Festivalis „Insanitus“: eksponatus ne tik galima, bet ir reikia liesti (pirmos dienos apžvalga, foto, video)

Laikas.lt
Organizatorių nuotr.

Vakar, spalio 11 d., buvusiose „Lituanicos“ gamyklos patalpose prasidėjo festivalio „Insanitus“ renginiai. Būtent mažojo savaitgalio vakaras buvo skirtas meninės programos pristatymui.

Oficialus parodos atidarymas džiugino žmonių gausa ir susidomėjimu eksponatais, atkeliavusiais iš įvairių pasaulio šalių. Naujausias technologijas žymintys darbai stebino netikėtu jų pritaikymu urbanistinėse fabriko erdvėse. 
 
Oficialus parodos atidarymas
 
Parodos atidarymo renginyje dalyvavę festivalio organizatoriai, meno vadovai bei rezidencijos „Lituanica“ kuratorės, pristatė parodas, kurios veiks tik dvi dienas bei menininkus jau antrą savaitę reziduojančius ir kuriančius Kaune. Organizatoriai dėkojo LR Kultūros ministerijai ir Kauno savivaldybei, kurios padėjo įgyvendinti šį projektą, pabrėžiant, jog šių metų programa, sutraukusi daugybę užsienio menininkų, yra didesnė nei bet kada anksčiau.
 
Eksponuojami darbai stebina ne tik savo masyvumu bei netradicinių technologijų panaudojimu, bet ir stipraus įspūdžio bei netikėtumo sukėlimu. Didžioji dalis ekspozicijos leidžia interaktyviai dalyvauti lankytojams, todėl, kaip minėjo festivalio meno vadovė Vaida Stepanovaitė-Borisienė: „Eksponatus ne tik galima, bet ir reikia liesti, ne taip kaip paprastame meno muziejuje“.
 
Tai ir suskubo daryti gausiai susirinkę lankytojai. Jie noriai ėmė instaliacijas į rankas ir eksperimentavo, leidosi savotišką kelionę po į iliuzijų pasaulį. Kaip užsiminė parodos apžiūrėti atėjusi Gintarė: „Apžiūrėjusi šiandien instaliacijas, pasijaučiau kaip Berlyne“.
 
Naujiena – menininkų rezidencija „Lituanica“
 
Viena didžiausių naujienų, kurias šiais metais įgyvendino „Insanitus“, yra tarptautinė menininkų rezidencija, kurioje beveik dvi savaites gyveno ir fabriko „Lituanica“ erdvėse kūrė menininkai iš Italijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Vengrijos bei Izraelio. Kūrėjai inspiracijų sėmėsi ne tik Kauno miesto aplinkoje, bet ir nuvykę į pajūrį, ten susitiko su Nidos meno kolonijos rezidentais.
 
Po ilgų pasiruošimo darbų, vakar šie menininkai su džiaugsmu atidarė parodą. „Labai džiaugiuosi šia galimybe pristatyti savo kūrybą Kaune, taip pat susitikimu su kartu dirbančiais kūrybiškai žmonėmis“, - trumpai pasisakė vienas iš rezidencijos „Lituanica“ dalyvių Lee Mcdonald iš Didžiosios Britanijos, „Insanitus“ parodoje pristatęs unikalų darbą pavadinimu „Sonic Reverber“. 


Lee Mcdonald „Sonic Reverber“

 
Pastarasis sukėlė didžiulį lankytojų susidomėjimą, traukė žiūrovus ne tik savo masyvia išvaizda, bet ir galybe dalyvauti šioje interaktyvioje instaliacijoje specifiškai sustiprinančioje jos dalyvio balsą, sukeliant tam tikrą aido efektą. 
 
Kitas rezidencijoje gyvenęs ir kūręs menininkas – Ilan Katin atvyko iš Berlyno. Pats kūrėjas prisipažino besidomintis labai įvairiomis meno sferomis, nuo grafinio dizaino ir iliustracijų iki instaliacijų meno. Beveik visą pastarąjį dešimtmetį Ilan Katin dirba su mapping technika. Festivalyje menininkas pristatė išskirtine technika atliktą daugiasluoksnę instaliaciją pavadinimu „Counter.Canonical“, kuri buvusio fabriko erdvėse sukūrė nepaprastą geometrinę iliuziją.
 
Italo Raffaele Fiorella darbai buvo eksponuoti daugelyje tarptautinių parodų, jis neapsiriboja viena kūrybine sritimi, tad ir festivalio „Insanitus“ metu jis pristatys ne vieną darbą. Menininko sukurta projekcija „Micromacromondi„ atkeliavusi iš Tarptautinės Maskvos Jauno meno bienalės, sukuria keistą įspūdį stebint miniatiūrinį žmogaus egzistencijos trapumo atvaizdavimą.


Raffaele Fiorella darbas

 
Antrasis italo darbas pavadinimu „Landscapes“ yra tęstinis projektas, pradėtas Italijoje ir vystytas Kinijoje, o Lietuvoje papildytas priklausomai nuo Kauno miesto urbanistinio peizažo bei aplinkos įkvėptų idėjų. Ši instaliacija – tai makabriškas statiškų šešėlių teatras, sukurtas iš „Lituanicos“ fabrike rastų plytų ir kartono karpinių bei nufilmuotų realių Kauno gyventojų atvaizdų.
 
Dar vienas rezidencijos „Lituanica“ dalyvis izraelietis video menininkas bei fotografas Guy Yitzhaki „Insanitus“ festivalyje pasireikš net keliose meninėse srityse. Parodoje menininkas pristatė du sensorinius darbus, vienas iš jų pavadinimu „Little House“, kuriuo menininkas bando pabrėžti šiek tiek sarkastišką idilės vaizdavimą, pasitelkdamas idėją, kad kartais daiktai geriau atrodo, kai į juos žiūrėti per atstumą. Antras menininko darbas - „Interactive Sketchbook“, kurtas kartu su kolege iš Izraelio Einat Amir, nukelia į trimatės dimensijos tyrinėjimų erdves, čia parodos lankytojai patys gali savotiškai įsitraukdami į ekspozicijos kūrimo procesą.
 
Be šių dviejų parodų Guy Yitzhaki kurs 3D video mapping projekcijas festivalio penktadienio muzikinės programos metu bei prisidės prie specialiai „Insanitus“ festivaliui sukurtos eksterjero 3D mapping projekcijos, kuri bus rodoma fabriko „Lituanica“ vidiniame kieme.
 
Meninė programa
 
Neskaitant rezidentų kūrinių parodoje buvo pristatyta dar ne viena ekspozicija bei meninė atrakcija. „Fluxus Ministerijos“ patalpose buvo eksponuojami įspūdingi fotomenininkų Jamie House (Didžioji Britanija) ir Nicola Zolin (Italija) darbai.
 
Ši tarptautinė paroda buvo papildyta ir lietuvės menininkės Gretos Milevičiūtės šviesos lūžių instaliacija pavadinimu „Untitled“, kuri traukte traukė parodos lankytojus užsukti į mažą kambarėlį kuriame dėjosi spalvingi stebuklai. 
 
„Insanitus“ pasiūlė ne tik didelę parodą, bet ir plačią kultūrinę programą. Visą vakarą vyko įvairūs renginiai, tokie kaip „Interaktyvaus miesto kino“ programa, kurios metu buvo galima ne tik pažiūrėti filmus „Stebuklų Laukas“ (rež. Mindaugas Survila) bei „Laisvė kurti“ (rež. Evaldas Jansas), bet ir susitikti su jų režisieriais. 
 
Paskaitoje „History of video mapping“, apie šiame festivalyje itin aktualią 3D mapping technologiją bei jos istoriją, išsamiai papasakojo vizualiųjų menų komandos Bordos.ArtWorks narys, 3D vizualiųjų menų kūrėjas ir lektorius iš Vengrijos Zsolt Laszlo Bordos. 
 
Kūrybinių sprendimų komanda Cechas lankytojams leido nukeliauti į „Praturtintos realybės“ žaidimų dimensiją. Vakarą vainikavo ir savotišką įvedimą į penktadienio muzikinę programą surengė grupė „Sheep Got Waxed”.
 
Laukia įspūdinga penktadienio naktis
 
Sėkmingai pradėję pirmąją festivalio dieną, organizatoriai nekantriai lauks lankytojų penktadienį „Fluxus Ministerijos“ erdvėse, kurias žada sudrebinti neeilinių muzikos atlikėjų repertuaru iš užsienio šalių ir Lietuvos. Kaip teigė festivalio organizatorius Žilvinas Širka: „Jei patiko ketvirtadienio meno programa, tai penktadienis turėtų patikti trigubai“. Rytoj naktį Kaune pasklis garsas perskrodžiantis tamsą.
 
Keturiose muzikinėse erdvėse pasirodymus surengs grupė „Breton“ iš Didžiosios Britanijos, švedų projektas „Niva“, švedų ir norvegų grupė „Postiljonen“, elektroninės muzikos scenos senbuvis iš Olandijos – Legowelt ir „Modeselektor“ leidybinei kompanijai „50 Weapons“ atstovaujantis vokietis Phon.O.
 
Muzikinė repertuarą papildys ir daug žinomų grupių bei DJ iš Lietuvos. Ant scenos bus galima išvysti ir išgirsti tokias grupes kaip „Freaks on Floor“, „Without Letters“, „Rasabasa“, kauniečius „Candee Train“, grupę „Dubenėlis“, elektroninės muzikos prodiuserį 96wrld ir daugelį kitų.

Festivalio muzikinės dalies pristatymas:

 
Kartu su muzikine dalimi festivalyje netruks vizualiųjų menų, įvairių žaidimų kambarių ir, žinoma, 3D mapping technika atliekamų video projekcijų ant masyvių konstrukcijų pastato viduje bei ant eksterjero fabriko „Lituanica“ vidiniame kieme.

Galerijoje - kadrai iš pirmosios „Insanitus“ festivalio dienos:

2012, Insanitus, kaunas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai