Now Reading
„TAI–AŠ“ svečias E. Ljusbergas apie šiuolaikinę muzikos industriją: „Ten daugybė šou elementų ir mažai širdies“ (interviu)

„TAI–AŠ“ svečias E. Ljusbergas apie šiuolaikinę muzikos industriją: „Ten daugybė šou elementų ir mažai širdies“ (interviu)

„TAI–AŠ“ svečias E. Ljusbergas apie šiuolaikinę muzikos industriją: „Ten daugybė šou elementų ir mažai širdies“ (interviu)

Agnė Gecevičiūtė
hallekis.com ir organizatorių nuotr.

Švedas Ewertas Ljusbergas pirmą kartą Lietuvą aplankė Tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio „TAI–AŠ“ metu. Nenusivylęs nei kraštovaizdžiu, nei lietuviais, šią savaitę jis sugrįžo į Vilnių, kur vėl koncertuoja „TAI–AŠ“ publikai. Muzikantas ir komikas už pasirodymus ir folk muzikos puoselėjimą savo šalyje yra įvertintas įvairiais apdovanojimais. Nors koncertus rengia jau keletą dešimtmečių, tai vis dar laiko išbandymu.

Kas Jums, kaip muzikantui, yra iššūkis?

Kiekvienas koncertas. Tinkamai išreikšti dainą ir rasti ryšį su publika visuomet yra sunku.
 
Koks yra keisčiausias pasiekimas jūsų karjeroje?

Vienas svarbiausių įvykių man yra tapimas Jamtlandijos prezidentu. Juo buvau išrinktas dėl savo aktorinių sugebėjimų. Iš tiesų, tai daugiau kaip pramoga, nes Jamtlandija – vietovė viduryje Švedijos, kurios atitikmuo Lietuvoje – Užupio Respublika. Galite perskaityti dešimt Jamtlandijos įstatymų ir palyginti juos su Užupio Respublikos įstatymais – rasite daugybę panašumų.

 

Esate komikas, tad kaip Jūsų gyvenime atsirado muzika?

Mama mėgo dainuoti atlikdama įvairius namų ruošos darbus – skalbdama drabužius netoliese esančiame nedideliame upelyje, sėdėdama prie staklių ir ausdama, valydama namus ar gamindama valgį. Tai būdavo baladės kupinos dramatiškų arba meile perpildytų emocijų. Mane žavėjo tos dainos, todėl greitai jas įsiminiau ir ėmiau dainuoti pats.

Vėliau mano septyneriais metais vyresnis brolis namus užkrėtė džiazu ir bliuzu. Sulaukęs dvylikos, įsigijau savo pirmąją gitarą. Klausiausi brolio įrašų ir pradėjau mėginti groti pats.
 
Nors esate folk muzikos atlikėjas, negalite pasislėpti ir nuo popmuzikos industrijos įtakos. Ką manote apie šiuolaikinę muzikos industriją?

Daugybė šou elementų ir mažai širdies bei intymumo. Iš tiesų, ši industrija – tai verslas, kuriame atlikėjai, pakliuvę į vadybininkų rankas, yra paverčiami prekėmis. Gerbiu tuos muzikantus, kurie turi savo principus ir neparsiduoda muzikos industrijai. Žinoma, ir būnant popmuzikos atlikėju galima kurti kokybišką ir prasmingą muziką. Kiekvienas pasirenka, kokiu keliu nori eiti.


Ewertas Ljusbergas

 
Lietuvoje apsilankėte dalyvaudamas Tarptautiniame dainuojamosios poezijos festivalyje „Tai–aš“. Ko tikėjotės pirmą kartą čia atvykdamas?

Apie Lietuvą žinojau tikrai labai mažai. Šį tą papasakojo Kalis Zvilgmejeris, kuris ir suorganizavo mano pirmąjį apsilankymą čia. Žinojau nedaug, bet tikėjausi ir laukiau susitikimų su kitais atlikėjais iš įvairių šalių naujoje ir nepažįstamoje aplinkoje.
 
Kokius įspūdžius parsivežėte namo?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Atvykęs į Lietuvą pirmiausiai džiaugiausi šiltu publikos sutikimu. Aplankiau ne vieną Lietuvos miestelį – tai buvo unikali patirtis, leidusi susipažinti su šalies istorija, kultūra, kitaip pažvelgti į žmones. Taip pat praleidau nuostabų laiką su Algirdu Klova, Gediminu Storpirščiu ir daugybe kitų lietuvių muzikantų.
 

Būsimi Ewertas Ljusbergas koncertai tarptautiniame dainuojamosios poezijos festivalyje „TAI – AŠ“ įvyks šiandien, penktadienį 18 val., Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje, rytoj, spalio 20 d., šeštadienį, 18 val Kauno valstybiniame lėlių teatre ir 20 val. Vilniuje, restorane „Aula“ ir sekmadienį, spalio 21 d., 18 val.,, festivalio uždarymo koncerte Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Visą tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio „TAI – AŠ“ programą, rasite paspaudę šią nuorodą.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top