Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/19146/tamsusis-metu-laikas-stiprinkime-organizma-ir-ieskokime-sviesos/

Data: 2017-10-30, 17:00

Tamsusis metų laikas: stiprinkime organizmą ir ieškokime šviesos

Shutterstock nuotr.

Visai netrukus atšauksime vasaros laiką, paskutinį spalio sekmadienį pasukdami laikrodžių rodykles viena valanda atgal. Dienos tampa vis trumpesnės, Lietuvoje įsigali tamsusis metų laikmetis. Deja, sulig juo prasideda ir ligų sezonas, padažnėja ir smulkių negalavimų bei nuotaikos svyravimų. Kaip sušvelninti negatyvias pasekmes, pasakoja vienintelės Lietuvoje tik fitoterapinius produktus gaminančios bendrovės „Innovative Pharma Baltics“ (IPB) specialistė Gabrielė Balčiūnaitė.

„Mažėjant gaunamos saulės šviesos kiekiui, mažėja ir odos ląstelėse pagaminamo vitamino D kiekis. Šis vitaminas svarbus ne tik kauliniam audiniui, bet ir įgyto bei įgimto imuniteto formavimuisi. Įvairių mokslininkų grupių tyrimai atskleidė, kad yra tiesioginis ryšys tarp vitamino D trūkumo ir didesnės tikimybės susirgti kvėpavimo takų ligomis“, – sako G. Balčiūnaitė.

Šviesos kiekis tiesiogiai veikia ir laimės hormono, serotonino, sintezę žmogaus organizme. Tai paaiškina nuotaikų pokyčių sezoniškumą. Žmonės tampa irzlesni, labiau linkę į depresiją, padaugėja negatyvių minčių.

Svarbu tinkamai maitintis ir kliautis natūraliomis priemonėmis

Pasak G. Balčiūnaitės, norint išlikti sveikam, darbingam ir nepasiduoti slogiai nuotaikai, reikia vartoti daug vitamino D turinčių maisto produktų. Tai – riebi žuvis, kiaušiniai, sūris, kepenėlės, sausų pusryčių dribsniai, pievagrybiai.

„Atsipalaiduoti padeda karšta žolelių arbata. Nerimui mažinti tinka jonažolė, vaistinis valerijonas, pasifloros. Raminančiai veikia ir paprastoji jonažolė, tikroji levanda. Tik jonažolė turėtų būti vartojama atsargiai, pasitariant su gydytoju, vaistininku ar fitoterapeutu dėl galimo pasireikšti neigiamo poveikio, sąveikos su vaistais“, – aiškina IPB specialistė. Pasak jo, ypač efektyvų raminamąjį poveikį turi vaistinės melisos, karčiavaisio ir bergaminio citrinmedžio eteriniai aliejai.

Gilėjant rudeniui dar svarbiau tampa imuniteto stiprinimas, organizmo atsparumo didinimas neigiamiems aplinkos veiksniams.

„Tamsiuoju metų laiku, kuris kartu yra ir šaltasis, ypač, kol organizmas taikosi prie pasikeitusių aplinkos sąlygų, susilpnėja jo atsparumas, todėl greičiau kimba įvairūs virusai ir infekcijos. Kad nesirgtumėte peršalimo ligomis ir visus bauginančiu gripu, imunitetą reikia stiprinti visus metus. Tiek vaikams, tiek suaugusiems imunitetą stiprinti padeda tinkama mityba, vartojant daugiau vaisių ir daržovių, žalioji arbata“, – teigia G. Balčiūnaitė, pridurdamas, kad imunitetą padeda stiprinti ir tokie vaistiniai augalai bei medžiagos, kaip blyškioji ir rausvažiedė ežiuolė, imbieras, bičių pikis, greipfrutų sėklų ekstraktas. Grūdinti organizmą neabejotinai padeda ir sportas ar tiesiog pasivaikščiojimas gryname ore, pirtis ir kontrastinis dušas.

Daugiau ryškių spalvų ir pozityvo

Šviesos trūkumas gali būti kompensuojamas specialiomis lempomis, spinduliuojančiomis ultravioletinio spektro spindulius, ir netgi ryškiomis spalvomis: geltona, oranžine, auksine, raudona. Tačiau, pasak IPB specialistės, labai svarbus yra ir tinkamas nusiteikimas, leidžiantis mėgautis bet kuriuo metų laiku, net ir tamsiuoju, daugiau laiko skiriant mėgstamai veiklai ir bendravimui su artimais žmonėmis.
 

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.