranašas/A Prophet“) darbas „Rūdys ir kaulas“ („De rouille et d’os“).

Apkaltintas savo jauno sūnaus, kovotojas Ali (aktorius Matthias Schoenaertsas) palieka Belgiją ir išsikrausto gyventi pas savo seserį ir jos šeimą. Ten jis susipažįsta su banginių dresuotoja Stephanie (aktorė Marion Cotillard), kuri po siaubingos avarijos netenka abiejų kojų. Vyras nepalieka Stephanie ir rūpinasi ja net ir be kojų.

Nepamirštama scena, kurioje Ali pasiūlo Stephanie paplaukioti vandenyne. „Tu suvoki, ką sakai“, – nustemba moteris. Taip, jis suvokia ir išmoko Stephanie plaukti rankomis.

Kažkas žavingo, filmų „Skafandras ir drugelis“, „Neliečiamieji“ ir „Café de Flore“ mišinys. Ir, žinoma, banginiai. Laukiame labai.

Filmas daugumoje šalių kino teatrų pasirodys iki metų pabaigos.

6. MEILĖ / AMOUR

Režisieriaus Michaelo Haneke pristatinėti nereikia. Jį puikiai žinome iš filmų „Baltas kaspinas“, „Pakvaišę žaidimai“, „Pianistė“…

Ir visi žinome, jog pavasarį Kanų kino festivalyje filmas „Meilė“ („Amour“) buvo apdovanotas „Auksine palmės šakele“. O visai neseniai dar vieną Palmę Haneke gavo už filmą „Baltas kaspinas“.

Filmas meilė „Meilė“ pasakoja istoriją apie Žoržą ir jo mirštančią žmoną Aną. Pagrindinius vaidmenis atlieka 81 metų aktorius Jeanas-Louisas Trintignantas ir 85 metų Emmanuelle Riva (ją pamenate iš filmo „Hirošima, mano meile“ (Hiroshima mon amour).

7. ANNA KARENINA

Legendinę Levo Tolstojaus knygą „Anna Karenina” turbūt skaitė dauguma. Ir ne vienas turbūt matėte kokią tai vieną šios knygos ekranizaciją, kurių išties yra ne viena ir ne dvi (pagal šį sąrašą sukurta 12 Anos Kareninos kino adaptacijų).

Kažkada teko akimis permesti vieną anglišką Anos Kareninos filmo versiją. Įspūdis buvo nekoks, nes užsieniečiams sunkiai sekėsi perteikti Anos laikų Rusijos dvasią. Nematėme 1997 metų Anos Kareninos versijos su aktore Sophie Marceaux, dauguma teigia, jog ji puikiai suvaidino Aną, kiti kaip tik – mano, jog prancūzė šiam vaidmeniui buvo per blanki.

Tačiau naujoji režisieriaus Joe Wrighto Anos Kareninos versija daug žadanti. Visų pirma, dėl aktorės Keiros Knightley, kurios charizma labai tinka dramatiškai Anos asmenybei, filme Anos vyrą vaidina Jude’as Law – puikus aktorius.

Daug žada ir pačio režisieriaus Joe Wrighto ankstesni filmai – „Pride & Prejudice”, „Atonement”. Tai taip pat kostiuminės dramos, kuriose irgi vaidino Keira.

Filmas kino teatruose pasirodys žiemos pabaigoje. Lietuvoje – 2013 vasarį.

8. VIETA PO PUŠIMIS / THE PLACE BEYOND THE PINES

Aktorius Ryanas Goslingas yra savotiškas fenomenas. Suvaidinęs daugybėje skirtingų filmų, šis liūdnų akių aktorius turbūt bet kokį naują filmą padarytų sėkmingu (greitai aktorius debiutuos ir kaip kino režisierius).

Šį kartą Ryaną pamatysime „Vieta po pušimis“ („The Place Beyond the Pines“ ), kurio režisierius kartu su Goslingu jau sukūrė filmą „Blue Valentine“ .

„Vieta po pušimis“ – tai kriminalinė drama apie kaskadininką motociklininką Luke’ą, kuris sužinojęs jog jo buvusi mergina Romina augina jo sūnų, grįžta į savo gimtąjį miestą. Didžiausia problema, jog Romina jau spėjo ištekėti už kito vyro. Tačiau Luko meilė atrastam sūnui tokia stipri, jog jis nusprendžia plėšti bankus, kad galėtų paremti jį finansiškai.

Galbūt scenarijus skamba labai panašiai į filmo, kuriame taip pat vaidino Goslingas, istoriją – „Drive“ taip pat pasakojo apie lenktynininką, kuris pateko į bėdą plėšdamas banką. Tačiau kiek teko skaityti komentarus apie šį filmą – panašumų su „Drive“ jis beveik neturi.

Beje, kaip teigia režisierius Derekas Cianfrance, filmą sukurti jį įkvėpė jo pačio sūnaus laukimas.

„VIETA PO PUŠIMIS“ ANONSO KOL KAS DAR NĖRA, TAČIAU SIŪLOME PAŽIŪRĖTI INTERVIU SU REŽISIERIUMI DEREKU CIANFRANCE’U. KINO TEATRUS FILMAS TURĖTŲ PASIEKTI SAUSIO VIDURYJE.

9. THE ANGEL’S SHARE

„The Angels’ Share“ – tai škotų režisieriaus Keno Loacho filmas apie jaunus škotus, jų nusikaltimus ir prabangų gėrimą viskį.

Apsvaigęs nuo narkotikų jaunasis škotas Robbie žiauriai sumuša nekaltą vaikiną, vos ne vos išvengia kalėjimo ir ruošiasi būsimai tėvystei su savo mergina Leonie. Už nusikaltimą Robbie paskiriami viešieji darbai, kuriuose jis susipažįsta su naujaisiais draugais Rhino, Alberto, Mo ir ypač rūpestingu prižiūrėtoju Harry. Apsilankęs pas Harry namuose ir pirmą kartą paragavęs viskio, vaikinas nustebina savo gera uosle ir skoniu. Harry pasiūlo savo prižiūrimiems darbininkams nuvykti į viskio degustaciją, nuo kurios ir prasideda keista ketveriulės viskio odisėja. Arba tiksliau, didysis viskio nusikaltimas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„The Angels’ Share“ patartina žiūrėti su angliškais titrais, nes vietomis škotiškas akcentas sunkiai suprantamas. Beje, garantuojame, jog po šio filmo užsimanysite paragauti viskio. Taip pat užsimanysite nuvykti į Škotiją ir pakopinėti po ypač gražius jos kalnus.

Filmas pasaulio kino teatruose pasirodė rugsėjį, o kada premjera Lietuvoje – kol kas nežinome.

10. TAS PATS LORENCAS / LAURENCE ANYWAYS

Šių metų Kanų kino festivalyje pristatytas jauno kanadiečių režisieriaus Xaviero Dolano filmas „Tas pats Lorencas“ („Laurence Anyways“) pasakoja istoriją apie 35 metų vyriškį Laurence, kuris vieną dieną nusprendžia pasakyti savo sužadėtinei Fred, jog nori tapti… moterimi.

Toliau visas filmas vystosi aplink poros santykius besistengiant susitaikyti su vyro virtimu moterimi. Tad, kaip supratote, visa filmo istorija sutelpa į vieną sakinį: „Aš noriu būti moteris“.

Beveik tris valandas trunkantis filmas patiks vizualaus kino gerbėjams. Beje, turbūt dauguma matė Xaviero Dolano filmą „Įsivaizduojamos meilės“ („Les amours imaginaires“). Ir jei patiko pastarojo stilistika ir režisūra – drąsiai keliaukite į kino sales (tokius filmus patartina žiūrėti tik kino teatruose).
p.s. Kino kritikai Xaviero Dolaną vadina kanadiečių Pedro Almodovaru.

11. ŠEŠĖLIŲ ŠOKĖJA / SHADOW DANCER

„Šešėlių šokėja“ („Shadow Dancer“) – britų, per brūkšnelį airių trileris, kurį režisavo Jamesas Marshas. Tai pirmasis vaidybinis dokumentinių filmų kūrėjo J.Marsho kino darbas, prieš tai jis sukūrė dokumentinę juostą „Žmogus ant lyno“ – „Man on Wire“ (2008), kuri jam pelnė Oskaro apdovanojimą (beje, režisierius  2009 metais lankėsi ir Lietuvoje – kino festivalyje „Scanorama“).

„Šešėlių šokėja“ buvo sukurta remiantis BBC žurnalisto Tomo Bradby knyga apie 1990 metų įvykius Šiaurės Airijoje. Žurnalistas pats parašė filmo scenarijų ir, kiek teko skaityti, pats rinkosi ir „Šešėlių šokėja“ režisierių. Būtent J.Marsho dokumentinė juosta apie prancūzą Filipą Petit, kuris be jokios apsaugos, nelegaliai, vaikščiojo lynu tarp didžiųjų pasaulio dangoraižių, padarė lemiamą įtaką žurnalisto pasirinkimui.

„Šešėlių šokėja“ pasakoja istoriją apie apie Šiaurės Airijos konflikto 1990 metais sužalotą šeimą, apie Airijos respublikonų armijos (IRA) narę, gelbstinčią sūnų.

Filmas buvo pristatytas šių metų Sundance ir Berlyno kino festivaliuose ir, sprendžiant iš atsiliepimų ir anonso – tai tikrai dėmesio vertas trileris.

„ŠEŠĖLIŲ ŠOKĖJA“ PREMJERA PASAULIO KINO TEATRUOSE PASIRODĖ ARBA DAR PASIRODYS ŠĮ RUDENĮ, O KADA FILMAS PASIEKS MŪSŲ ŠALIES KINO TEATRUS – KOL KAS NEŽINIA.


IR PABAIGAI – DVI LAUKIAMOS LIETUVIŠKOS KINO PREMEJEROS (NORS IR PO 2013 METŲ VARPO, BET VIS TIEK ĮTRAUKĖME Į ŠĮ SĄRAŠĄ).

12. AURORA (VANISHING WAVES)

Režisierės Kristinos Buožytės filmas „Aurora“ (angl. „Vanishing Waves“) pirmiausia nuskynė laurus Europos kino festivaliuose, prieš keletą savaičių 47-ajame „Sitges“ fantastinių filmų festivalyje (Ispanija) filmas buvo išrinktas geriausiu šių metų Europos fantastiniu filmu ir apdovanotas Méliès d’Or prizu. Ir tik po Naujųjų „Aurora“ pagaliau atkeliauja ir į Lietuvos kino ekranus.

„Aurora“ – nuotykinė fatališkos meilės istorija, perteikta per psichologinį techno trilerį. Vykdant sudėtingą mokslinį eksperimentą, kurio pagrindas informacijos perdavimas neuroniniam lygmeny, jaunas, bet santūrus vyras patirs stulbinantį nuotykį komoje esančios moters galvoje. Išlaisvinęs instinktus bei užslopintas fantazijas, jis pradės lėtą metamorfozės procesą.

Ši moderni istorija, vykstanti dvejose skirtingose erdvėse, nagrinėja aistros prigimtį, atskleisdama dualizmo problemą tarp žmogaus kūno (realaus) bei minčių (idealaus) pasaulių.

Pagrindinius vaidmenis filme atliko Marius Jampolskis ir Jurga Jutaitė. Filmo premjera Lietuvoje numatoma 2013 m. sausio 3 d.

13. TYLI NAKTIS

Režisieriaus Mario Martinsono filmas „Tyli naktis“ – tai tikrais įvykiais paremtas pasakojimas apie žmonių tarpusavio santykius, meilės trikampius ir tamsiausius tabu, apie kuriuos garsiai kalbėti vengiame.
Filmas „Tyli naktis“, turintis ir juodosios komedijos, ir dramos, ir meilės istorijos elementų, pastatytas pagal to paties pavadinimo M. Martinsono romaną, kuris skaitytojams buvo pristatytas šiųmetinėje Vilniaus knygų mugėje.

„Tyli naktis“ veiksmas vyksta šių dienų Vilniuje Kūčių vakarą. Ana (akt. Valda Bičkutė) ir Tomas (akt. Leonardas Pobedonoscevas) su savo dviem vaikais ruošiasi vykti pas Tomo tėvus švęsti Išganytojo gimimo. Viskas kaip toje giesmėje – „Tyli naktis, šventa naktis…“ Tačiau pravėrus Tomo tėvų Ričardo (akt. Kostas Smoriginas) ir Nijolės (akt. Dalia Storyk) buto duris patenkame į pasaulį, kuriame visi iš paskutinių jų stengiasi suvaidinti gražią šeimos šventę, apsimetinėdami, išsisukinėdami, sukąsdami dantis, nusukdami į šalį akis. Tylos čia nedaug, šventumo taip pat…

Filmo premjera Lietuvoje numatoma 2013 metų sausio 18 d.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top