Now Reading
Sangrija. Ispaniškas vasaros skonis!

Sangrija. Ispaniškas vasaros skonis!

Sangrija. Ispaniškas vasaros skonis!
Mintimis trumpam nusikelkite į temperamentingąją Ispaniją. Nuo karščio mirguliuojantis peizažas, nesibaigianti siesta, bulių kautynės, ryškioms flamenko šokėjoms akomponuojanti gitarų muzika, puikus maistas ir stiklas lengvai svaigios sangrijos.
 
Kaitrią popietę ji dar labiau nugramzdina į sapnui artimą būseną, o vėlų vakarą pripildo širdis džiugaus nerūpestingumo. Ispanišką sangrijos vakarą nesunkiai galite surengti ir namuose. Juolab, kad šis gėrimas gana atviras interpretacijoms — pasikliaudami savo skoniu ir skirtingomis dalimis maišydami pagrindinius ingridientus, lengvai pasigaminsite tiek sunkesnį, tiek lengvesnį variantą.
 
Sangrija paprastai apibūdinama kaip nestiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas iš vyno, vaisių ir šlakelio brendžio, romo ar stipraus likerio. Žinoma, apibūdinimas „nestiprus“ kartais gali būti labai apgaulingas — sangrijos stiprumas ir skonis priklausys nuo to, kokios rūšies sudedamąsias dalis pasirinksite ir kokiomis proporcijomis jas maišysite.

Koks vynas tinkamiausias? 

Jei ruošiatės gaminti klasikinę sangriją, jis visų pirma turėtų būti raudonas. Tuo tarpu ką pasirinkti iš pastarųjų, priklausys nuo jūsų skonio ir piniginės. Žinovų teigimu, tradiciniam receptui paprastai naudojamas legvas, sausas, jaunas ir nebrangus vynas. Ispanai dažniausiai renkasi vyną iš Rioja provincijos, gaminamą iš Tempranillo arba Grenache vynuogių. Prancūziškų vynų gerbėjams rekomenduojame Gamay arba Beaujolais, itališkų — Grignolino, Bardolino, Dolcetto, Freisa arba Lambrusco rūšis.

Kiti ingridientai 

Antras dalykas, būtinas gerai sangrijai paruošti, tai įvairių vaisių gabaliukai. Apelsinai, citrinos, persikai, nektarinai, vynuogės, mangai, melionai, obuoliai, kriaušės, ananasai, uogos — čia tiks viskas, ką mėgstate. Kai kurie teikia pirmenybę tik citrusiniams vaisiams arba persikams ir nektarinams (receptas, būdingas kai kuriems Šiaurės Ispanijos regionams). Taisyklių, kiek tiksliai vaisių turi būti sangrijoje, nėra. Pjaustykite jų tiek, kiek atrodo tinkama jums.
 
Paskutinis būtinas sangrijos ingridientas — tai stiprus alkoholinis gėrimas. Jis pilamas dėl aromato ir stiprumo. Dažniausiai naudojamas brendis, tačiau jį puikiai pakeis romas arba stiprus likeris. Pastarasis sangrijai suteiks netgi šiokio tokio saldumo. Su buteliu vyno paprastai maišoma 100—150 ml pasirinkto gėrimo. Tačiau ir čia negalioja griežtos taisyklės — atsižvelgdami į savo skonį ir poreikius, jo galite atseikėti daugiau arba mažiau.
 
Jei jau užsiminėme apie saldumą… Ar sangrija turėtų būti saldinama? Panašu, kad vieningos nuomonės šiuo klausimu paprasčiausiai nėra. Vieni tvirtina, kad gaminant klasikinį variantą nededami jokie saldikliai. Kiti pataria sangriją gardinti cukraus sirupu arba skystu medumi. Nepasakysime nieko naujo primindami, kad geriausias receptas yra tas, kuris skaniausias. Taigi rinktis jums.

Vasariškos variacijos 

Nepaslaptis, kad karštą vasaros dieną norisi ne tik gardaus, bet ir gaivaus gėrimo. Būdų pasigaminti vasarišką sangriją yra ne vienas ir ne du: vieni ją šaldo ledo kubeliais, kiti skiedžia gazuotu vandeniu arba vaisių sultimis. O ar girdėjote apie baltąją sangriją? Jos gaminimo principas visiškai toks pats, kaip ir klasikinio varianto, tik vietoj raudonojo vyno naudojamas baltasis. Gindamiesi nuo kaitros, į gėrimą pilkite ir mažesnę stipriųjų alkoholinių gėrimų porciją. „Sunkesnis“ sangrijos variantas kur kas labiau tiks vėsiems rudens vakarams.

Serviravimas

Turbūt ne kartą matėte, o gal ir gėrėte sangriją, supiltą į didelius stiklinius ąsočius. Toks serviravimo būdas išties patogus ir estetiškas, tačiau jei šio gėrimo gaminimą norite paversti pagrindiniu vakaro akcentu, nepamirškite tradicinio didelio dubens su samteliu. Tokiame inde bus patogu sumaišyti visus ingridientus, o jūsų svečiai galės nuolat draugiškai pasipildyti stiklines.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top