Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18838/olimpines-rinktines-gydytojas-apie-mityba-ilgus-metus-mes-buvome-visiskai-suklaidinti/

Data: 2018-08-04, 17:00

Olimpinės rinktinės gydytojas apie mitybą: „Ilgus metus mes buvome visiškai suklaidinti“

„Norint deginti riebalus, reikia valgyti riebalus“, – laidoje „Pasaulis pagal moteris“ pasakojo olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas. Jį nusprendė pakalbinti laidos vedėja Renata Mikailionytė: „Kol čia visi kalba, kaip nevalgyti, gal mes pakalbam kaip tiesiog normaliai valgyti?“ – iššūkį kitai laidos vedėjai Kristinai metė buvusi manekenė.

Grūdai nenori būti suvalgyti


„Skirtingai nei visi kiti augalai, grūdinės kultūros kažkodėl nenori būti suvalgytos“, – aiškina ekspertas. Jos turi toksinį baltymą – glitimą, kuris turėtų atbaidyti kenkėjus. Tačiau žmonių neatbaidė: tam jie sukūrė raugą – bakteriniu pagrindu veikiančią priemonę. Būtent bakterijos padeda suskaidyti šį neskaidomą produktą bei jį įsisavinti – kepinys burnoje nesivelia taip, kaip neapdoroti miltai, tačiau dalis neigiamų savybių išlieka“, – akmenis į kviečių lauką mėto vyras.

Smegenų palaikomoji medžiaga yra riebalas

Renatos paklaustas, o kaipgi yra su riebalais, Dalius Barkauskas aiškina paprastai: „Juk smegenų palaikomoji medžiaga yra riebalas – taip kaip mes be jų? Kitas svarbus momentas – žmogaus organizmas jau taip sutvertas, kad jeigu kažko trūksta – pasigamina pats. Taigi, jeigu jam pastoviai trūks riebalų, tai ims ir pasigamins jų. Ten, kur mažiausiai norisi“, – šypsosi atletiško sudėjimo pašnekovas.

Sporto klubai nepritaikyti mūsų kūnams

„Jokiu būdu nenoriu nuvertinti nei vienos rūšies sporto. Tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad sportas sportui nelygu. Daugelis dabar taip populiarių sporto salių nebūtinai suteikia mums galimybę judėti taip, kaip geriausia ir prasmingiausia mūsų kūnui. Tiksliau tariant, laviname dirbtinius judesius, o ne tuos, kuriems mūsų kūnas sutvertas. Būtent todėl, ne visada pasiekiame geros savijautos. Norint, kad kūnas būtų lavinamas natūraliai, geriau kas dieną įlipti į medį, nubėgti iki autobuso, pakelti akmenį – tai yra įgimti judesiai, kurie mums reikalingi tiek tonusui, tiek sveikatai palaikyti“.

Kodėl sėdėjimas prie kompiuterio sukelia nerimą

Paprašytas apibrėžti esmines sveikatos taisykles, gydytojas sutrumpina jas į „3R“: Racionali mityba, racionalus sportas ir darbo-poilsio režimas. Pasak specialisto, poilsis vyksta nebūtinai tada, kai mums atrodo, kad ilsimės: štai, kad ir maloniai leisdami laiką prie kompiuterio nuolatos esame nesąmoningame nerimo pojūtyje – taip yra todėl, kad mūsų smegenyse yra refleksas visada stebėti aplinką, o dirbdami kompiuteriu mes prarandame šią galimybę, nes sukoncentruojame dėmesį į ekraną. Organizmas ima jausti, kad esame pažeidžiami...

Gražus žarnynas – graži oda

„O kaipgi su botulinu“, – smalsauja mados pasaulį stebinti laidos vedėja. Ar jis kenkia? – Įrodymų nėra. Tačiau yra įrodymų, kad gražus žarnynas – graži ir oda“, – šypsosi sveikos gyvensenos guru ir linki visiems rytą pradėti pasirąžymu, o tada... pasivaikščiojimu gryname ore.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.