Now Reading
Italų bardas S. Cobello: „Lietuvoje kliūva vienintelis dalykas – oras“ (interviu)

Italų bardas S. Cobello: „Lietuvoje kliūva vienintelis dalykas – oras“ (interviu)

Italų bardas S. Cobello: „Lietuvoje kliūva vienintelis dalykas – oras“ (interviu)

Agnė Gecevičiūtė
Organizatorių nuotr.

Lietuviai Stefaną Kobelą pažįsta kaip bardą, prieš penkerius metus pirmą kartą pasirodžiusį Vilniaus Mokytojų namų organizuojame Tarptautiniame dainuojamosios poezijos festivalyje „TAI – AŠ“ ir ilgainiui tapusį nuolatiniu jo dalyviu. Šie metai – ne išimtis. Spalio 15-21 dienomis, muzikantas Lietuvoje koncertuos net keturis kartus.

Stefanas koncertuoja daugelyje šalių, o dainas atlieka ne tik italų, bet ir anglų, rusų, suomių kalbomis. Tačiau vien tik muzikine veikla jis neapsiriboja.

Dirbate žurnalistu, mokytoju, esate žaliųjų judėjimo aktyvistas, projektų koordinatorius, dainų kūrėjas ir atlikėjas. Kodėl neišsitenkate vienoje srityje?

Kiekviena įvardyta sritis prisideda prie mano, kaip žmogaus, augimo. Jei vienos iš šių galimybių tektų atsisakyti, tai jau būčiau nebe aš. Ne kiekvienas sutinka žmones, kurie pasiūlo įsitraukti į pagalbos suteikimą Sibiro našlaičiams arba prisidėti prie legendų ir istorijų apie šamanizmą rinkimą. Negaliu apleisti nė vienos šių veiklų – toks jau mano būdas. Juk gyvenimas per trumpas, kad abejotum.

Kuris iš šių užsiėmimų yra Jums svarbiausias?

Mane tikrai pakeitė savanoriavimas ir bendravimas su našlaičiais, atsakomybė už beglobių vaikų namų veiklą Limoje, tačiau visgi muzika užima svarbiausią vietą.

Kokius potyrius išreiškiate dainuodamas?

Sunkiausia yra mėgautis gyvenimu, bet kartu tobulėti ir profesinėje srityje: išbandyti save kuo daugiau sričių, nebijoti nesėkmių, bandyti atsipirti nuo bedugnės, išbandyti save „purvo voniose“, bet kartu visuomet eiti link savo kelio atradimo.


Stefano Cobello
 
 
Kas jūsų dainose svarbiau – žodžiai ar muzika?

Nesu profesionalus muzikantas – esu bardas: savo dainomis pasakoju istorijas, tad dainų tekstai svarbesni. Žinoma, muzika tarsi atveria vartus į kitą dimensiją, realybę – lyg kelionė į giliai viduje slepiamas emocijas, tačiau tekstas padeda suprasti ir paaiškina muzika kuriamą gyvenimo iliuziją.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kartais savo kūriniuose naudojate ištraukas iš Fabrisio de Andre dainų. Kokią įtaką Jums padarė vienas žymiausių Italijos bardų?

Augau klausydamasis šio didžio menininko dainų. Jos unikalios – niekas negali to atkartoti. Tačiau aš stengiuosi eiti savo keliu – švelniu, subtiliu, bet kupinu poezijos ir meilės gyvenimui ir bandyti tai daryti taip pat jautriai bei profesionaliai, kaip tai pavyko Fabrisio.

Esate nuolatinis Tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio „Tai – aš“ dalyvis. Kaip tai prisidėjo prie Jūsų, kaip muzikanto, augimo?

Išliko daugybė gerų prisiminimų koncertuojant įvairiuose Lietuvos miestuose. Ne tik susipažinau su nuostabiais atlikėjais, bet ir susiradau naujų draugų, su kuriais galėjome bendrauti muzikos pagalba. Man, kaip muzikantui, tai padarė neįkainojamą įtaką. Už tai visada būsiu dėkingas šiam festivaliui.


Stefano Cobello pasirodymas festivalyje „TAI – AŠ“ 2010 m.

 
Ir visgi, kas įsiminė labiausiai?

Lietuvoje man patiko, bet didžiausią įspūdį padarė žmonės – kelyje teko sutikti tik ypatingas, kūrybingas asmenybes, tuos, kurie išmano šalies kultūrą, istoriją ir geba ją įdomiai perteikti. Kaip ir daugumai iš pietų atvykusių užsieničių, kliuvo vienintelis dalykas – oras. Ypač žiemą, kai nuolat tenka susidurti su saulės stygiumi ir ankstyvomis sutemomis.
 
Stefano Cobello koncertai tarptautiniame dainuojamosios poezijos festivalyje „TAI – AŠ“ įvyks spalio 15 d., pirmadienį, Vilniuje, gyvosios muzikos klube „Aula“, spalio 16 d., antradienį, Širvintų kultūros centre, spalio 17 d., trečiadienį, skapiškio kultūros namuose, spalio 18 d., ketvirtadienį, Pasvalio krašto muziejuje.

Visą tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio „TAI – AŠ“ programą, rasite paspaudę šią nuorodą.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top