Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18620/nevalingu-iprociu-pasekmes--rauksles-veide/

Data: 2018-06-02, 17:00

Nevalingų įpročių pasekmės – raukšlės veide
Ne vienai merginai ar moteriai, besirūpinančiai savo išvaizda, yra tekę patirti siaubą pastebėjus naują raukšlelę veide. Tačiau bėgantis laikas ir gyvenimo būdas jų su kiekviena diena palieka vis daugiau. Brangiausi kremai ar veido procedūros tik pristabdys raukšlių atsiradimą, tačiau laiko atgal neatsuks ir nepanaikins tų raukšlių, kurios atsiranda dėl įdingo mimikavimo įpročių. Žmonės, kartais net patys to nesuprasdami, savo emocingu kalbėjimu ir nuotaikų demonstravimu skatina veido raukšlių susidarymą.

Tad kokių nevalingų įpročių vertėtų atsisakyti ir ko imtis, jei siekiate kuo ilgiau išsaugoti jaunystę ir išvengti nereikalingų raukšlių susidarymo? Pataria klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatologė Natalija Jasaitienė.

„Raukšlių susidarymas yra natūralus procesas, jų atsiranda senstant odai, mažėjant kolageno gamybai, odos elastingumui. Kur kas anksčiau išryškėja mimikos raukšlės. Jos susidaro tuomet, kai veido raumenys yra dažnai judinami tose pačiose vietose. Bet koks dažnai kartojamas judesys skatina raukšlės atsiradimą“, – sako gyd. N. Jasaitienė.

Žiūrėjimas prisimerkus
Prastas regėjimas ir žiūrėjimas į toliau esančius daiktus ar užrašus prisimerkus, gali tapti viena iš raukšlių aplink akis, vadinamų „žąsų kojelėmis“, atsiradimo priežasčių. Nuolatinis akių įtempimas stengiantis aiškiau matyti į tolį ar į akis tvieskiant saulei, pamažu formuoja raukšleles, nes oda aplink akis yra labai plona ir lengvai pažeidžiama.

Nuolat pakelti antakiai ir suraukta kakta
Dažnai išgirdę stulbinančią naujieną – nevalingai išplečiame akis ir pakeliame antakius. Pakelti antakiai padeda išreikšti emocijas, tačiau gali tapti ir nekontroliuojamu įpročiu, ypač kai jaučiamas nuovargis ar suskausta akis. Verta žinoti, kad nuolat keliant antakius, gali susiformuoti ryškios horizontalios raukšlės kaktoje, kurios bus pastebimos net ir nereiškiant jokių emocijų.

Emocingas kalbėjimas
Aplinkoje rasime ne vieną žmogų, kurio kalba yra labai emocinga, pilna gestikuliacijos ir veido mimikų. Tokie žmonės dažniausiai mėgsta ypač vaizdžiai pasakoti istorijas, atkartoti įvykius. Tačiau emocingas kalbėjimas yra dar viena raukšlių atsiradimo priežasčių. Emocingai kalbant, gilėja mimikos raukšlės, tuo pačiu susidaro ir naujos smulkios raukšlelės.

„Rūpesčio“ raukšlė
Ši vertikali ir tarp antakių įsiterpusi raukšlė, vadinama „rūpesčio“ arba „pykčio“, atsiranda žmogui nuolat patiriant stresą ir neigiamas emocijas, taip pat raukant kaktą ir antakius. Šie judesiai gali atsirasti nevalingai, prie jų įpratus – pradės formuotis ir gilėti pykčio raukšlė.

Smulkios raukšlelės aplink lūpas
Stipriai suspaudus lūpas, aplink jas išryškėja smulkios raukšlelės. Jos ypač pastebimos vyresniame amžiuje, be to – tai skiriamasis užkietėjusių rūkorių bruožas. Tad jei norite išvengti veidą sendinančių raukšlelių, vertėtų pagalvoti apie žalingų įpročių atsisakymą, nes rūkymas ne tik skatina viso veido raukšlėjimąsi, tačiau ir labai kenkia sveikatai, odos elastingumui bei jos būklei.

Pristabdyti raukšlių susidarymą galima keičiant įpročius ir įdedant šiek tiek darbo bei pastangų. Klinikos „Grožio chirurgija“ gyd. dermatologė Natalija Jasaitienė sako, kad pristabdyti raukšlių susidarymą galima mankštinant veidą, renkantis kolageno gamybą skatinančius produktus. Gyd. N. Jasaitienė pataria pasirūpinti ir raukšlių prevencija.

„Šiandien populiarūs įvairūs veido masažai, veido joga – pratimus galima atlikti namuose ar bet kur kitur. Veido mankšta teigiamai veikia odos būklę, gerina mikrocirkuliaciją, kraujotaką, padeda palaikyti veido raumenų tonusą. Jei žmogus įpratęs raukyti kaktą ar antakius, nuo to atprasti gali padėti botulino toksino injekcijos. Jos atpalaiduos reikiamą raumenį, raukšlės bus mažiau pastebimos, o preparato veikimo metu žmogus atpras raukti tą veido dalį, tad raukšlės toliau nebegilės. Tai tinkama priemonė vos pradėjus formuotis raukšlėms bei siekiant jų išvengti ateityje. Be abejo, pilnavertė mityba, tinkama odos priežiūra yra neatsiejamos raukšlių prevencijos dalys“, – sako gyd. N. Jasaitienė.

Kuo anksčiau pradėsite rūpintis savo odos būkle ir raukšlių prevencija, tuo geresnių rezultatų galėsite pasiekti. Gyd. dermatologė N. Jasaitienė pataria visas priemones derinti tarpusavyje, tuomet rezultatai tikrai paliks įspūdį.

Kolageno gamybą skatinanti mityba – kolageno gamyba bėgant metams mažėja, tad ją galima paskatinti renkantis tinkamus produktus: uogas, vaisius, paprikas, daug baltymų turinčius produktus, liesą mėsą, špinatus, šparagus, česnakus, brokolius.

Veido mankštos – pastaruoju metu veido raumenų mankštos pasiekė savo populiarumo viršūnę. Specialistai pripažįsta, kad veido joga, veido masažai, veido gimnastika teigiamai veikia veido raumenų tonusą, stiprina raumenis, tuo pačiu aktyvėja kraujo cirkuliacija, limfos apytaka. Kasdien atliekant nesudėtingus pratimus galima pastebimai atjauninti veidą, išryškinti bruožus bei pagerinti odos būklę.

Tinkama odos priežiūra
– odos skaistumui išlaikyti patartina rinktis drėkinamuosius kremus, savo sudėtyje turinčius kolageno, hialurono, intensyviai drėkinančių medžiagų. Oda rūpintis reikia visą dieną, nepamirštant jos prausti, tonizuoti, drėkinti ir maitinti. Bent kartą per savaitę odą palepinkite kaukėmis su odos regeneraciją skatinančiomis medžiagomis, giliai raukšles veikiančiais komponentais.

Ilgesnio poveikio prevencija – odos grožį ir sveiką būklę palaikyti padeda vizitai pas kosmetologus, dermatologus, kurie įvertins odos būklę ir patars kaip ją pagerinti. Dermatologinės veido procedūros, botulino toksino injekcijos padeda ne tik išlyginti raukšles, tačiau ir veikia kaip prevencinė priemonė, skatinanti atprasti raukyti kaktą, kelti ir raukti antakius, taip mimikos raukšlės negilėja. Botulino toksino injekcijas gali suleisti tik apmokytas gydytojas. Raukšles patikimai šalina lazerinės procedūros, mezoterapija, giliai veikiančios veido kaukės. Dermatologas parinks tinkamiausią būdą.

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.