Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18698/lape-atnese-laime-iliustruotojai-ausrai-kiudulaitei/

Data: 2017-01-25, 17:00

Lapė atnešė laimę iliustruotojai Aušrai Kiudulaitei

Dailininkę, knygų iliustruotoją Aušrą Kiudulaitę pasiekė džiugi žinia: jos kūriniai atrinkti į šių metų balandžio 3-6 dienomis vyksiančios Bolonijos (Italija) knygų mugės pagrindinę Iliustruotojų parodą. A. Kiudulaitė pernai spalį pateikė konkursui iliustracijas Evelinos Daciūtės knygai „Laimė yra lapė“ („Tikra knyga“, 2016). Iš viso konkurse dalyvavo virš 3 tūkst. iliustruotojų iš viso pasaulio.

„Prieš dvejus metus, kai pirmą kartą lankiausi Bolonijos knygų mugėje, apie tokį laimėjimą net nebūčiau galėjus pagalvoti“, - džiaugėsi dailininkė.

Jau daugiau nei pusę šimtmečio kasmet Bolonijoje vykstančioje vaikų knygų mugėje knygų iliustracija yra lygiavertis tekstui elementas ir dailininkų pavardės čia neretai skamba garsiau už rašytojų. Bolonijoje kasmet koncentruojasi viso pasaulio knygų dailės tendencijos ir mados. Lietuvos leidyba vaikams, iliustruotojų darbai čia pristatomi nuo 1989-ųjų, 2011 m. mūsų šalis buvo mugės garbės viešnia. Lietuvos kultūros instituto kuruojamame nacionaliniame stende eksponuojamos gražiausios knygos vaikams, Institutas taip pat skelbia kvietimą pradedantiesiems iliustruotojams – dar nepublikavusiems savo darbų arba išleidusiems ne daugiau nei tris knygas.

2015 m. į šį kvietimą atsiliepusi dailininkė A. Kiudulaitė po vizito mugėje apsisprendė dalyvauti čia organizuojamame „Tyliosios knygos konkurse“ („Silent Book Contest“) ir pernai tapo jo finalininke.

„Bolonija padėjo išgryninti savo stilistiką ir žengti pirmą žingsnį šioje profesijoje. Pamačiau, kad dramblį galima nupiešti vienaip, antraip, trečiaip, bet grįši ir nupieši jį dar kitokį – savą! Man svarbiausia, kad pačiai būtų smagu ir ne gėda dėl to ką darau, kad išdrįsčiau kalbėti savo balsu. Tikiu, kad atradus savo balsą atsiranda ir visa kita“, - patirtį Bolonijos knygų mugėje įvertino A. Kiudulaitė.

Ankstesniais metais į pagrindinę Bolonijos knygų mugės Iliustruotojų parodą yra buvę atrinkti dailininkų Kęstučio Kasparavičiaus (net trylika kartų!), Stasio Eidrigevičiaus, Rimanto Rolios, Rimvydo Kepežinsko ir kitų menininkų darbai.

Po mugės paroda keliaus į pasaulinį turą: bus eksponuojama penkiuose Japonijos meno muziejuose, šešiose Kinijos nacionalinėse bibliotekose, taip pat Čikagos Kolumbijos universitete JAV.

Beje, šiomis dienomis A. Kiudulaitė laukia žinių ir iš garsiojo Nami tarptautinio knygų iliustruotojų konkurso Korėjoje – jos sukurta lapė ir čia pakliuvo į vadinamąjį trumpąjį sąrašą.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.