Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18870/liepa-jau-septintaji-karta-kvies-sveikatingumo-festivalis-mandala/

Data: 2017-04-30, 12:00

Liepą jau septintąjį kartą kvies sveikatingumo festivalis „Mandala“

Gulnaros Gali nuotraukos

Liepos 14-16 d. poilsiavietėje „Saulėtas kampelis“ netoli Pabradės šalia Pailgio ežero vyks jau septintąjį kartą organizuojamas sveikatingumo festivalis „Mandala“. „Sveikatą suvokiame holistiškai – tai ne tik fizinio kūno sveikata, bet ir ramybė, savęs pažinimas, pasitenkinimas gyvenimu, darnūs santykiai su aplinkiniais“, – sako renginio iniciatorė, Turkijoje gyvenanti psichologė ir šokio terapeutė Sigita Dabulskytė.

Festivalis prasidės penktadienio pavakarę ir tęsis iki sekmadienio vakaro. Įvairūs užsiėmimai vyks nuo ankstyvo ryto iki sutemų – jų suplanuota per pusę šimto. „Mandalos“ programa padalinta į keturias dalis – jos vyks skirtingose erdvėse: Žemės (joje vyks įvairūs mokymai, susiję su fizine sveikata), Vandens (psichologiniai ir savęs pažinimo užsiėmimai), Oro (pažintis su įvairiomis dvasinėmis praktikomis) bei Ugnies (kūrybinė erdvė).

Žemės erdvėje tradicinės ir netradicinės medicinos atstovai pasakos kaip saugoti sveikatą, o susirgus greitai pasveikti, šioje zonoje taip pat vyks įvairios mankštos, jogos užsiėmimai, masažo pamokos, paskaitos apie sveiką mitybą. Vandens erdvėje profesionalūs psichologai ir psichoterapeutai mokys kaip geriau pažinti save ir kitą bei kaip pagerinti santykius su artimaisiais. Oro erdvėje vyks įvairios meditacijos, relaksacijos užsiėmimai, paskaitos dvasinėmis temomis ir t.t., o Ugnies – kūrybiniai mokymai, kurie supažindins su įvairiais rankdarbiais, mažai žinomomis meno technikomis, padės atskleisti talentus ir išmokys kūrybiškiau žiūrėti į gyvenimo problemas. Vakare vyks muzikinė programa – į ją organizatorė stengiasi pakviesti įdomesnių šiuolaikinės muzikos atlikėjų bei grupių.

Idėja surengti „Mandalą“ Sigitai kilo 2010 m. apsilankius panašiame renginyje Latvijoje – dvasingumo festivalyje „Gara vasara“. „Šis festivalis paliko neišdildomą įspūdį – nutariau panašų organizuoti ir Lietuvoje, tik praplėčiau jo tematiką, – sakė S.Dabulskytė. – Šiuo festivaliu noriu paskatinti žmones labiau rūpintis savimi bei vienas kitu. Kaip šalis turime galybę problemų – žiūrint pasauliniu mąstu, lietuvių psichinė sveikata – itin prasta, nekeista, kad turime ir vieną didžiausių savižudybių lygį“. Labai svarbu, kad „Mandaloje“ žmonės gali ne tik išmokti įvairių praktikų, bet ir susirasti bendraminčių, netgi sutikti panašiomis vertybėmis gyvenančią antrąją pusę. Pernai prie Sigitos priėjo neseniai susituokusi pora, prieš metus susipažinusi būtent jos organizuojamame festivalyje – ant savo vestuvinių žiedų jauna šeima išgraviravo žodį „Mandala“.

„Organizuoti festivalį atima daug jėgų, tačiau geri atsiliepimai įkvepia nenuleisti rankų, – dalijosi mintimis Sigita. – Tiesa, būna komentarų ir kas galėtų būti geriau. Į juos visuomet atsižvelgiu.“ Per keletą metų festivalis išaugo, jame atsirado nemažai naujų dalykų, atidžiau atrenkami lektoriai – nemaža jų dalis kviečiama ir iš užsienio.

Renginys yra skirtas praleisti savaigalį blaiviai – alkoholį „Mandaloje“ vartoti draudžiama, net ir rūkyti galima tik tolėliau nuo festivalio įrengtoje zonoje. Apsigyventi bus galima tiek mediniuose poilsiavietės namukuose, tiek savo atsivežtose palapinėse. Į renginį kviečiama atvykti su visa šeima – vaikams bus surengta nemažai specialių užsiėmimų. Valgį gamintis bus galima patiems, tačiau festivalyje veiks ir keletas vegetariškų bei veganiškų kavinukių. Galima atvažiuoti su šunimis, jeigu jie draugiški ir ramūs, tačiau renginio zonoje jie turėtų būti su pavadėliu.

Nuo pernai „Mandalos“ metu veikia knygų mainykla – galima atsivežti perskaitytų knygų ir išmainyti jas į kitas.

Išankstinio bilieto kaina – 35 eurai, jie pamažu brangs, o renginio metu kainuos 50 eurų. Įsigyti juos galima nuo gegužės 1 d. renginio svetainėje www.mandala-festival.lt. Studentams taikomos nuolaidos, o vaikams iki 12 metų įėjimas nemokamas.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.