Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18581/jaunieji-dizaineriai-pristato-upcycling-metodu-kurta-drabuziu-kolekcija/

Data: 2016-11-22, 11:00

Jaunieji dizaineriai pristato „upcycling“ metodu kurtą drabužių kolekciją

Mark and Migle photography

Jaunieji Lietuvos mados profesionalai pristato projektą „Upcycled by LT“ – pirmąkart Lietuvoje „upcycling“ metodu kurtą drabužių kolekciją. Projektas „Upcycled by LT“ – tai dizainerių ir menininkų sąjunga, kuri ne tik siūlo profesionalius mados dizaino produktus, bet ir ugdys vartotojų žinias apie atsakingą beatliekę gamybą, vartojimą.

Projekto pagrindas – medžiagų grąžinimas į vartojimo ratą

Viena iniciatyvos pradininkių, dizainerė Vida Strasevičiūtė, pabrėžia, jog projektas, labiau nei norą pirkti, skatina prisidėjimą prie geresnio rytojaus. Pasak dizainerės, esminis „upcycling“ principas yra beatliekė gamyba ir didesnis vertės sukūrimas.

„Drabužiai, aksesuarai, įvaizdžiai ar kiti pristatomi kūriniai, - absoliučiai arba didžiąja dalimi gaminami iš to, kas dėl įvairių priežasčių yra išėję iš vartojimo rato. Audinių, kailių, odos pavyzdžiai, likučiai, atraižos. Tai, kas liko nereikalinga arba užmiršta, bet puikiai tinka kurti ir atkurti vertę žmogui. Beatliekinė ir atsakinga gamyba, kurioje kiekvienas narys nuo siuvėjo iki dizainerio yra svarbus“,- apie naujai Lietuvoje atsiradusi gamybos metodą pasakoja V. Strasevičiūtė.

Lietuvoje kiek vėluojame su naujovėmis mados industrijoje

Dizainerė Vida Strasevičiūtė, viena iš pirmųjų mados dizainerių Lietuvoje pradėjo kalbėti apie „upcycling“ metodą. Užaugus mamos darbe, mergina matydavo, kiek kailio atraižų lieka, o iš jų siuvami drabužiai, nepriklausomai nuo to, kad žmogus įdeda netgi daugiau darbo, yra parduodami kurkas pigiau. Tuomet kurėja suprato, kad pirmuoju smuiku griežia rūbo dizainas, nes kailis, nors ir nevientisas, vis vien išlieka kailiu.

Po stažuotės pas vokiečių dizainerį Daniel Kroh, kuris kuria „upcycling“ metodu, V. Strasevičiūtė nusprendė pristatyti tai ir Lietuvoje, rašydama magistro studijų tiriamąjį teorinį darbą Vilniaus Dailės Akademijoje.

„Lietuvoje kiek vėluojame su naujovėmis – visame pasaulyje vyksta ne tik Eko Mados savaitės, bet ir atsidarinėja butikai, prekiaujantys tik „upcycling“ metodu sukurtais drabužiais bei aksesuarais. Kaip pavyzdys, pagal 2009 m. „Mintel“ ataskaitą apie etinę madą, tvarios mados pardavimai Didžiojoje Britanijoje per penkerius metus padidėjo keturgubai, vadovaujantis 2008 metais, išaugo nuo 40mln. svarų iki 175mln svarų“,- pasakoja dizainerė.

Skirtingi menininkai – individualios „upcycling“ metodu kurtos kolekcijos

Skirtingus menininkų braižus ir stilius po vienu stogu vienija būtent „upcycling“ metodas. Pirmąją šio projekto kolekciją pristato daugelio tarptautinių mados dizaino konkursų dalyvis, jaunujų mados dizainerių konkurso „Injekcija 2015“ nugalėtojas, Vilniaus Dailės Akademijos magistrantūros studentas ir dėstytojas, dizaineris Tomas Baranauskas (prekės ženklas Thom Bara). Jo „Upcycled by Thom Bara“ 2016 metų rudens/žiemos siūlymas - kailiniai. Pagaminti iš kailio gabaliukų, jie ne tik išlaiko savo šilumines savybes, tačiau faktūrų ir siluetų žaismu laužo nusistovėjusį kailinių stereotipą.

Šio dizainerio kailinių kolekciją jau galite rasti „Locals.lt” parduotuvėje, prekybos centre GO9, Gedimino pr. 9, Vilnius.

Netrukus savo „upcycled“ dizainą pristatys ir kiti projekto dalyviai - dizainerės Inga Jurkevičiūtė, Vida Strasevičiūtė ir menininkė Lina Žvirblytė.


 

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.