Now Reading
6 faktai, kurie pravers studentaujant

6 faktai, kurie pravers studentaujant

6 faktai

Nuotr. – Ieva Varkojytė

Liko vos keletas dienų, kai duris atvers auditorijos, duodamos startą studentiškam maratonui. Ir nesvarbu, ar esi „fuksas“, ar trečiakursis, rudenį dažnam teks gyventi savarankiškai. Tik nuo tavęs priklausys, ar po mėnesio kito, kai baigsis tėvų sudėti lauknešėliai, neteks krimsti sausos duonos, o balkone sustatyti tušti alaus buteliai netaps vieninteliu turtu.

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto ekspertai, remdamiesi faktais iš tyrimų apie studentus, pataria, kaip neprapulti išlaidų ir pajamų labirintuose.

Faktas nr. 1

Š.m. rugpjūčio 1 d. Manocreditinfo.lt sistemos duomenimis, daugiau nei 98 tūkst. jaunuolių nuo 18 iki 24 metų amžiaus turėjo pradelstų mokėjimų. Vidutinė pradelsto mokėjimo suma siekė 2156 Lt, o per metus tokio amžiaus skolininkų padaugėjo beveik 40 proc.

Kas dešimtas studentas jau turi finansinių įsipareigojimų. Šiais laikais burtažodis „noriu pinigų čia ir dabar“ veikia puikiai – užtenka brūkštelėti SMS ir jau turi. Tačiau lazda turi du galus. Laiku nepadengtas greitasis kreditas apauga delspinigiais ir baudomis – kuo toliau, tuo sunkiau grąžinti. Net pamiršus sumokėti 20 Lt už „mobiliaką“, galima „užsidirbti“ neigiamą įrašą asmens kredito istorijoje. Kadaise paimtą ir laiku negrąžintą greitąjį kreditą gali tekti liūdnai prisiminti gavus neigiamą atsakymą dėl būsto ar studijų paskolos, kuri išduodama tik turintiems „švarią“ kredito istoriją. Tad prieš nuspręsdamas pasiskolinti, visada apsvarstyk, ar tikrai pajėgsi laiku grąžinti, ar neapmokėtos skolos nesukels rūpesčių ateityje.

Faktas nr. 2

Vidutinės studentų pajamos – 615 litų per mėnesį, o svarbiausias pajamų šaltinis beveik 80 proc. studentų yra tėvų parama.

Kai jaunimo nedarbo lygis – dviženklis, nieko keista, kad studentų gyvenimą finansuoja tėvai. Vis dėlto jų parama piktnaudžiauti nevertėtų. Nejau manai, kad gimdytojai visą gyvenimą tave išlaikys? Verčiau jų paramą traktuok kaip sutartinio dydžio kasmėnesinį atlyginimą – visada žinai, kada ir kiek pinigų bus pervesta. Kaip nustatyti tą dydį? Žinoma, tai priklausys nuo tėvų finansinių galimybių, bet mokantis savarankiškumo tau praverstų būtinųjų išlaidų fiksavimas pirmaisiais mėnesiais – kruopščiai parengtas studentiško gyvenimo biudžetas būtų puikus argumentas derybose su tėvais dėl mėnesinio „atlyginimo“ dydžio.

Faktas nr. 3

Vidutinės studento išlaidos siekia 567 Lt per mėnesį.

Iš pirmo žvilgsnio tokia suma – krokodilo ašaros. Bet įvertinus studentiškas nuolaidas, vis dar pigų „baraką“ ar kambario nuomą keliese, taip pat tėvų ir močiučių lauknešėlius ar užpildomą benzino baką, išgyventi galima. Žinoma, išlaidų vis vien per akis. Didžiąją dalį studentiškų pajamų „suryja“ maistas, būsto išlaikymas, apranga ir avalynė bei laisvalaikis. Tačiau visada galima rasti būdų šias eilutes šiek tiek sumažinti ar bent jau pažaboti jų augimą.

Faktas nr. 4

Pritrūkę pinigų 60 proc. studentų mažina vartojimą, 34 proc. naudoja santaupas, o 24 proc. papildomos dotacijos prašo iš tėvų.

Nieko nuostabaus, kad kone visiems studentams mėnesio gale pritrūksta pinigų. Kiauri batai, triukšmingi kaimynai, atsilupę tapetai, tuščias šaldytuvas ir bemiegės naktys – visa tai studentiško gyvenimo ypatumai, dėl kurių studijų metai ilgai nedyla iš atminties. Bet verčiau jau bulvių dieta ar laikraščių išnešiotojo darbas praūžus kasmėnesinę tėvų paramą nei naudojimasis besąlygine gimdytojų parama ir šiltnamio sąlygomis. Nes užaugti vieną dieną vis tiek teks.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Faktas nr. 5

Beveik penktadalis studentų tam tikrą sumą santaupoms atideda kiekvieną mėnesį, 45 proc. – nereguliariai. Vidutiniškai santaupoms atidedama studentų suma siekia 104 Lt.

Kai studento pajamos beveik tris kartus mažesnės nei vidutinis atlygis, taupymą galima prilyginti žygdarbiui. Nepaisant to, kol „ant galvos“ dar neužkritusios nei paskolos už būstą, nei rūpesčiai dėl vaikų, sukrapštyti vieną kitą litą, kuriuos po kelių mėnesių galėsi skirti išvykai prie jūros ar į mėgstamą muzikos festivalį, yra puikus įprotis. Net ir po keletą monetų, kasdien metamų į taupyklę, gali suteikti azarto, o metų gale „užauginti“ visai padorią sumą.

Faktas nr. 6

Vidutinė atlyginimo suma, kurios tikisi mokslus baigęs jaunimas, siekia 2181 Lt/mėn.

Vos užtrenkęs universiteto duris, atrodo, kalnus nuverstum. Bet ar realu vos gavus diplomą uždirbti trečdaliu didesnį už vidutinį atlyginimą? To tikisi nemažai studentų, ypač pirmakursių. Tačiau bebaigiančių bakalauro studijas pageidaujamas atlyginimas jau yra 500 Lt kuklesnis – susidūrus su gyvenimo realybe, patyrus pirmųjų savaitgalinių ar vasarinių darbų skonį, tenka kiek nuleisti kartelę. Uždirbti du ar tris tūkstančius tikrai suspėsi, bet, deja, prieš ragaujant šampaną, neretai tenka išgerti ne vieną litrą vandens.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top