Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18793/negalia-ne-kliutis-kone-su-kiekvienu-graiku-studentas-lietuvis-susikalbejo-gestais/

Data: 2017-03-19, 11:00

Negalia ne kliūtis: kone su kiekvienu graiku studentas lietuvis susikalbėjo gestais

Autorė: Aldona Steponavičiūtė, asmeninio archyvo nuotr.

„Graikai gali tau paaiškinti bet ką, net nenaudodami kalbos, o tik gestikuliuodami“, – šypsodamasis sako Lukas Gužauskas, Kauno technologijos universiteto (KTU) Informatikos fakulteto antrakursis. Praėjusį semestrą Lukas praleido saulėtoje Graikijoje, Tesalijos technologijų ir mokslo institute.

Klausos negalią turintis vaikinas teigia prieš kelionę labai nesibaiminęs: „Seniai norėjau išvykti pastudijuoti svetur. Pasitaikius progai su džiaugsmu kreipiausi dėl mainų studijų Graikijoje“.

Kol kas didžiausios savo svajonės – mokytis Galaudeto universitete Vašingtone (JAV), kuriame visos studijų programos pritaikytos kurtiesiems – Lukas dar neįgyvendino, tačiau teigia, jog dalinės studijos Graikijoje labai praturtino jo patirtį.

„Susipažinau su įvairiais žmonėmis, pažinau kitokią kultūrą, daug keliavau. Mums gana gerai pažįstama Lietuvos mokymosi sistema, studijų procesas. Kitoje šalyje, kitame universitete viskas kitaip. Tai – praplečia akiratį“, – teigia L.Gužauskas.

Studentai turi daugiau laisvės

Pasak praėjusį semestrą Graikijos universitete viešėjusio KTU studento, labiausiai sužavėjo kitokia nei Lietuvoje mokymosi sistema. L.Gužausko teigimu, ten studentui suteikiama daugiau laisvės, labiau akcentuojamas savarankiškas darbas.

„Greta teorinių paskaitų pateikiama daug papildomos literatūros, medžiagos, į kurią gali gilintis savarankiškai. Nėra laboratorinių darbų ir galybės tarpinių atsiskaitymų, prie kurių esame pripratę čia. Man ta sistema labiau patiko – jaučiausi laisvesnis, planuodamas savo laiką, nereikėjo jaudintis ir ruoštis daugeliui atsiskaitymų, tik vienam rimtam egzaminui“, – pasakoja studentas.

Semestro pradžioje jis porą savaičių praleido mokydamasis graikų gestų kalbos, kad galėtų susikalbėti su ją mokančiais graikais. Dalyko paskaitos vykdavo anglų kalba, retkarčiais jose dalyvaudavo vertėja.

„Žinoma, viską išversti jai būdavo gana sunku, tad daug susirašinėjau su angliškai mokančiais studentais. Tikrai nemažai teko dirbti savarankiškai“, – prisimena Lukas.

Laisvalaikiu žaidė krepšinį ir keliavo

„Erasmus+“ ne veltui vadinama ne tik studijų, bet ir kultūrinių mainų programa, kurioje užsimezga naujos pažintys, patiriami neužmirštami įspūdžiai. Bestudijuodamas Graikijoje L.Gužauskas susipažino su studentais iš Turkijos, Čekijos, susirado ir draugą lietuvį.

„Su kitais mainų studentais bendravome labai artimai, kaip šeima. Su graikais, jei jie nemoka anglų kalbos, kartais būdavo sudėtingiau. Tačiau, apskritai, jie labai draugiški – lietuviai vengia bendrauti, jei jiems sudėtinga kalbėtis, graikai nebijo pasivarginti: jie gali daug ką išaiškinti vien gestikuliuodami. Vos paklausus ko nors, graikas iš karto puola rodyti“, – apie lietuvių ir graikų mentaliteto skirtumus pasakoja vaikinas.

Aktyviai krepšinį žaidžiantis L.Gužauskas, kuris, vos tik grįžęs pradėjo intensyviai ruoštis vasarą vyksiančioms kurčiųjų olimpinėms žaidynėms, mylimo sporto neapleido ir Graikijoje.

„Susiradau klubą, ir, treneriui leidus, prisijungiau. Nors ten truputį kitokios taisyklės, džiaugiausi, kad galėjau pasitreniruoti su Graikijos komanda“, – teigė L.Gužauskas.

Laisvalaikiu vaikinas daug keliavo. Pasak jo, buvo siūlomos neribotos galimybės pamatyti šalį – keliauti po kitus miestus, vietiniai studijų mainų koordinatoriai rūpinosi laisvalaikio programa, leido pačiam siūlyti galimus ekskursijų variantus.

Klausos negalia studijoms universitete – ne kliūtis

Programavimą antrajame kurse besimokantis L.Gužauskas teigia specialybę pasirinkęs patartas tėvų ir galvodamas apie ateitį: „Rinkausi tarp programavimo ir matematikos, tačiau, šiandien informatikų labiau trūksta rinkai, tad matematika liko tik hobiu“.

Vaikinas teigia studijuodamas daug sunkumų nepatiriantis. Jis lanko paskaitas kartu su kitais studentais, kartais jose dalyvauja vertėja, daug laiko skiria savarankiškam darbui, papildomam skaitymui. Nors ir pripažįsta, jog kartais dėl lietuvių santūresnio temperamento jaučiasi vienišas, jis teigia suprantantis, jog bendravimas su klausos negalią turinčiu žmogumi ne visiems lengvas.

Išskirtinio dėstytojų dėmesio L.Gužauskas nereikalauja.

„Jei man kažkas neaišku, aš paprašau paaiškinti, klausiu, ką galima papildomai paskaityti. Tikrai ne viską kiekvienam lengva suprasti. Esu studentas, kaip kiti“, – šypsosi Lukas.

KTU Tarptautiškumo plėtros departamentas primena, jog ERASMUS+ dalyviams, turintiems specialiųjų poreikių, gali būti skiriama papildoma parama išlaidoms, priemonėms ir paslaugoms padengti, priklausomai nuo specialiųjų poreikių, ligos/negalios pobūdžio. Taip pat kompensuojamos lydinčiojo asmens pragyvenimo ir kelionės išlaidos.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.