Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/19082/madeira--groziu-pritrenkianti-cristiano-ronaldo-gimtine/

Data: 2017-09-18, 15:00

Madeira – grožiu pritrenkianti Cristiano Ronaldo gimtinė

Pagrindinėje nuotraukoje: Piko Ruivo kalno panorama

Bet kuris pabuvojęs Madeiros saloje patvirtins – to, ką čia pamatysi ir pajausi, neįmanoma perduoti jokiais žodžiais ir jokiomis nuotraukomis. Kaip perteikti jausmą ir vaizdą, kai stovi ant skardyje virš vandenyno įrengto stiklinio lieptelio, o po tavo kojomis, puse kilometro žemiau, nardo delfinai, tingiai vartosi banginiai, o bangos dūžta į uolėtą krantą, kiek aukščiau apaugusį laurų giraitėmis, virš kurių stūkso kalnų grandinė?

Stebėsis net daug matę keliautojai


Grožintis kvapą gniaužiančiais Madeiros vaizdais nejučia pradedi stebėtis, kodėl čia gimęs ir užaugęs Cristiano Ronaldo tapo futbolininku, o ne dailininku. Nes vaikščiojant salą išraizgiusiais takais palei drėkinimo kanalus – levadas – ir prisėdus pailsėti, rankos pačios pradeda ieškoti teptuko. Supranti, kad užfiksuoti matomo vaizdo fotoaparatu neįmanoma, fotografija tebus maža „puzzle“ dėlionės dalelė, visiškai neatskleidžianti viso paveikslo grožio.


Pasivaikščiojimas levadomis - puiki pramoga

Ir jei C. Ronaldo pasirinktas kelias kiek nustebina, tai faktas, kad ši sala nuo 2013-ųjų net tris metus iš eilės laimėjo geriausios turistinės Europos salos apdovanojimus – nė trupučio. Nes ji to verta! Vertas kiekvienas jos žemės lopinėlis – UNESCO paveldu pripažinti laurų miškai, pilni Europoje dar per ledynmetį išnykusių augalų, 3000 kilometrų levadų, palei kurias vaikščiojant bene geriausia susipažinti su salos gamta, iš sustingusios lavos susiformavę baseinai pakrantėse, kuriuose smagu palydėti saulę, jaukūs portugališko stiliaus senamiesčiai...


Levados ir unikali salos gamta

„Galime pažadėti, kad net iš patyrusio ir daug mačiusio keliautojo lūpų šioje saloje ne kartą išsprūs nuostabos „oho“. Vulkaninės salos gamta itin kontrastinga ir vaizdinga, gal todėl čia dažniausiai traukia aktyvesni keliautojai, siekiantys laiką leisti ne tik paplūdimyje, bet daugiau pamatyti ir pažinti“, – sako „Novaturo“ vadovas Linas Aldonis.

Unikali gamta

1000 km nuo žemyno nutolusi Madeiros sala Atlanto vandenyne – didžiausia iš keturių archipelago salų, priklausančių Portugalijai. Arčiau Afrikos nei Europos esančios salos pasižymi unikaliu klimatu, kuris leidžia salas aplankyti bet kuriuo metų laiku ir gali tapti puikia poilsio vieta norintiems pabėgti nuo niūraus lietuviško rudens ar žiemos.

„Vasarą čia retai būna karščiau nei 26 laipsniai šilumos, tad karštis nevargina, o žiemą temperatūra beveik nenukrenta žemiau 17 laipsnių šilumos. Todėl nuo rugsėjo 23–osios būsime vieninteliai Lietuvoje, kurie vykdys tiesioginius skrydžius į šį nuostabų gamtos kampelį“, – sako L. Aldonis.


Funšalio botanikos sodas

Nors sala nedidelė, vos 23 km pločio ir 57 km ilgio, apžiūrėti viską bus tikrai sudėtinga. Be minėtų levadų takų, vedančių pro įspūdingus krioklius, kalnus ir miškelius, Madeiroje yra net 16 botanikos parkų ir draustinių ir 5 gamtos rezervatai. Tai vienas didžiausių ir labiausiai saugomų gamtos paveldo objektų pasaulyje.

Mėgstantiems pasidairyti iš aukščiau – kalnų takeliai ir net dvi iš penkių aukščiausių Portugalijos viršukalnių, aukščiausia kurių yra 1862 m aukščio Piko Ruivo kalnas.


1862 m aukščio Piko Ruivo kalnas

Smėlio paplūdimių – į gretimą salą

Nors vulkaninės kilmės saloje yra ne vienas paplūdimys, smėliu padengti tik du – Mačiko ir Kalhetos miesteliuose. Tačiau mėgstantys pagulinėti ant puraus smėlio keliautojai gali lengvai nukakti į šalia esančią Porto Santo salą – beveik visa jos pakrantė yra geltono smėlio juosta.


Porto Santo sala ir jos nesibaigiantys paplūdimiai

Pačioje Madeiroje populiaru maudytis natūraliuose iš sustingusios lavos susidariusiuose baseinuose vandenyno pakrantėje. Tiesa, esant labiau banguotai jūrai šie baseinai būna uždaromi.
Tačiau net ir vėjuotą dieną Madeiroje tikrai iš nuobodulio nenumirsite. Nors miestelių čia nedaug, o didesni vos keli, jų senamiesčiai tikrai verti dėmesio. Maži, spalvingi, jaukūs, jaučiasi, kad gyventojai myli ir puoselėja vietą, kurioje gyvena.


Funšalio turgus

Vienas lankytinų objektų Madeiros sostinėje Funšalyje yra Mercado dos Lavradores turgus, kuriame tikrai verta apsilankyti bent jau dėl nepakartojamos turgaus atmosferos ir tik šioje saloje parduodamų egzotinių vaisių, tokių kaip, pavyzdžiui, bananaso – sukryžminto banano ir ananaso. Žinoma, čia taip pat rasite šviežių saloje užaugintų daržovių, egzotinių vaisių ir prieskonių bei prie vietinių krantų sužvejotos žuvies.


Tradicinis važiavimas krepšiuose (pt. Carros de Cesto)

Taip pat Funšalyje rekomenduotina išbandyti vis dar populiarų tradicinį važiavimą krepšiuose (pt. Carros de Cesto), pagamintuose iš medžio ir pintų vytelių. Šios pramogos metu, du tradiciškai apsirengę vyrai vingiuotais Funšalio takais stumia krepšį, kuriame sėdi kitas žmogus. Tokio neįprasto važiavimo džiaugsmas ilgai išlieka kiekvieno pramogautojo atmintyje.

Gurmanams – Madeiros vynas ir kepsniai

O pasidžiaugę vaizdais, tikrai rasite kaip pamaloninti skonio receptorius prie pietų ar vakarienės stalo. Vieni žymiausių vietinių delikatesų yra kepti moliuskai, tuno kepsniai ir Madeiros stiliumi paruoštos kalavijos. Apsilankę saloje, nepraleiskite progos paragauti ir ant iešmo keptų jautienos kepsnelių su lauro lapais, kepta kukurūzų koše ir tradicine Bolo do Caco duona su česnakiniu sviestu.


Plaukiojimas Atlanto vandenyne

Vietiniai didžiuojasi išskirtiniu medaus pyragu ir Poncha – punšu, pagamintu iš skirtingų vietinių vaisių, distiliuoto cukranendrių gėrimo, medaus, cukraus ir citrinos žievelės. Ir, žinoma, nuodėmė būtų neparagauti žymaus Madeiros vyno. Salos klimatas ir gamta lemia neįprastą vietinio vyno skonį, kuris susilaukė pripažinimo visame pasaulyje. Vietinėje parduotuvėje galite vos už kelis eurus įsigyti butelį vyno, kurio pavadinimas puikuosis geriausių pasaulio vynų penkiasdešimtuke.

Nudžiuginti turėtų ir viešbučiai, mat juos galite išsirinkti pagal poreikius ir pomėgius. Čia rasite ir modernių, ir atokiau gamtoje įrengtų viešbučių, kurie užtikrina aukštą apgyvendinimo kokybę ir išskirtinį bei profesionalų aptarnavimą.


Funšalio uostas


Funšalis


Madeiros gamta


Porto Moniz


Ariveiro viršukalnė

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.