Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/18492/netinkamai-maitindamiesi-maisto-papildu-neisvengsite/

Data: 2018-08-18, 17:00

Netinkamai maitindamiesi, maisto papildų neišvengsite
Nuomonių apie maisto papildus esti įvairių. Dažnas mano, kad jų vartojimas neefektyvus, nebūtinas, o nauda – ne visada pagrįsta.

Medikai siūlo klausyti savo organizmo ir medikamentus rinktis pagal kūno mums siunčiamus signalus.

Maistas kaip vaistas

Pastaraisiais metais išpopuliarėjus sveikai gyvensenai, tapo įprasta pirmenybę teikti natūraliems, organiškiems ir mažiau apdorotiems maisto produktams. Sveika mityba turi didelę reikšmę gyvenimo kokybei ir sveikatai: vieni mitybą keičia norėdami pakoreguoti kūno formas, kiti – pagerinti savijautą, treti specialiomis dietomis saugosi nuo įvairių ligų. Dažnai nesutariama, ar valgiaraštį reikėtų papildyti vitaminais bei maisto papildais. Mitybos specialistų teigimų, tai priklauso ne tik nuo maisto, kurį valgome, bet ir nuo kiekvieno žmogaus organizmo bei savijautos.

Medikai pataria periodiškai atlikti pagrindinius kraujo, šlapimo tyrimus, stebėti savo savijautą, odą, plaukus, stengtis valgyti maistingą, šviežią maistą, maitintis reguliariai. Svarbu laiku pastebėti organizmo mums siunčiamus signalus. „Trūkstant naudingų medžiagų, kamuoja nuolatinis nuovargis, kuris apima vos atsikėlus, taip pat vargina raumenų skausmas, dažni peršalimai, kas mėnesį pasireiškiantis herpeso virusas, šerpetojanti oda, slenkantys, lūžinėjantys plaukai, nemiga. Tai nėra liga ir organizmo būklę nesunkiai galima pagerinti pakeitus mitybą, vartojant subalansuotus maisto papildus. Kai vitaminų ir mikroelementų pakanka, žmogus atgauna pusiausvyrą, gyvenimo džiaugsmą“, - sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Rūta Armonienė.

Anot jos, savo racioną patartina vertėtų nuolat papildyti įvairiais vitaminais, amino rūgštimis, tam tikrais periodais vartoti maisto papildus, stiprinančius imunitetą, gerinančius darbingumą, mažinančius rudeninės depresijos simptomus. „Papildus bei vitaminus galima pasirinkti pagal sezoniškumą, atsižvelgiant į metų laiką, tačiau geriausia vartoti subalansuotus maisto papildus, kuriuose yra visko, ko reikia ir reikiamomis dozėmis. Jei žmogus turi sveikatos problemų – jį vargina peršalimas, raumenų uždegimas ar sąnarių skausmai, galima rinktis specifiškai veikiančius preparatus“, - pataria vaistininkė. Maisto papildų nerekomenduojama vartoti valant organizmą ar badaujant.

Dauguma žino, ko jiems reikia

Pasiūloje esant tokiai gausybei produktų, dažnas maisto papildus renkasi remdamasis draugų ar artimųjų rekomendacijomis, įsiminusia reklama. Vaistininkė sako, kad tai nėra blogai, nes žmonės šiame informacijos amžiuje yra ganėtinai apsiskaitę, domisi savo sveikata. Dažniausiai į vaistinę klientai ateina jau žinodami, ko jiems reikia. „Galbūt jaunesniems, neturintiems laiko dažniau prireikia mūsų patarimo“, - sako vaistininkė R. Armonienė. Pasak jos, dažniausiai žmonės prašo konsultacijų dėl preparatų vartojimo instrukcijų bei kainų.

Išsirinkti reikalingus vitaminus ar papildus vaistininkas padeda išsiaiškinęs, ką žmogus valgo, ar maitinasi reguliariai ir pakankamai. „Galbūt jis valgo tik pietus ir vakarienę, nepusryčiauja. Taip pat klausiame, kokią dalį žmogaus maisto raciono sudaro daržovės, ar jis geria šviežiai spaustas sultis. Su kiekvienu žmogumi kalbamės individualiai“, - sako vaistininkė. Šaltuoju metų R. Armonienė pataria vartoti preparatų su ežiuole, multivitaminų su eleuterokokais – pagal poreikį. Pavyzdžiui, moksleiviams tinka vartoti protinę veiklą aktyvinančių, imunitetą stiprinančių, antidepresiškai veikiančių papildų. Svarbu atminti, kad preparatus su ežiuole galima vartoti ne nuolatos, o ciklais: 20 dienų vartoti, po to daryti 10-ies dienų pertrauką. Teisingai vartojami ežiuolės preparatai stimuliuoja kraujo ląstelių, atsakingų už imunitetą, gamybą ir sužadina organizmo atsaką.

Vaistininkė sako, kad vien su maistu gauti visų reikalingų medžiagų yra gana sudėtinga. „Maistą valgome kasdien, taigi, visų naudingų medžiagų, vitaminų žmogaus organizmui reikia nuolat. Viskas priklauso nuo žmogaus mitybos ir savijautos: maisto papildų nebūtina vartoti nuolat, tačiau organizmui geriau, kai jis pastoviai gauna to, ko jam reikia. Be papildų galima apsieiti, pavyzdžiui, vasaros ar rudens metu, jei valgome daugiau šviežių vaisių ar daržovių. Tačiau reikia prisiminti, kad šie vertingi būna ne visus metus, o žiemą jų vertė net perpus mažesnė. Maitintis taip, kad organizmui visiškai nieko netrūktų, įmanoma, bet sudėtinga“, - sako vaistininkė R. Armonienė.
© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.