Now Reading
Medaus mėnuo skelbiant „Taiką lovoje“

Medaus mėnuo skelbiant „Taiką lovoje“

Medaus mėnuo skelbiant „Taiką lovoje“

Kaip įsivaizduojate idealų medaus mėnesį? Ką tik susituokę jaunavedžiai kopinėja medų po didžiulėmis palmėmis gerdami pinakoladas, maudosi nuogi mėnesienoje, o gal džiaugiasi vienas kitu išdarinėdami kur kas subtilesnius dalykėlius?

Prisiminkime 6—7-ojo deš. garsiausią įsimylėjėlių menininkų porą Džoną Lenoną ir Joko Ono (angl. John Lennon & Yoko Ono). Žinodami, kad jų medaus mėnuo bus gardus kąsnelis žiniasklaidai, jaunavedžiai sugalvojo tuo pasinaudoti ir skelbti taiką pasaulyje.

Pirma „Taika lovoje“

Pirmą kartą Džonas Lenonas ir Joko Ono „Taiką lovoje“ (angl. Bed-in for peace) skelbė iš karto po vestuvių, 1969 metų kovo mėnesį apsigyvendami Monrealio „Amsterdam Hilton“ viešbučio prezidentiniame numeryje. Tą kartą skelbdami pasauliui taiką jaunavedžiai lovoje išbuvo savaitę. Buvo numatytos žiniasklaidai skirtos valandos nuo 9 ryto iki 9 vakaro.

Po neseniai pasirodžiusio porelės albumo „Du nekaltieji“ (angl. Two Virgins), kurio viršelyje buvo matyti apsinuoginę patys D. Lenonas ir J. Ono, spauda tikėjosi pamatyti pikantiškų vaizdelių ir nufilmuoti porelę besimylint, tačiau viskas, ką jie išvydo apsilankę viešbutyje — menininkai apsirengę pižamas ir nuoširdžiai kalbantys apie karo blogį ir taikos svarbą.

Antra „Taika lovoje“

Antrą kartą D. Lenonas ir J. Ono „Taiką lovoje“ demonstruoti planavo Niujorke, tačiau Džonas nebuvo įleistas į šalį dėl prieš tai kilusio kanapių laikymo skandalo. Porelė nusprendė savo taikos skelbimą perkelti į Bahamų „Sheraton Oceanus“ viešbutį, tačiau, praleidę čia vieną naktį, nutarė, kad taikai skelbti per karšta ir iškeliavo į Monrealio „Queen Elizabeth“ viešbutį.

Pasikalbėti apie taiką atvyko tokios to meto įžymybės kaip Timotis Learis (angl. Timothy Leary), Tomis Smuteris (angl. Tommy Smothers), Dikas Gregoris (angl. Dick Gregory) ir Alas Kapas (angl. Al Capp). Paskutiniąją „Taikos lovoje“ dieną Džonas ekspromtu sukūrė dainą „Give peace a chance“ (liet. Duokit taikai šansą), kurią draugiškai dainavo visas viešbučio kambarys. Tą pačią dainą, spalio mėnesį, Vašingtone, traukė daugiau nei pusė milijono demonstrantų, pasisakiusių prieš karą Vietname.

Šiandien nukeliavę į Monrealio „Queen Elizabeth“ viešbučio 1738 ir 1742 apartamentus, kuriuose 1969 m. lankėsi Džonas ir Joko, rastume įrėmintas nuotraukas su judviejų atvaizdais ir sustabdytomis „Taikos lovoje“ akimirkomis. Įdomu tai, kad kasmet Džono Lenono mirties dieną (gruodžio 5) viešbučio tarnautojai prie apartamentų durų randa du tuzinus rožių, vienoje pusėje baltų, kitoje — raudonų.

Noras būti išgirstiems

Dauguma žurnalistų į „Taiką lovoje“ žiūrėjo skeptiškai, manydami, kad porelė tik siekia populiarumo, tačiau pasaulyje protestas prieš smurtą buvo palaikomas ir net vadinamas tam tikra menine išraiška — spektakliu.

Tarp abiejų „Taikų lovoje“ Džonas ir Joko Vienoje surengė spaudos konferenciją, kurioje pasirodė įlindę į didžiulį maišą. Tai buvo viena iš „Bagism“ akcijų, kuriomis porelė skelbė, kad gyvendamas maiše žmogus negali būti teisiamas dėl odos spalvos, plaukų ilgio, amžiaus, drabužių, lyties ir pan.

Joko yra sakiusi, kad tokias akcijas įkvėpė Antuano de Sent-Egziuperi (pranc. Antoine de Saint-Exupéry) „Mažasis princas“, kuris sakydavo, kad tikrą tiesą regime širdimi, o ne akimis. Joko tikėjosi, kad maiše paslėpdami fizinę išvaizdą, jie galės skelbti savo žinią ir būti išgirsti.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Džonas ir Joko naudojosi žiniasklaida ir reklama norėdami pasiekti visuomenę. Gruodžio mėnesį 11 didžiausių pasaulio miestų pasirodė didžiulės afišos su užrašu „Karas baigėsi! Jei tik Jūs to norite. Laimingų Kalėdų nuo Džono ir Joko“.

„Taikos lovoje“ pasekėjai

Pasaulį kviesti susivienyti ir skelbti taiką lovoje yra bandę ne tik Džonas Lenonas ir Joko Ono. Po jų „Taikų lovoje“ 1969 m. atsirado keletas pasekėjų visame pasaulyje, kurie tokiu pačiu būdu kalbėjo apie taiką. Marijke van Warmerdam ir Kees van Gelder tokią akciją pakartojo tame pačiame „Amsterdam Hilton“ viešbutyje 1992 m., o 2005 m. „Centre in Attention“, Majamyje.

Aliuzijų į šią akciją galima rasti ir muzikinių grupių kūryboje, pavyzdžiui, suvaidintas „Taikos lovoje“ protestas buvo parodytas „Viva voice“ grupės muzikiniame klipe 2006 m., „Linkin park“ nariai Česteris Beningtonas (angl. Chester Bennington) ir Džo Hanas (angl. Joe Hanh) imitavo vieną iš „Taikos lovoje“ fotografijų albume „Meteora“, Bilis Džo Armstrongas ir jo žmona Adriana Armstrong (angl. Billie Joe and Adrienne Armstrog) nusifotografavo lovoje, virš kurios kabėjo užrašas ispanų kalba „Mylėkitės, o ne kariaukite“ (angl. Make Love Not War) ir kt.

Ši taikos akcija jau daugiau nei 40 metų atnaujinama įvairiose pasaulio vietose, siekiant uždrausti kelią smurtui ir prašant suteikti galimybę taikai. Galbūt ir Jūsų tėvai ar seneliai tokiu arba panašiu būdu kovojo prieš karą? Pasidalinkite savo istorija su Laikas.lt rašydami adresu: [email protected].


Parengė Indrė Augustinavičiūtė
Pagrindinė nuotr. imaginepeace.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top