Now Reading
Vilniaus dokumentinių filmų festivaliui įsibėgėjant: naujos pažintys ir susitikimai

Vilniaus dokumentinių filmų festivaliui įsibėgėjant: naujos pažintys ir susitikimai

Vilniaus dokumentinių filmų festivaliui įsibėgėjant: naujos pažintys ir susitikimai

Laikas.lt
Nuotraukoje – režisierius J. Buemelis

Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF) dar tik pasiekė pusiaukelę, tačiau jo organizatoriai jau gali daryti kai kuriuos apibendrinimus. Pasak jų, žiūrovams išties paliko įspūdį festivalyje viešėjęs iškilusis Rusijos dokumentinio kino kūrėjas Viktoras Kosakovskis, kurio filmai pritraukia pilnas sales išskirtinio kino ieškančių žiūrovų, susidomėjimą kelia ir garsiųjų bitnikų – Jacko Keroauco, William S. Burroughso, Alleno Ginsbergo – kinematografiniai portretai.

Festivaliui ritantis į antrąją pusę, organizatoriai žada naujų filmų – akcentų ir netikėtų susitikimų. Ieškančius naujų potyrių kine ir netradicinių istorijų, VDFF rengėjai kviečia į pagrindinės programos filmą „66 mėnesiai“ (2011). Jį ketvirtadienį „Skalvijos“ kino centre pristatys svečiai iš Didžiosios Britanijos – filmo režisierius James Buemelis ir prodiuseris Gordonas Wilsonas.
 
„66 mėnesiai“ – tai filmas, nežadantis lengvo žiūrėjimo; VDFF organizatoriai pusiau juokais, pusiau rimtai jį priskiria prie dokumentinio kino hardcor‘o, mat ne kiekvienas pajėgus iki galo pažiūrėti šį dokumentinį pasakojimą. Jo herojai – Nigelas ir Robbie iš vadinamojo socialinio paribio. Filme keliami klausimai apie prievarta grįstų santykių prigimtį, dvasinę negalią ir visuomenės pareigą rūpintis atstumtaisiais.
 
„Tai – meilės istorija. Tačiau ta meilė, santykis, kuris atvaizduojamas, yra toli nuo sveiko proto. Jame daug smurto. Tai, kuo pagrindinis filmo herojus Nigelis dalijosi su partneriu Robiu, buvo tarpusavio priklausomybė. Visgi filmo herojai daug mane išmokė: jie man padėjo užaugti. Daug sužinojau apie blogį ir smurtą, nes galėjau iš arti pažvelgti į šių reiškinių ištakas, priežastis, suvokimą“, – sakė „66 mėnesių“ režisierius J. Bluemelis.
 
„Įdomu tai, kad filmo prodiuseris G.Wilsonas kadaise pats buvo benamis. Vėliau, tapęs prodiuseriu, jis ir supažindino J. Bluemelį su „66 mėnesių“ herojais, padėjo jam su jais surasti bendrą kalbą“, – pastebi Vilma Levickaitė, „Skalvijos“ kino centro direktorė.
 
Ketvirtadienį VDFF žiūrovų taip pat laukia susitikimas su viena garsiausių Latvijos dokumentinio kino režisierių Laila Pakalnina. Rugsėjo 27 d. „Skalvijoje“ ji pristatys pernai sukurtą filmą „33 Senelio Šalčio augintiniai“, o penktadienį pakvies į savo naujausią darbą „Pamišę dėl sniego“. Pasak VDFF rengėjų, tai – smagus, siurrealistiškas filmas apie slidininkus Latvijoje. O penktadienio pavakarę festivalyje viešėsianti estė Kersti Uibo nukels į serbiškame Velika Hočos kaimelyje, Kosove, įsikūrusį vienuolyną („Šita yra diena“, 2011), kur fiksuos kasdienybės tėkmę bei grožį.
 
Penktadienį bei šeštadienį VDFF kūrybinėse kino dirbtuvėse laukiami kino, fotografijos, naujųjų medijų studentai, visi besidomintys dokumentinių filmų kūrimu. Rugsėjo 27 d. dr. Frankas Thomas Meyeris „Skalvijoje“ pristatys dokumentinių filmų kūrimo mobiliaisiais telefonais fenomeną, o rugsėjo 28 d. Sarah Trévillard iš Prancūzijos skaitys paskaitą „Internetiniai dokumentiniai filmai (angl.,web documentaries): pirmieji žingsniai“. Su interaktyvių projektų finansavimo galimybėmis supažindins MEDIA Desk Lietuva vadovas Dominykas Širvinskas.
 
Daugiau informacijos apie VDFF kūrybines dirbtuves http://www.vdff.lt/kurybines-dirbtuves
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top