Now Reading
Praktiški patarimai norintiems bėgioti

Praktiški patarimai norintiems bėgioti

Praktiški patarimai norintiems bėgioti

Sportokuras.lt

Bėgiojimas – turbūt universaliausia ir labiausiai prieinama sporto šaka, ne tik sudeginanti nuo 900 iki 1500 kalorijų per valandą, bet ir tvirtinanti viso kūno raumenis. Taip pat verta paminėti ir teigiamą įtaką kraujotakos ir nervų sistemoms. Bėgdami tvirtiname širdį ir atsikratome neigiamų emocijų!

Deja, daugeliui pradedančiųjų bėgiojimas yra pakankamai sudėtinga veikla. Kad pasiekti pastebimų rezultatų, tuo užsiimti reikėtų ne kelias minutes, o bent pusvalandį. Deja, jeigu anksčiau nesportavote, tai bėgioti tiek ilgai kažin ar pavyks. Pateikiame keletą patarimų, padėsiančių prie savo kuklaus rezultato pridėti kelis papildomus kilometrus.

Sportuokite ne tik bėgiodami

Prieš nubėgant ilgas distancijas, reikia pasirūpinti savo kūnu ir jį paruošti. Nesitikėkite laimėti maratonų, jeigu ilgus metus sėdėjote priešais televizorių su traškučių pakeliu rankose.

Pradėkite nuo važinėjimo dviračiu ar ilgų pasivaikščiojimų. Jei norite dar labiau sustiprinti ir paruošti kojų raumenis – vaikščiokite kalnuotomis vietovėmis ar dar nepramintais takais. Taip taip, ėjimas lygiu asfaltu iki automobilio durelių šiuo atveju nesiskaito kaip mankšta!

Stumkite barjerus tolyn

„Sporto kuras“ kalba iš savo patirties – ilgai nebėgiojus, su pirmaisiais sunkumais galima susidurti jau po kelių minučių. Pradeda trūkti oro, kojos tarsi nebeklauso, o į galvą įkyriai lenda mintys „ir kam aš tai darau, noriu sustoti…“

Tą patiria visi. Tačiau turite įtikinti save – dar viena minutė, dar šimtas metrų, dar keli įkvėpimai… Pirmosios kliūtis pradėjus bėgti – tai dar ne nuovargis, o tiesiog nusiteikimas bei neigiamos mintys. Jokiais būdais nesustokite ir pamatysite, kaip barjerai nyksta patys. Lygiai taip pat, kaip ir kilometrai po Jūsų kojomis. Džiaugsmas pasiekus tikslą yra kur kas didesnis už truputį geliančias kojas.

Sportą paverskite linksma veikla

Net jeigu ir esate labai valingas žmogus, bėgiojimas ant takelio ar pro tas pačias vietoves netrukus atsibos ir Jums. Nuobodulys yra didelis žingsnis nesėkmės link.

Bėgiokite kartu su draugu ar šeimos nariu. Jeigu tokios galimybės neturite, pasitelkite į pagalbą muzikos grotuvą. Tik atsisakykite valso melodijų – tegu per ausines skamba motyvuojanti ir energija trykštanti muzika.

Laikykitės plano

Jei nusprendėte bėgioti tris dienas per savaitę – taip ir darykite. Tik nemanykite, jog apgausite savo organizmą vieną iš treniruočių „netyčia“ praleisdami – sekantį kartą bėgsite kelis kartus sunkiau.

Susiklosčius tikrai sudėtingoms aplinkybėms, pasistenkite praleistą bėgimo seansą kuo greičiau atpirkti – kelkitės kitos dienos rytą ir nesimuistydami riškitės savo sportinius batelius. Padėkosite, kai pro šalį matysite vis greičiau lekiantį kraštovaizdį!

Nepamirškite poilsio

Jeigu per dieną daug vaikštote, o laisvu metu dar ir bėgiojate – privalėsite atrasti bent kelias dienas per savaitę poilsiui. Galvojate, jog kuo dažniau bėgsite, tuo toliau nubėgsite?.. Nuvarginę kojų raumenis jūs tik pabloginsite savo rezultatus.

Be to, poilsio trūkumas gali tapti rimta traumų priežastimi. Bėgiojimas – tai malonumas, o ne skausminga kančia.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pakeiskite aplinką

Jau kalbėjome apie nuobodulį. Bėgdami tomis pačiomis vietovėmis ne tik vėl su juo susidursite, bet ir apskritai prarasite susidomėjimą šiuo sportu. Prisitaikę prie aplinkos, jau žinosite kiekvieno medelio vietą, kiekvieną takelio posūkį ir kiek laiko užtruks nubėgti pasirinktą atkarpą.

Įėję į tokią komforto zoną galite nebesitikėti gerėjančių rezultatų. Iššūkiai reikalingi ne tik kūnui, bet ir mintims – pasirinkite kitą vietovę bėgiojimui arba tiesiog pakeiskite maršrutą tame pačiame parke. Niekada nežinodami kas laukia toliau, greičiau pasieksite savo galimybių ribą.

Nepamirškite kalvų!

Kai renkatės bėgiojimo maršrutą, nevenkite staigių įkalnių ar nuokalnių. Skirtingas kelio dangos pasvirimas treniruoja skirtingus kojų raumenis. Kadangi bėgimas yra universalus sportas, tai ir Jūsų trasos turėtų vingiuoti ne tik į šonus, bet ir aukšyn-žemyn.

Bėgimo tempo kaita

Organizmas greitai pripras prie to, jog per valandą nubėgate 10 kilometrų. Jeigu treniruojatės tris dienas per savaitę, tai turite pakankamai laiko pakaitalioti savo bėgimo ritmą – bent vieną dieną skirkite sprintui, kurio metu bėkite bent pusantro karto greičiau, nei kitomis dienomis.

Žinoma, nubėgsite net kelis kartus mažiau, tačiau nauji iššūkiai – tai visų sporto šakų pagrindas.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top