Kaip rasti laiko treniruotėms?

Sportokuras.lt

Darbas, šeima, draugai, mokslai, hobis, namų ruoša… Egzistuoja šimtai išsisukimo nuo treniruotės būdų. Puikiai suprantame, jog mūsų visų gyvenimo ritmas darosi vis spartesnis, o dienotvarkė – užimtesnė. Tikrai nenorime savo skaitytojų raginti atsisakyti kažkurios mėgiamos (arba privalomos) veiklos vien tam, jog atrasti laiko mankštai. Aukojimąsis gali paversti sportą nekenčiama prievole, kuri atima iš mūsų malonumą ir motyvaciją stengtis.

Vietoje to, jog kažko atsisakytumėte ar numotumėte ranka į fizinę veiklą, geriau perskaitykite žemiau pateiktus patarimus, padėsiančius atrasti laiko savo sveikatai net ir smarkiai nekoreguojant dienotvarkės. Jog būtume gražesni, užtenka vos valandos!

Peržvelkite savo dienotvarkę

Iš anksto mintyse apsvarstykite savo standartinę dieną – kada keliatės, kaip keliaujate į darbą ar mokslus, kiek laiko trunka pietų pertrauka, kelintą valandą grįžtate namo, kiek laiko paprastai skiriate buvimui su šeima, draugais… Iš anksto pabandykite įžvelgti laisvo laiko tarpus, kurie galbūt atsiranda kiekvieną dieną, tačiau dažniausiai yra išnaudojami tik tuščiam sėdėjimui prie kompiuterio arba galvojimui „ką čia nuveikus“.

Atsikelkite pusvalandžiu anksčiau

Jeigu ne pusvalandžiu, tai bent keliomis minutėmis. Net mažai laiko užimantys tempimo pratimai padės suaktyvinti kraujotaką, išjudinti medžiagų apykaitą ir pabudinti organizmą. Pramiegojote? „Sporto kuro“ narys Tomas šią problemą sprendžia bandydamas padaryti špagatą valant dantis. Kojos juk laisvos, kol laikote dantų šepetuką, tiesa?

Tuo tarpu mažesni miegaliai dar ir spės pabėgioti – per pusvalandį lėtu tempu ir nepavargstant galima nubėgti net 5 kilometrus.

Kelionė į darbą gali būti aktyvi

Jeigu Jūsų darbovietė ar švietimo įstaiga nėra kitame miesto gale ir ją pasiekti užtenka keliasdešimties minučių ėjimo pėsčiomis – kurių galų važiuojate automobiliu? Jei pakeliui nereikia į darželį nuvežti vaikų ir netrukdo pliaupiantis lietus, sėskite ant dviračio. Pabuvę lauke ne tik kad vos įėję į ofisą nepulsite dėti galvos ant klaviatūros ir miegoti toliau, bet ir padarysite paslaugą gamtai.

Treniruokitės per pietų pertrauką

Visą rytą prasėdime darbe ar moksluose vien tam, jog atėjus pietų metui ir vėl sėdėtume – tik prie stalo su maistu? Tai tiesiog nelogiška. Per pertrauką pailsėti turi ne tik mintys, bet ir kūnas. Daugelio pietų metas trunka apie valandą, nors iš anksto pasiruoštam patiekalui suvalgyti užtenka vos 10-15 minučių. Aplenkite įvairias kavines ir geriau pietaukite namuose pasigamintu maistu, išsinešę jį į netoliese esantį parką ar miesto aikštę.

Susiraskite bendraminčių tarp kolegų, kuriems grynas oras yra maloniau už triukšmingą maitinimo įstaigą ir vis neateinančią padavėją. Juk kol ji sukasi tarp kitų klientų ir Jus pamiršta, galėtumėte nužingsniuoti kelis kilometrus ir tuo pačiu metu sutvarkyti reikalus banke, apmokėti sąskaitas už telefoną ir apsipirkti drabužių parduotuvėje.

Namų ruoša – taip pat sportas

Darydami įprastus namų ruošos darbus, galite juos šiek tiek apsunkinti. Valydami grindis ar rinkdami vaiko išmėtytus žaislus darykite pritūpimus, jei turite nuosavą kiemą – dažniau pjaukite žolę ar apkarpykite gyvatvorę, šiukšles neškite ne į artimiausią konteinerį, o esantį kitame kieme ir t.t.

Netgi važiavimas į parduotuvę gali tapti sportu – pasistatykite automobilį pačiame tolimiausiame aikštelės kampe ir eikite iki durų pėsčiomis. Kol kas atrodo lengva ir visai neprimena fizinės veiklos? Palaukite, kol išėjus reikės be vežimėlio pagalbos nusinešti visus pirkinių krepšius…

Televizoriaus žiūrėjimas nesėdint

Kodėl norint pasižiūrėti per televizorių žinias ar filmą, būtina išsidrėbti ant sofos? Juk darant atsilenkimus akys nėra užrišamos – įsitaisykite priešais ekraną ir galbūt užsimiršę padarysite daugiau atsilenkimų, negu esate įpratę. Tuo tarpu tie laimingieji, kurie namuose turi bėgimo takelį ar stacionarų dviratį, sofą gali iš karto parduoti arba palikti tik tingiems svečiams.

Įtraukite savo šeimą

Užimtiems žmonėms laisvalaikis – šventas metas, kurį skiriame šeimai arba draugams ir tikrai neturėtume jo aukoti sportui. Tačiau negi naiviai manote, jog „šeimos diena“, kuomet daugelis iš mūsų tiesiog susėda prie stalo ir kerta riebius cepelinus, sujungia geriau, nei bendras pasivažinėjimas dviračiais arba piknikas gamtoje?..

Patikėkite – jeigu su antrąja puse ar artimais draugais įprasite vakarais vedžioti po parką savo augintinį, pažinsite vienas kitą labiau nei kiurksodami namie ir susirašinėdami trumposiomis žinutėmis.

Fiksuokite laiką

Pasižymėkite kiekvienos fizinės veiklos trukmę savo telefono užrašų knygutėje. Įtraukite laiką, kurį sugaišote sparčiai eidami į darbą, namie darydami atsilenkimus ar kelis kartus lipdami daugiabučio laiptais. Pasistenkite, jog kiekvieną dieną mankšta užimtų bent valandą.

Susiraskite bendraminčių

Atsikelti ryte iš lovos bus žymiai lengviau, jeigu žinosite, kad už durų laukia bėgioti pasiruošęs kaimynas. Sportavimas su bendraminčiais visada prideda motyvacijos, nes nuvilti savęs mes dažniausiai nebijome, o štai pavesti kitą žmogų yra kiek nejauku.

Jeigu į sveiko gyvenimo kelią įtrauksite ir savo mylimąją/mylimąjį, galėsite pamiršti tokius priekaištus kaip „ir vėl eini į sporto salę vietoje to, jog pabūtum su manimi?..“

Kartojome ir kartosime – bet koks aukojimas yra nepateisinamas ir greitai pavers treniruotes nekenčiama prievole. Būkite gražūs ir sveiki tik todėl, jog tai malonu!

kaip rasti laiko treniruotėms, sportas, treniruotės

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai