Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18854/kaip-teisingai-priziureti-dzinsus/

Data: 2018-08-08, 17:00

Kaip teisingai prižiūrėti džinsus?

Shutterstock ir „Pando Wear“ nuotr.

Džinsų priežiūra – kur kas daugiau dėmesio reikalaujanti veikla, nei tai gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Anot „Pando Wear“ įkūrėjo Mariaus Bieliausko, tikri džinsų entuziastai pastaruosius skalbia ne dažniau nei kartą per metus, to priežastis ne apsileidimas, bet priešingai – itin kruopšti rūbo priežiūra.

Kaip teisingai prižiūrėti džinsus Džinsų priežiūra – kur kas daugiau dėmesio reikalaujanti veikla, nei tai gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Anot „Pando Wear“ įkūrėjo Mariaus Bieliausko, tikri džinsų entuziastai pastaruosius skalbia ne dažniau nei kartą per metus, to priežastis ne apsileidimas, bet priešingai – itin kruopšti rūbo priežiūra. M. Bieliauskas atskleidžia daugiau išskirtinių džinso priežiūros metodų, o norinčius susipažinti su denimo ypatybėmis ir išskirtinio dizaino gaminiais, kviečia į naujos „Pando Wear“ rūbų kolekcijos pristatymą, vyksiantį šį šeštadienį. Džinsinių gaminių pasirinkimas prasideda nuo paprasčiausio veiksmo – pačio rūbo ir medžiagos, iš kurios jis padarytas, atrinkimo. M. Bieliausko teigimu, šiuo metu egzistuojanti itin plati rūbų pasiūla gali šį, atrodo, paprastą procesą apsunkinti, todėl pirmiausia reikia žinoti, ką konkrečiai perkate. „Džinsus galime išskirti į dvi pagrindines rūšis – apdorotus ir neapdorotus džinsus, dar vadinamus „raw denim“. Neapdorotos medžiagos džinsas yra ypatingas tuo, kad paskutinėje gamybos stadijoje jis nėra skalbiamas, ištrinamas ar įplėšiamas. Dėl šios priežasties pastarieji yra stangrūs, sodresnės spalvos. Renkantis džinsus svarbu atkreipti dėmesį ir į vidinę siūlę – uždaros siūlės džinsai, geriau žinomi kaip „selvedge“, dažniausiai tarnauja ilgiau“, – pasakojo M. Bieliauskas.

Džinso priežiūra priklauso nuo to, ar šis yra apdorotas, ar ne. Pavyzdžiui, neapdoroti džinsai daug stangresni, pastariesiems reikia daugiau rūpesčio. Jie ilgiau prisitaiko prie žmogaus kūno linijų, kai „raw denim“ džinsai galiausiai prisitaiko prie žmogaus, jie tampa tarsi antrąja oda. „Kuo dažniau mūvėsite džinsus – tuo greičiau jie taps patogūs. Neapdorotas džinsas – itin asmeniškas rūbas, tokie išsitrina ir nublunka pagal konkrečius žmogaus įpročius, tai priklaus nuo to, kurioje kišenėje laikomas telefonas ar piniginė. „Raw denim“ medžiagos rūbais turėtų susidomėti tie, kas nenori, jog džinsų gamykla nuspręstų už juos, kurioje vietoje išsitrins ar susiplėšys džinsas. Taip pat svarbu ne tik rūbo nešiojimas, bet ir tai, kur pastarąjį sandėliuojate. Kadangi neapdorotų džinsų audinys yra nudažytas tik paviršiuje, jo spalva yra ypatingai sodri, liečiantis su kitais audiniais rizikuojama džinso spalva nudažyti ir juos“, – pasakojo M. Bieliauskas.

Labai svarbu nepamiršti, jeigu tai neapdoroti džinsai, pirmasis dalykas, kurį turite padaryti norėdami tinkamai jais pasirūpinti – pamiršti skalbimo mašiną. Priešingu atveju, neteksite sodrios denimo spalvos ir ištrauksite iš skalbyklės net per kelis dydžius mažesnį džinso gaminį. „Ypatingą dėmesį džinsų priežiūrai skiriantiems žmonėms, vietoje skalbimo skalbyklėje džinsus derėtų įdėti į šaldymo kamerą ar ištrinti sniege – žema temperatūra sunaikina bakterijas ir pašalina blogą kvapą, bei mažiau kenkia pačiam audiniui. Kitas sprendimas – skalbimas rankomis, tačiau kuo aukštesnės temperatūros vandenį naudosite, tuo labiau rizikuojate, kad jūsų rūbas nubluks. Skalbti pastaruosius reikėtų ne dažniau, nei kartą per 2-3 mėnesius. Neapdorotą džinsą rekomenduojama skalbti dar rečiau – kartą per pusę metų“, – teigė M. Bieliauskas.

Dar vienas svarbus aspektas – raukšlės. Jos gali reikšti greitesnį besiraukšlėjančių medžiagos vietų nublukimą. Šiais laikais retas kuris po skalbimo lygina savo džinsus, tačiau jei norite ilgiau išlaikyti originalią ir vientisą rūbo spalvą, vertėtų bent kartas nuo karto džinsus išlyginti. Tam, kad išvengtumėte audinio blizgėjimo, juos lyginkite tik išverstus.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.